De behandeling
De implantaten plaatsen we meestal onder plaatselijke verdoving. De chirurg maakt een snee in uw tandvlees een boort een opening in uw kaakbot. Vervolgens plaatst de chirurg het implantaat. lees meerDe behandeling
Tijdens de eerste afspraak verzamelen we uw tandheelkundige informatie en wensen. Aan de hand van een röntgenfoto (een Cone Beam CT-scan) beoordelen we of er voldoende bot aanwezig is om implantaten te plaatsen. Vervolgens bespreken we de mogelijke behandelingen en de daarbij behorende kostprijs.
De implantaten plaatsen we meestal onder plaatselijke verdoving, maar soms ook onder narcose. Nadat de chirurg een snee in het tandvlees heeft gemaakt, boort hij of zij een opening in uw kaakbot. Hierop plaatst de chirurg het implantaat. Een implantaat is hol vanbinnen en wordt afgesloten met een tijdelijk afdekschroefje. Na het plaatsen van het implantaat hecht de chirurg het tandvlees over het implantaat heen. Na enkele maanden is het implantaat vastgegroeid in uw kaak en kan het belast worden.
Te weinig kaakbot
Als u te weinig kaakbot heeft, is er voor een implantaat onvoldoende houvast. Om het ontbrekende kaakbot aan te vullen kan de chirurg een stukje bot halen vanuit een andere plek in uw kaak of vanuit uw bekkenkam. Wanneer het bot uit uw bekkenkam wordt gehaald is een operatie nodig onder algehele narcose. U wordt dan 2 tot 4 dagen opgenomen in het ziekenhuis. Na deze ingreep heeft u meestal een week lang last van een zwelling of bloeduitstorting rondom het operatiegebied. Daarnaast kunt u 2 weken moeilijk lopen. Na 4 tot 5 maanden is het bottransplantaat in uw kaak goed vastgegroeid en kan de chirurg een tweede ingreep uitvoeren voor het plaatsen van implantaten.Contact
Afdeling Tandheelkunde
Telefonisch bereikbaar via T (024) 361 40 27, ma t/m vr 08.00 - 17.00 uur.
Bij het bellen volgt een keuzemenu. U kiest eerst '1' om aan te geven dat u als patiënt belt. Daarna kiest u één van de volgende opties:
- Onderwijspraktijk
- Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde
- Orthodontie
- Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurgie (MKA)
- Röntgen
- Centrum voor Complexe Tandheelkunde
Belt u als zorgverlener? Dan kiest u direct voor optie '2' en volgt daarna een keuzemenu.
JTV mondzorg voor kids
Telefonisch bereikbaar via T (024) 388 94 03, ma t/m vr 08.00 - 17.00 uur.
Na plaatsing van het implantaat
De verdoving is na 2 tot 4 uur uitgewerkt. Het is normaal dat u dan last krijgt van de wond. De wond kan wat nabloeden. Ook kan uw wang opzwellen.
lees meerNa plaatsing van het implantaat
De verdoving is na 2 tot 4 uur uitgewerkt. Het is normaal dat u dan last krijgt van de wond. Deze pijn is goed te bestrijden met pijnstillers. U krijgt hiervoor een recept mee. Soms krijgt u ook een recept voor een antibioticum om infecties te voorkomen.
Zwelling
Na de ingreep kan uw wang opzwellen. Deze zwelling is na 2 dagen het hevigst en wordt daarna langzaam minder. Soms ontstaat een bloeduitstorting. Uw wang verkleurt dan en blijft langer dik. Dit trekt vanzelf weg. Ook is het mogelijk dat u na de behandeling uw mond minder goed kunt openen, vooral als u achter in uw mond bent behandeld. Na een paar dagen heeft u hier geen last meer van. U kunt oefenen uw mond steeds verder te openen.
Nabloeden
Tot 24 uur na de ingreep kan de wond een beetje nabloeden. Dit stopt meestal vanzelf. U kunt deze eerste dag uw mond beter niet spoelen. Door te spoelen kan pas gevormd stolsel namelijk weer oplossen, waardoor de wond weer gaat bloeden. Als het bloeden niet stopt of erger wordt, kunt u de volgende stappen volgen:
- Maak met een gaasje of een schone zakdoek uw mond schoon en droog.
- Pak een tweede gaasje en vouw dit dubbel of leg een knoop in een schone zakdoek.
- Leg het gaasje of de zakdoek op de wond en klem uw tanden/kaken op elkaar.
- Houd uw tanden/kaken een half uur stevig op elkaar. Door de druk op de wond zal het bloeden stoppen.
Eten en drinken
Zolang u last heeft van de behandeling, kunt u beter zacht voedsel eten. Ook raden we u aan om in de uren na de behandeling geen hete dranken of warm voedsel te nuttigen. Door de verdoving kunt u namelijk, zonder dat u het merkt, uw mond verbranden, of op uw lip of tong bijten.
Ingroeiperiode tijdelijke voorziening
Voordat een implantaat belast kan worden, moet het bot eerst vastgroeien tegen het implantaat. Tijdens deze rustmaanden moet het implantaat zo min mogelijk belast worden. Uw tandarts kan een tijdelijk plaatje of kunstgebit (laten) maken dat het implantaat zo min mogelijk belast. Zo’n tijdelijke prothese is minder stevig en gaat sneller kapot. Pas dus goed op met eten.
Lipverzorging
Verzorg uw lippen door vaseline (uit een tube) met een wattenstaafje op uw lippen te smeren. Dit kunt u voor en na de operatie doen (6 tot 8 keer per dag).
Controle
2 weken na de behandeling heeft u een controleafspraak. Tijdens deze afspraak worden de hechtingen verwijderd die nog niet zijn opgelost.MKA Tandheelkunde
Bezoekadres
Philips van Leydenlaan 25
6525EX Nijmegen
Routebeschrijving
Verzorging van de implantaten
Om het tandvlees en het bot rondom uw implantaten gezond te houden, is een goede mondhygiëne noodzakelijk. lees meerBehandeling Implantaten vrijleggen MKA
Enkele maanden na plaatsing van het implantaat, verwijdert de chirurg onder plaatselijke verdoving het tijdelijke afdekschroefje en plaatst een verlengstukje hiervoor in de plaats. Deze procedure noemen we het vrijleggen van het implantaat. lees meerCentrum voor Implantologie
Bij het Centrum voor Implantologie zijn we gespecialiseerd in het plaatsen van implantaten als permanente vervanging van de natuurlijke tandwortel. lees meerLokale verdoving
Wanneer de MKA-chirurg een bepaald gedeelte in uw mond tijdens de behandeling wil verdoven, gebruikt hij een injectienaald met daarin een verdovingsmiddel (anestheticum). lees meerLokale verdoving
Wanneer de MKA-chirurg een bepaald gedeelte in uw mond tijdens de behandeling wil verdoven, gebruikt hij een injectienaald met daarin een verdovingsmiddel (anestheticum).Wat is lokale verdoving bij de MKA-chirurg?
Wanneer de MKA-chirurg een bepaald gedeelte in uw mond tijdens de behandeling wil verdoven, gebruikt hij een injectienaald met daarin een verdovingsmiddel (anestheticum). Een verdoving zorgt ervoor dat je geen pijn voelt tijdens de behandeling.Na hoeveel tijd is een verdoving uitgewerkt?
De verdoving werkt nog enkele tijd na de behandeling door. In het begin zal je mond aan de kant van de verdoving nog geheel gevoelloos zijn. Je hebt dan geen controle over de spieren in je mond. Hierdoor kan je mond soms wat scheef hangen. Probeer niet in je tandvlees te bijten en pas op met warme dranken. Doordat je geen pijn voelt, kun je jezelf verwonden. Je tong en lippen kunnen dik aanvoelen en tintelen. Meestal is een verdoving na ongeveer één tot enkele uren uitgewerkt. De verdoving zwakt langzaam af, waardoor je steeds meer gevoel terugkrijgt. In het begin kan dit aanvoelen als kleine naaldjes of prikjes.Heeft een verdoving bijwerkingen?
Zoals bij elke behandeling kunnen er complicaties optreden. Er treden echter zelden bijwerkingen op na een verdoving in de mond. In enkele gevallen komen de volgende bijwerkingen voor:- Pijn gedurende enkele dagen op de plek van de injectie
- Een bloeduitstorting op de plek van de injectie
- Benauwdheid
- Een verdoofd gevoel in aangrenzend gebied, zoals de neus, ogen of oren
- Rode vlekken op de huid