Wanneer contact opnemen?

Tijdens uw behandeling met immunotherapie krijgt u van ons geen leefregels mee. Wilt u daarom bij klachten contact opnemen? Hoe eerder bijwerkingen worden behandeld, hoe minder last u ervan zult hebben. De verpleegkundige zal u informatie geven over de mogelijke bijwerkingen en wanneer u contact moet opnemen. U kunt contact opnemen met telefoonnummer: (024) 361 88 00.

Wat is immuno­therapie?

Immunotherapie is een verzamelnaam voor behandelingen tegen kanker waarbij uw eigen afweersysteem wordt gestimuleerd om de kankercellen aan te vallen. lees meer

Wat is immuno­therapie?

Immunotherapie is een verzamelnaam voor behandelingen tegen kanker waarbij uw eigen afweersysteem wordt gestimuleerd om de kankercellen aan te vallen.

Sinds 2010 behandelt het Radboudumc patiënten met immunotherapie. Immunotherapie kan worden voorgeschreven bij melanoom, longkanker, blaaskanker en nierkanker, kanker in het hoofd-hals gebied en bij Merkelcelkanker. Ook kunt u soms immunotherapie krijgen als u meedoet aan een wetenschappelijk onderzoek.

Immunotherapie wordt over het algemeen niet gecombineerd met andere vormen van behandeling, zoals chemotherapie of doelgerichte therapie. Het is wel mogelijk om tegelijkertijd bestraling te geven als dat nodig is. Soms is immunotherapie de enige behandeling voor kanker. Soms zijn er ook andere opties. U beslist samen met uw arts welke behandeling het beste bij u past.

Immunotherapie is een enorme vooruitgang in de behandeling van patiënten met kanker, maar werkt helaas niet bij iedereen. Op dit moment is het nog niet mogelijk om te voorspellen bij wie immunotherapie wel of niet gaat werken. Veel onderzoek richt zich op deze vraag.

Binnen het Radboudumc zijn verschillende specialisten en afdelingen betrokken bij de behandeling met immunotherapie. Lees meer over immunotherapie op kanker.nl en mogelijke wetenschappelijke onderzoeken in het Radboudumc.

Information videos in English, Arabic and Turkish


Contact

Afdeling Medische Oncologie

Afdeling medische oncologie heeft geen bezoektijden.
Bij voorkeur bellen tussen 8.00 - 17.00 uur. Bij spoed zijn wij 24 uur per dag bereikbaar.
(024) 361 88 00
contactformulier

Wanneer immuno­therapie?

Immunotherapie is een behandeling tegen kanker. Immunotherapie kan ingezet worden als adjuvante (aanvullende) behandeling of als palliatieve behandeling. lees meer

Wanneer immuno­therapie?

Immunotherapie is een behandeling tegen kanker. Immunotherapie kan ingezet worden als adjuvante (aanvullende) behandeling of als palliatieve behandeling.
  • Adjuvante (aanvullende) therapie: patiënten met een melanoom en uitzaaiingen in de lymfeklieren, die geopereerd zijn en soms ook nog bestraald, hebben toch een kans dat de ziekte weer terug komt. Dit omdat losse kankercellen kunnen zijn achtergebleven. Zij komen in aanmerking voor een behandeling met immunotherapie om de kans om te genezen te vergroten. Voor andere soorten kanker is er nog niet de mogelijkheid voor adjuvante immunotherapie.  
  • Palliatieve therapie: als de ziekte is uitgezaaid, kunt u immunotherapie krijgen met als doel de ziekte te remmen en/of klachten zoals pijn te verminderen of voorkomen. Zo kan de kwaliteit van uw leven verbeteren.

Wanneer contact opnemen?

Tijdens uw behandeling met immunotherapie krijgt u van ons geen leefregels mee. Neem daarom bij klachten direct contact met ons op. lees meer

Verloop van de behandeling

Immunotherapie krijgt u toegediend via een infuus op de dagbehandeling gedurende een korte periode. Het is niet nodig om te blijven slapen. De behandeling bestaat uit meerdere toedieningen, met tussendoor een rustperiode van enkele weken.

lees meer

Verloop van de behandeling

Immunotherapie krijgt u toegediend via een infuus in een bloedvat of met een injectie onderhuids. Het infuus duurt 30 tot 120 minuten, afhankelijk van het middel. U mag direct daarna weer naar huis. Het is niet nodig om te blijven slapen. De behandeling bestaat uit meerdere toedieningen, met tussendoor een rustperiode van enkele weken. 

De meeste patiënten voelen niets van het infuus en zijn in staat om zelf naar huis te rijden. Het is wel belangrijk dat u voor het eerste infuus iemand meeneemt die u naar huis kan brengen. De behandeling wordt meerdere keren herhaald, met een rustperiode van enkele weken (2 tot 4) tussen de behandelingen en een maximale duur van 2 jaar. Voor iedere behandeling is er een controle bij de specialist om te beoordelen of de toediening door kan gaan.

De eerste 3 keer dat u het medicijn krijgt toegediend, gebeurt dat op de dagbehandeling. Na die 3 keer krijgt u, als het medisch verantwoord is,  het infuus op (één van) onze hubs. De hub is een dagbehandelingslocatie buiten het Radboudumc, dichter bij huis en met gratis parkeermogelijkheden, maar met de kwaliteit en zorg die u gewend bent door onze eigen verpleegkundigen.


Bijwerkingen immunotherapie

Een actief afweersysteem kan de kankercellen goed vinden en bestrijden. Als het afweersysteem overactief wordt en ook de gezonde eigen lichaamscellen aanvalt, kan dit klachten geven. lees meer

Bijwerkingen immunotherapie

Een actief afweersysteem kan de kankercellen goed vinden en bestrijden. Als het afweersysteem overactief wordt en ook de gezonde eigen lichaamscellen aanvalt, kan dit klachten geven. Deze afweerreactie tegen de eigen lichaamscellen kan overal in het lichaam optreden en daar ontstekingen veroorzaken. Deze kunnen mild verlopen, maar ook zeer ernstig zijn. De verpleegkundige geeft u informatie over de mogelijke bijwerkingen. Het meest voorkomend zijn bijvoorbeeld jeukklachten, diarree, schildklierstoornissen, benauwdheid en vermoeidheid. De meeste van deze bijwerkingen zijn goed te behandelen, maar hoe eerder de behandeling begint hoe beter. We vragen u daarom om bij klachten laagdrempelig contact op te nemen met het ziekenhuis. Ook als u niet zeker weet of het een bijwerking betreft.

Advies bij bijwerkingen

Tijdens uw behandeling met immunotherapie krijgt u van ons geen leefregels mee. U heeft geen verminderde weerstand en de regels die gelden voor bijvoorbeeld chemotherapie gelden voor u dus niet.

Bijwerkingen kunnen overal optreden en zich heel verschillend presenteren. Wilt u daarom bij nieuwe klachten contact opnemen? Hoe eerder bijwerkingen worden behandeld, hoe beter.

Veel gestelde vragen

Hieronder vindt u antwoorden op veel gestelde vragen bij immunotherapie. lees meer

Behandeling Ondersteunende medicatie

Om bijwerkingen te verminderen en/of een allergische reactie te voorkomen krijgt u bij een behandeling met chemotherapie, immunotherapie en/of doelgerichte therapie soms ondersteunende medicatie.

lees meer

Onze mensen

  • Medewerkers
  • Intranet