Veel gestelde vragen over de behandeling
Hieronder vindt u antwoorden op veel gestelde vragen over behandeling met hormoontherapie.-
U mag gewoon de griepspuit halen. Als u op dit moment chemotherapie krijgt, dan adviseren wij u om de griepprik vlak voor de volgende kuur te halen.
lees meer
Ik heb een oproep gekregen voor de griepspuit. Mag ik de griepspuit halen?
U mag gewoon de griepspuit halen. Als u op dit moment chemotherapie krijgt, dan adviseren wij u om de griepprik vlak voor de volgende kuur te halen. Als u behandeld wordt in een studie dan verzoeken wij u eerst te overleggen met uw arts of researchverpleegkundige.
Hormoontherapie, immunotherapie of doelgerichte therapie
Krijgt u hormoontherapie, immunotherapie of doelgerichte therapie? Dan kunt op elke willekeurige dag de griepspuit halen.
-
U kunt u op elke willekeurige dag de pneumococcen vaccinatie halen. Een uitzondering hierbij is het middel ipilimumab.
lees meer
Ik heb een oproep gekregen voor de pneumococcen vaccinatie. Mag ik deze vaccinatie halen?
Als u op dit moment chemotherapie krijgt, dan adviseren wij u om de vaccinatie pas te halen na 3 maanden na het afronden van de behandeling met chemotherapie. We houden deze termijn aan zodat u door de vaccinatie voldoende weerstand opbouwt tegen de ziekte, tijdens de chemotherapie lukt dat minder goed.
Als u binnenkort start met chemotherapie, dan adviseren wij u om minimaal 2 weken voor de start van de behandeling met chemotherapie de vaccinatie te halen.
Hormoontherapie, immunotherapie of doelgerichte therapie
Krijgt u hormoontherapie, immunotherapie of doelgerichte therapie? Dan kunt u op elke willekeurige dag de pneumococcen vaccinatie halen. Een uitzondering hierbij is het middel ipilimumab. Wij adviseren u om minimaal 8 weken voor start van de behandeling of 8 weken na afronding van de behandeling de vaccinatie met het middel ipilimumab te halen.
-
Ja. Ook als uw eierstokfunctie stil komt te liggen wordt er nog steeds oestrogeen aangemaakt via een andere route: het bijnierschorshormoon en het buikvet (aromatiseringssysteem).
lees meer
Ik ben in de overgang. Moet ik dan toch hormoontherapie?
Ja. Ook als uw eierstokfunctie stil komt te liggen wordt er nog steeds oestrogeen aangemaakt via een andere route: het bijnierschorshormoon en het buikvet (aromatiseringssysteem). Vrouwen blijven levenslang oestrogeen aanmaken. De behandeling met hormoontherapie is dus óók van toepassing bij vrouwen die post-menopauzaal zijn. -
Nee. Al zou u uw eierstokken laten verwijderen, dan wordt er nog steeds oestrogeen aangemaakt via een andere route: het bijnierschorshormoon en het buikvet (aromatiseringssysteem).
lees meer
Kan ik mijn eierstokken laten verwijderen om geen hormoontherapie nodig te hebben?
Nee. Al zou u uw eierstokken laten verwijderen, dan wordt er nog steeds oestrogeen aangemaakt via een andere route: het bijnierschorshormoon en het buikvet (aromatiseringssysteem). Vrouwen blijven levenslang oestrogeen aanmaken. De behandeling met hormoontherapie blijft van toepassing bij een oestrogeen positief mammacarcinoom. Daarnaast zal de gynaecoloog nooit zonder medische indicatie uw eierstokken verwijderen. Ze hebben namelijk ook een gunstig effect op andere delen van het lichaam zoals uw hart.
-
Het is veilig om sojaproducten zoals sojamelk en tofu te gebruiken als u hormoontherapie krijgt. Over sojasupplementen bij hormoontherapie is geen onderzoek gedaan.
lees meer
Mag ik sojaproducten gebruiken bij hormoontherapie?
Wel sojaproducten, geen sojasupplementen bij hormoontherapie
Hormoontherapie (of anti-hormoontherapie) gaat de werking van oestrogeen tegen. Deze therapie wordt gebruikt bij hormoongevoelige borstkanker die op oestrogeen reageert. Onderzoek laat zien dat sojaproducten de werking van het medicijn tamoxifen dat wordt gebruikt bij hormoontherapie niet beïnvloedt. Het is dus veilig om sojaproducten zoals sojamelk en tofu te gebruiken als u hormoontherapie krijgt. Over sojasupplementen bij hormoontherapie is geen onderzoek gedaan. Het advies is daarom om geen sojasupplementen te gebruiken als u hormoontherapie krijgt.
Een bijwerking van de hormoontherapie is dat u opvliegers kunt krijgen. Er wordt gezegd dat sojaproducten opvliegers kunnen verminderen. Onderzoek onder gezonde vrouwen laat inderdaad zien dat vrouwen die sojasupplementen slikten minder last van opvliegers hadden dan vrouwen die geen sojasupplementen gebruikten. Ook de hevigheid van de opvliegers was minder bij de vrouwen die soja in supplementvorm slikten. Onder vrouwen met borstkanker lijkt soja echter niet te helpen tegen opvliegers. Bovendien is niet bekend of sojasupplementen de werking van de hormoontherapie beïnvloeden en veilig zijn. Het advies blijft daarom om geen sojasupplementen te nemen als u hormoontherapie krijgt. Sojaproducten (maximaal 2-3 maal per dag) zijn wel veilig.
Meer informatie vindt u op http://www.voedingenkankerinfo.nl/.
Over planning & afspraken
Hieronder vindt u antwoorden op veel gestelde vragen over uw afspraken en planning van de behandeling.-
U kunt op werkdagen tijdens kantooruren bellen naar 024-361 188 00 of een bericht sturen via mijnRadboud.
lees meer
Mijn medicatie is bijna op en ik heb pas over paar weken een afspraak met mijn behandelend arts of verpleegkundig specialist. Hoe kom ik aan nieuwe recepten?
U kunt op werkdagen tijdens kantooruren bellen naar 024-361 188 00 of een bericht sturen via mijnRadboud. Wij adviseren u om dit te doen een paar dagen voordat uw medicatie op is zodat uw behandelend arts of verpleegkundig specialist op tijd de recepten kan maken. Deze worden vervolgens naar de apotheek doorgestuurd die u heeft opgegeven als thuisapotheek.
Over dagelijkse activiteiten
Hieronder vindt u antwoorden op veel gestelde vragen over behandeling met hormoontherapie en uw dagelijkse activiteiten.-
Als u op reis gaat en u gebruikt medicatie dan adviseren wij u om goed na te gaan of uw medicatie onder de opiumwet valt. U heeft dan namelijk een verklaring nodig van de arts.
lees meer