Over de medische behandeling
Sinds 1996 heeft de ontwikkeling van medicijnen tegen hiv een enorme sprong voorwaarts gemaakt. Hierdoor is de levensverwachting van mensen met hiv nu vergelijkbaar met die van mensen zonder hiv.
lees meerOver de medische behandeling
-
Bij de diagnose hiv is ons advies duidelijk: start zo snel mogelijk met medicatie. Dit beschermt niet alleen uw eigen gezondheid, maar verkleint ook de kans op overdracht aan anderen.
Samen bekijken we, op basis van aanvullend (bloed)onderzoek en uw leefstijl, welke therapie het meest geschikt is. Een succesvolle behandeling vereist dat u de voorgeschreven medicatie nauwgezet inneemt. -
Een doeltreffende hiv-behandeling betekent een combinatie van dagelijkse hiv-remmende medicatie, meestal slechts 1 of 2 pillen per dag.
Daarnaast bestaat de mogelijkheid om medicatie te krijgen via een bilspierinjectie, eens in de 2 maanden. Deze injecties zorgen voor langdurige bescherming. Omdat deze methode niet voor iedereen geschikt is, bespreken we dit eerst met ons gespecialiseerde hiv-behandelteam, waaronder een apotheker en viroloog. Lees meer informatie over hiv-medicatie op de website van de Hiv Vereniging.
Zelfs bij mensen met een verzwakt immuunsysteem door hiv, kunnen hiv-remmers de gezondheid aanzienlijk verbeteren. Aangezien er momenteel geen genezing bestaat, is het essentieel om deze medicatie levenslang in te nemen. -
Hiv-remmers stoppen hiv bij verschillende stappen in zijn vermenigvuldigingsproces. Hierdoor voorkomen we dat het virus zich verder verspreidt in uw lichaam. Het gebruik van hiv-remmers helpt ook uw afweersysteem te versterken.
-
Het doel van de behandeling is het versterken van uw afweersysteem en het bereiken van een onmeetbaar lage hoeveelheid virus in het bloed. We meten het aantal virusdeeltjes als de 'viral load'. Na 3-6 maanden behandeling met hiv-remmers wordt de viral load meestal onmeetbaar. Dit betekent dat het virus nog wel aanwezig is, maar in zo'n kleine hoeveelheid dat het niet zichtbaar is in uw bloed.
Voordelen van een onmeetbaar virus:- hiv kan niet meer worden overgedragen bij seksueel contact
- een laag risico op ziekte door hiv
- een verminderd risico op andere ziekten
-
Een deel van de mensen die hiv-remmers gebruiken, ervaart bijwerkingen. Tijdens de controle afspraken besteden we aandacht aan hoe u de medicijnen verdraagt. Als er bijwerkingen optreden, zijn er gelukkig veel alternatieve medicijnen beschikbaar waarop u kunt overstappen. Het doel is dat de therapie niet alleen effectief is tegen hiv, maar ook goed te verdragen is.
-
Hiv-medicatie kan invloed hebben op andere medicijnen, waardoor de werking kan verminderen of juist versterken. Dit geldt ook voor medicijnen die u zonder recept koopt, zoals vitaminepillen, neussprays en kruidenmiddelen.
Ogenschijnlijk onschuldige medicijnen die u bij de drogist vrij kunt kopen, kunnen effect hebben op de werking van uw hiv-medicatie. Overleg eerst met uw verpleegkundig specialist of hiv-behandelaar of u dit middel veilig kunt gebruiken, voordat u iets koopt.
Wisselwerking alcohol en drugs
Het is belangrijk om te weten dat bepaalde drugs niet veilig zijn in combinatie met sommige hiv-remmers. Bespreek dit altijd met uw behandelaar of met uw verpleegkundig specialist. Openheid hierover zorgt voor een betere afstemming van de behandeling op uw specifieke situatie en gezondheid.
U leest meer over de wisselwerking tussen alcohol/drugs en medicatie op de website van de Hiv Vereniging.
-
Om hiv-remmers effectief te laten werken, is het essentieel om trouw aan uw therapie te zijn. Dit betekent dat u de medicatie elke dag op hetzelfde tijdstip moet innemen. Het wisselen van innametijden vergroot het risico op resistentie. Dit betekent dat het virus zich aangepast en de hiv-remmers niet meer goed werken. Als er resistentie optreedt, kijken we naar alternatieve behandelingsopties.
Als therapietrouw een uitdaging voor u is, bespreek dit dan altijd met uw hiv-behandelaar. De verpleegkundig specialist of hiv-behandelaar staat klaar om mee te denken en advies te geven over hoe u het innemen van medicatie kunt integreren in uw dagelijks leven. -
Het is mogelijk om gedurende het hele jaar uw medicatie geleverd te krijgen vanuit de Radboud Apotheek. Een medewerker van de apotheek neemt iedere 3 maanden contact met u op om een afspraak te maken voor thuisbezorging of ophalen bij de Radboud Apotheek. Een aantal apothekers met veel kennis over hiv, zijn aangesloten bij het hiv -behandelteam en denken mee over een zo goed mogelijke behandeling.
-
Bent u vergeten uw medicatie in te nemen? Neem dan uw dosis alsnog direct in, behalve als het alweer tijd is voor uw nieuwe dosis. Dan gelden er specifieke adviezen per medicijn. Uw verpleegkundig specialist informeert u hierover.
Controleafspraken
In het eerste jaar van de behandeling heeft u gemiddeld 4 keer per jaar een policontrole. Afhankelijk van uw gezondheid en/of behoefte aan informatie en controle kan dit vaker zijn.
lees meerControleafspraken
In het eerste jaar van de behandeling heeft u gemiddeld 4 keer per jaar een policontrole. Afhankelijk van uw gezondheid en/of behoefte aan informatie en controle kan dit vaker zijn.
Na het eerste jaar, als uw gezondheid stabiel is en alles goed gaat met de therapie, gaat u ieder half jaar voor controle naar uw hiv-behandelaar. Deze controles wisselen tussen de hiv-arts en verpleegkundig specialist. Elke 6 maanden meten we de viral load waarde. Ook controleren we uw algehele gezondheid, zowel fysiek als mentaal. Er is aandacht voor uw leefstijl en specifieke aandoeningen die vaker voorkomen bij mensen met hiv.
Reizen
Verklaring medicatiegebruik
Als u naar het buitenland gaat, kunt u een Engelse verklaring krijgen waarin staat dat u een chronische aandoening heeft waarvoor u medicijnen gebruikt. Zo voorkomt u problemen wanneer uw hiv-medicatie gevonden wordt bij de bagagecontrole. Informeer naar deze verklaring bij uw verpleegkundig specialist.
Voldoende medicatie
Neem ruim voldoende medicijnen mee als u reist en verspreid de medicijnen over uw hand- en andere bagage. Zo heeft u voldoende medicijnen als een deel van uw bagage zoekraakt. Voor advies over vaccinaties en dergelijke kunt u een afspraak maken bij de Reis- en Vaccinatiepoli van het Radboudumc.
Tijdsverschil
Reist u naar een land in een andere tijdzone? Dan kan de verpleegkundig specialist een reisschema voor u maken waarin uw innameschema tijdelijk wordt aangepast.
Afdeling Interne Geneeskunde
Binnen Interne Geneeskunde onderzoeken en behandelen we patiënten met aandoeningen op het hele terrein van de interne geneeskunde. Denkt u daarbij aan suikerziekte, hoge bloeddruk, maagklachten, vermoeidheid, buikklachten, benauwdheid, afvallen, infectieziekten en nog vele andere klachten.
lees meer