Over behandeling hersencyste

De arts maakt openingen in de vliezen, zodat de inhoud van de cysten weg kan stromen in de subarachnoïdale ruimten. Daarna kan de arts de cyste samendrukken.

Contact

Afdeling Neurochirurgie

(024) 361 66 04

De behandeling

Bij volwassenen behandelen we de cyste alleen als er klachten zijn, bijvoorbeeld als er hogere druk in het hoofd is. lees meer

De behandeling

Bij volwassenen behandelen we de cyste alleen als er klachten zijn, bijvoorbeeld als er hogere druk in het hoofd is. Bloedt de cyste? Dan wordt deze leeggemaakt.

Bij een hydrocefalie worden met een shunt de inhoud van de cysten en de hersenkamers leeggemaakt (cysto-peritoneale en ventriculo-peritoneale shunt). Sommige artsen leggen de cyste door een operatie vrij. Daarna maken ze verbindingen tussen de cyste en de subarachnoïdale ruimten eromheen om zo de inhoud van de cyste met de liquor af te voeren (dit noemen we fenestratie). U heeft dan geen shunt nodig heeft die verstopt of geïnfecteerd kan raken. Het nadeel is dat u een grotere operatie nodig heeft. Sommige neurochirurgen doen de fenestratie met een kijkoperatie. De arts brengt  een buisje met ingebouwde verlichting via een boorgat in de cyste. Door de buis brengt de arts de instrumenten in het lichaam. Daarmee maakt hij openingen in de vliezen eromheen .
 
In Nijmegen krijgt u meestal fenestratie van de cyste (endoscopisch of microchirurgisch) en plaatsen we geen shunt.

Colloidcysten

Drain en shunt

De behandeling bestaat uit het afvoeren van hersenvocht uit de hersenkamer met een slangetje (drain). De tijdelijke slang vervangt de arts later door een ventriculo-peritoneale shunt.

Operatie

Bij een operatie maakt de arts een luikje in de schedel, opent de 3e ventrikel en verwijdert de cyste daaruit. De arts kan ook kiezen voor een kijkoperatie. Hij brengt een buis (endoscoop) met verlichting erin in uw lichaam via een boorgat in de 3e ventrikel. Met instrumenten die de arts via de buis inbrengt, haalt hij (een deel van) de cyste weg. De arts kan er ook voor kiezen om de cyste voor een deel of helemaal leeg te maken. Dit doet hij met een naald die via een boorgat in de cyste wordt gestoken. Bij een operatie kan de fornix beschadigd raken. Hierdoor kunt u problemen krijgen met uw geheugen.

Waarom naar het Radboudumc?

In Nijmegen verwijderen we colloidcysten met een kijkoperatie. Wij behandelden de afgelopen 15 jaar wereldwijd heel veel patiënten op deze manier en weten er hierdoor heel veel van af.

Behandeling Anesthesie

Als u naar het Radboudumc komt voor een operatie dan krijgt u te maken met anesthesie (verdoving of narcose). Ook voor andere ingrepen, zoals een behandeling of onderzoek, is anesthesie soms nodig. Anesthesie zorgt ervoor dat u tijdens de behandeling geen pijn heeft.

lees meer

Afdeling Neurochirurgie

De afdeling Neurochirurgie houdt zich bezig met de chirurgische behandeling van aandoeningen aan de hersenen, hersenschedel, schedelbasis, hersenzenuwen, het ruggenmerg, de wervelkolom en het perifere zenuwstelsel.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet