Over nefrectomie

De nieren voeren vocht en afval stoffen af uit uw lichaam. De nieren halen stoffen die u niet nodig heeft uit het bloed. Via de urineleiders gaan die stoffen naar de blaas. U plast deze stoffen uit.

Nieroperatie

U krijgt een operatie om uw nier te verwijderen. De arts kan dit op verschillende manieren doen: 'open' of 'laparoscopisch'. De arts kan de hele nier weghalen, of een deel van de nier. Soms verwijdert de arts ook de urineleider. De arts bepaalt samen met u wat het beste voor u is.

Reden

Er zijn verschillende redenen om uw nier te verwijderen. Het kan zijn dat:
  • uw nier niet meer werkt en dat u pijn of ontstekingen heeft
  • u een kwaadaardige tumor in uw nier heeft
  • een gezonde nier afstaat aan iemand anders (transplantatie)
Patiëntenzorg Behandelingen Helemaal of deels verwijderen van de nier (nefrectomie)

Over nefrectomie

U krijgt een operatie om uw nier (deels) te verwijderen. De arts kan dit op verschillende manieren doen: 'open' of 'laparoscopisch'. De arts kan de hele nier weghalen, of een deel van de nier. lees meer

Contact

Polikliniek Urologie

Bereikbaar van 8.00 tot 17.00 uur.
(024) 361 38 03

Naar uw afspraak

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: C
Verdieping: 0
Route: 725

bekijk route

Naar uw afspraak

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw C, Verdieping 0 en volg route 725

Opname

Een dag voor de operatie wordt u opgenomen in het ziekenhuis. Neem de spullen mee voor de nacht dat u in het ziekenhuis slaapt. lees meer

Opname

Een dag voor de operatie wordt u opgenomen in het ziekenhuis. Neem de spullen mee voor de nacht dat u in het ziekenhuis slaapt. Denk bijvoorbeeld aan toiletartikelen en een pyjama. Soms wordt u op de dag van de operatie zelf opgenomen. Een verpleegkundige ontvangt u en bespreekt met u water er gaat gebeuren. Soms heeft u ook een gesprek met de zaalarts en de anesthesioloog. Gebruikt u medicijnen? Neem die dan in originele verpakking mee naar het ziekenhuis. U kunt ook een medicijnenlijst meebrengen. Hierop moet staan:

  • de naam van het medicijn

  • dosering

  • hoeveelheid

  • tijd waarop u het medicijn inneemt
U kunt uw apotheek vragen een geneesmiddelenoverzicht voor u te maken.

 

De operatie

Bij een open operatie verwijdert de arts de nier via een snee in uw zij of via een snee in uw buik. Bij een laparoscopie brengt de arts instrumenten via kleine sneetjes in de buikwand. Met een camera ziet de arts het gebied waar hij opereert. lees meer over de operatie

De operatie

Open operatie

De arts verwijdert de nier via een snee in uw zij of via een snee in uw buik. De keuze voor deze operatie hangt af van:
  • hoe groot uw nier is
  • of u eerder aan een nier geopereerd bent
  • of de arts problemen verwacht bij een kijkoperatie
Soms haalt een arts een deel van de nier weg. Speelt kanker een rol? Dan kan de arts bij de operatie hulp krijgen van een robot. Uw uroloog bespreekt de mogelijkheden met u.

Laparoscopie

Laparoscopie betekent letterlijk: in de buik (laparo) kijken (scopie). We noemen het een kijkoperatie. Hierbij brengt de arts de instrumenten via kleine sneetjes in de buikwand in. Met een camera ziet de arts het gebied waar hij opereert. De kijkoperatie duurt langer dan een open ingreep. U verliest bij een kijkoperatie meestal minder bloed en u heeft minder verdoving nodig. Uw wondjes zijn kleiner. Hierdoor heeft u minder pijn en herstelt u vaak sneller. U kunt na een kijkoperatie pijn in uw schouder krijgen. Dit komt doordat uw middenrif is geprikkeld. Uw buikholte is aan het begin van de operatie gevuld met koolzuurgas. Zo kunnen we de organen goed zien. De operatie duurt meestal twee tot twee en een half uur.

Toch een open operatie

Soms moet de arts van een kijkoperatie in een open operatie maken. Bijvoorbeeld omdat uw arts de nier of de belangrijke bloedvaten niet goed kan zien. Dit kan komen door verklevingen, overgewicht of omdat de nier op een andere plek ligt.
 

Na de operatie

Na de operatie krijgt u via een infuus in uw arm vocht en eventuele medicijnen. Ook heeft u een blaaskatheter. Het duurt ongeveer twee tot drie dagen voordat u naar huis mag. lees meer over nazorg

Na de operatie

Na de operatie gaat u naar de uitslaapafdeling. Als u goed wakker bent, gaat u weer naar de verpleegafdeling. Na de operatie krijgt u via een infuus in uw arm vocht en eventuele medicijnen. U heeft een blaaskatheter waardoor de urine in een urinezak terechtkomt. Bij een open operatie heeft u meestal een slangetje in uw buik om wondvocht af te voeren. De katheter en het infuus worden verwijderd, zodra dat kan. Het duurt ongeveer twee tot drie dagen voordat u naar huis mag. Bij een open operatie duurt dit meestal een paar dagen langer.

Nazorg

De hechtingen lossen vanzelf op, meestal binnen een paar weken. Doe het de eerste dagen thuis rustig aan. Heeft u pijn of bent u moe? Dan heeft u meestal te veel gedaan. U mag douchen, in bad gaan of zwemmen. U mag autorijden (controleer de voorwaarden van uw verzekering). U mag niet te zwaart tillen, sporten of zwaar huishoudelijk werk doen. Na zes weken mag u steeds weer iets meer doen.

Problemen

U kunt een nabloeding of een infectie aan de wond krijgen. Neem contact op met uw arts als u thuis last heeft van:
  • ernstige buikpijn of pijn in uw zij
  • koude rillingen
  • meer dan 38 graden Celsius koorts
  • een erg rode wond of als er pus uit de wond komt

Behandeling Anesthesie

Als u naar het Radboudumc komt voor een operatie dan krijgt u te maken met anesthesie (verdoving of narcose). Ook voor andere ingrepen, zoals een behandeling of onderzoek, is anesthesie soms nodig. Anesthesie zorgt ervoor dat u tijdens de behandeling geen pijn heeft.

lees meer

Afdeling Urologie

De specialisten van de afdeling Urologie onderzoeken en behandelen patiënten met aandoeningen aan de nieren, urinewegen of geslachtsorganen.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet