Waarom fysiotherapie vóór een hartoperatie?

Na een hartoperatie kunt u een longcomplicatie (bijvoorbeeld een longontsteking) oplopen door de beademing of door pijn aan de operatiewond. Daarom krijgt u vóór de operatie een trainingsprogramma voor uw ademspieren. Hierdoor worden uw ademspieren sterker en verkleinen we de kans op een longcomplicatie.
Patiëntenzorg Behandelingen Hartoperatie Fysiotherapie vóór uw hartoperatie

Waarom fysiotherapie vóór een hartoperatie?

Na een hartoperatie kunt u een longcomplicatie (bijvoorbeeld een longontsteking) oplopen door de beademing of door pijn aan de operatiewond. Daarom krijgt u vóór de operatie een trainingsprogramma voor uw ademspieren. lees meer

Contact

Fysiotherapie

(024) 361 48 92
contactformulier

Afspraken met de fysiotherapeut

Vóór uw hartoperatie heeft u een aantal afspraken op de preoperatieve poli. Eén van die afspraken is met de fysiotherapeut. Deze test uw ademspieren met behulp van een ademspierapparaat: de Threshold. lees meer

Afspraken met de fysiotherapeut

Vóór uw hartoperatie heeft u een aantal afspraken op de preoperatieve poli. Eén van die afspraken is met de fysiotherapeut. Deze test uw ademspieren met behulp van een ademspierapparaat: de Threshold. De fysiotherapeut stelt de Threshold in zodat u hier thuis mee kunt oefenen. Nadat u een week lang elke dag getraind heeft, komt u terug naar het ziekenhuis om samen met de fysiotherapeut de voortgang van de training te bekijken. Als het nodig is, past de fysiotherapeut de instellingen van het apparaat aan en kunt u verder met thuis trainen.

In de volgende weken tot de operatie bespreekt u regelmatig met uw fysiotherapeut hoe het gaat. Soms komt u hiervoor naar het ziekenhuis en soms spreekt u de fysiotherapeut telefonisch. Tijdens uw eerste bezoek bij de fysiotherapeut maakt u samen alvast deze (telefonische) afspraken.


Bewegings­adviezen

Blijf vóór de hartoperatie zoveel mogelijk bewegen. Als u zich goed genoeg voelt, probeer dan door te gaan met bijvoorbeeld wandelen, fietsen en traplopen. Twijfelt u of u een bepaalde activiteit mag doen? Neem dan contact op met uw arts of fysiotherapeut.

Ademspierkrachttraining


Het apparaat

De Threshold bestaat uit een mondstuk en een huls met een veer en een klepje. Ook zit er een neusklem bij het ademspierapparaat. Die zorgt ervoor dat u tijdens het oefenen niet door uw neus ademt.

Hoe kunt u oefenen?

Bekijk de instructies om de Threshold te gebruiken. lees meer

Hoe kunt u oefenen?

  • Koppel het mondstuk aan de Threshold.
  • Ga rechtop zitten op een stoel zonder armleuningen. Zet de neusklem op uw neus, zodat u alleen nog door uw mond ademhaalt.

Nu begint de training:

  • Adem in om het ventiel te openen. U moet hiervoor met zoveel kracht inademen dat u lucht door het apparaat hoort stromen. Adem weer uit door het mondstuk. Blijf nu rustig en krachtig door het mondstuk in- en uitademen.

Vastleggen ademspiertraining: borgschaal

Om goed in te kunnen schatten hoe zwaar de ademspiertraining voor u is, vragen we u om elke dag uw ervaringen op te schrijven aan de hand van onderstaande 'borgschaal’. Maak daarbij gebruik van het trainingsdagboek.

Borgschaal

6   6
7 zéér zeer licht 7
8   8
9 zeer licht 9
10   10
11 tamelijk licht 11
12   12
13 redelijk zwaar 13
14   14
15 zwaar 15
16   16
17 zeer zwaar 17
18   18
19 zéér zeer zwaar 19
20   20
  • De borgschaal loopt van 6 tot 20 en is een indicatie van hoe zwaar  u de training vindt. 6 betekent geen enkele belasting, 20 betekent maximale belasting.
  • Hoe zwaar u de training vindt, hangt vooral af van hoe erg u zich inspant, hoe moe uw spieren zijn en hoe erg u buiten adem bent. Vul in hoe u het ervaart, er zijn geen goede of foute antwoorden.

Tips voor het oefenen

Oefen de eerste week dagelijks maximaal 15 minuten. In overleg met uw fysiotherapeut voert u dit op tot 20 of 30 minuten per dag. lees meer

Tips voor het oefenen

Oefen de eerste week dagelijks maximaal 15 minuten. In overleg met uw fysiotherapeut voert u dit op tot 20 of 30 minuten per dag. Probeer minstens 5 dagen per week te oefenen en schrijf uw metingen op. Zo kunnen we zien of u vooruitgaat. Het oefenen mag wel vermoeiend zijn, maar niet uitputtend!

Belangrijke punten

  • Gebruik de Threshold elke dag op het zelfde tijdstip.
  • Met de regelknop onderaan de Threshold kunt u de drukwijzer bijstellen. Wijzig de instellingen van de Threshold alleen in overleg met uw fysiotherapeut.
  • De eerste trainingsdagen kunt u pijn op de borst ervaren of duizelig worden. Stop dan met de training en neem contact op met de fysiotherapeut.
  • U kunt de Threshold schoonmaken met een sopje met afwasmiddel. De Threshold mag niet in de vaatwasser.
  • Medewerkers
  • Intranet