Wanneer een MCP-prothese?
Een MCP-prothese is een kunstgewricht dat het beschadigde MCP-gewricht in uw hand vervangt. lees meerNaar uw afspraak adres en route
Ingang: Hoofdingang
Gebouw: A
Verdieping: Hoofdingang
Route: 689
Naar uw afspraak adres en route
Bezoekadres
Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen
Huispostnummer: 433
Routebeschrijving



Voorbereiding op de operatie
Houd er rekening mee dat de operatie een ingrijpende gebeurtenis is waardoor u uw hand 6 tot 12 weken minder kunt gebruiken. Wanneer u geen beroep kunt doen op hulp uit uw omgeving, kunt u met de huisarts andere opties bespreken.
Behandeling Anesthesie
Als u naar het Radboudumc komt voor een operatie dan krijgt u te maken met anesthesie (verdoving of narcose). Ook voor andere ingrepen, zoals een behandeling of onderzoek, is anesthesie soms nodig. Anesthesie zorgt ervoor dat u tijdens de behandeling geen pijn heeft.
lees meerNa de operatie
Als de operatie klaar is, gaat u naar de verkoeverafdeling waar we u de eerste uren in de gaten houden. Zodra u zich goed voelt, mag u terug naar de verpleegafdeling. lees meerNa de operatie
Als de operatie klaar is, gaat u naar de verkoeverafdeling waar we u de eerste uren in de gaten houden. Zodra u zich goed voelt, mag u terug naar de verpleegafdeling. Na de operatie kunt u misselijk zijn en pijn hebben. In overleg met u kunt u de dag voor de operatie een katheter in uw bovenarm krijgen waardoor u lokale verdoving krijgt. De eerste dagen na de operatie krijgt vocht door een infuus. U krijgt dagelijks een injectie om trombose in uw arm te voorkomen.
Nabloeding
Als uw hand ondanks de pijnstilling erg veel pijn doet en/of opzwelt[HJ1] , moet u de verpleegkundige waarschuwen. Dit kan namelijk betekenen dat u een nabloeding heeft.Na de operatie leggen we uw hand hoog op een kussen of maken uw hand vast aan een infuuspaal. De hand komt zo hoger te hangen dan uw lichaam zodat zwelling snel afneemt.
Op de tweede dag na de operatie start u met ergotherapie. U krijgt spalken aangemeten en de ergotherapeut vertelt u welke oefeningen u kunt doen. Als u goed kunt bewegen en niet te veel pijn heeft, mag u naar huis.
Naar huis
Voordat u naar huis gaat, krijgt u instructies over wat u allemaal mag doen met uw hand. Daarnaast plant de ergotherapeut afspraken met u in. Na 6 weken krijgt u een controle bij de orthopeed die dan ook een foto van uw hand laat maken.Infectie
Doordat u een prothese heeft, blijft u gevoeliger voor infecties. Als u huidinfecties heeft (zoals ontstoken wondjes, puistjes of een ingegroeide teennagel) moet u contact opnemen met uw huisarts of orthopeed. Dit geldt ook als u plotseling veel pijn krijgt en de wond gezwollen en warm aanvoelt. Als u andere operaties krijgt of behandelingen krijgt bij de tandarts, moet u laten weten dat u een elleboogprothese heeft. Tijdens deze ingrepen krijgt u antibiotica, om infecties te voorkomen.