Onderhoud van de kraag en huid

Het is prettig om een goed aansluitend T-shirt te dragen onder de kraag. Door de schouders van het shirt te voorzien van drukkertjes of klittenband kan het deze makkelijk vervangen worden
Zorg dat de kraag niet nat wordt. Is dit toch nodig, bijvoorbeeld als u de kraag schoonmaakt. Maak het schuimverband dan goed droog met een föhn.
De steunen in de nek en onder de kin kunnen bij transpiratie de huid irriteren. Dit kunt u voorkomen door de steunen te voorzien van vervangbaar beschermingsmateriaal, zoals bijvoorbeeld inlegkruisjes of zogenaamde (katoenen) kousenvoetjes.

Schoonmaken van de kraag

  • De somikraag (repona®) moet schoongemaakt worden met water. Gebruik geen chemische reinigingsmiddelen.
  • Niet in de wasmachine/droger.
     

 


Over de halskraag

De halskraag wordt gebruikt wanneer de nekwervels onvoldoende bescherming bieden aan het ruggenmerg. lees meer

Over de halskraag

In overleg met uw arts is besloten u (na) te behandelen met een halskraag. De halskraag wordt aangemeten door de instrumentmaker. Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Dan kunt u ze gerust stellen aan uw arts, verpleegkundige of de instrumentmaker.
De halskraag wordt gebruikt als de nekwervels onvoldoende bescherming bieden aan het ruggenmerg. Zo’n situatie kan ontstaan na een ongeval waarbij een of meerdere wervels gebroken zijn of door een ziekte die de wervel(s) verzwakt. Soms wordt de kraag ook gebruikt om pijnklachten door slijtage van de wervels te verlichten. De belangrijkste reden voor het dragen van de kraag is het stabiliseren van de nekwervels of het ruggenmerg.
De duur van de behandeling is afhankelijk van de reden, maar duurt meestal 3 maanden. In het begin is de constructie op uw lijf ongemakkelijk. Door de kraag (en de eventuele operatie) kunt u hoofdpijn en pijn tussen de schouderbladen hebben. Gebruik hiervoor de voorgeschreven pijnmedicatie. Lopen is in het begin moeizaam door de verstoring van uw evenwichtsgevoel en een beperkt gezichtsveld. Volg het advies van uw arts en fysiotherapeut op als zij u begeleiding of een hulpmiddel adviseren.
 


Onderdelen somikraag

Een halskraag is een lichte metalenconstructie die bestaat uit 3 losse onderdelen. lees meer

Onderdelen somikraag

Een halskraag is een lichte metalenconstructie die bestaat uit 3 losse onderdelen. Deze onderdelen worden door de instrumentmaker naar de maat van uw lichaam gebogen. De nek- en kinsteun zorgen ervoor dat u geen voor- en achterwaartse en zijwaartse bewegingen met het hoofd kunt maken.
 

Schouderstuk met banden

Neksteun

Kinsteun

 


Hoe doet u de kraag om?

Uw behandelend arts vertelt u in welke houding u de kraag om moet doen. Dit kan in zittende of liggende houding zijn. lees meer

Hoe doet u de kraag om?

Uw behandelend arts vertelt u in welke houding u de kraag om moet doen. Dit kan in zittende of liggende houding zijn.

  • Plaats het schouderstuk over uw schouders.
  • Kruis de banden over uw rug en bevestig ze in de witte clipjes aan de voorkant.

  •  Bevestig de pinnen van de hoofdsteun in het schouderstuk en maak ze vast met de ijzeren plaatjes.

  • Plaats de kinsteun in het schouderstuk.
  • De instrumentmaker zet een streepje op de kinsteun, zodat u altijd weet op welke stand de steun geplaatst moet worden om voldoende stabiliteit te geven.
  • Het pinnetje moet daarom precies in het palletje met het streepje vallen.
  • Zet de pin vast met het ijzeren schuifje.
  • Maak de banden van de hoofdsteun vast aan de neksteun.

Onderhoud van de kraag en huid

Lees hier wat belangrijk is bij het onderhoud en schoonmaken van de kraag en voor de verzorging van uw huid. lees meer

Wat kan wel en wat kan niet?

Lees hier wat u wel en niet kunt doen met de somikraag om. lees meer

Wat kan wel en wat kan niet?

  • Onbeperkt lopen binnen- en buitenshuis op vlakke ondergrond en trap met leuning is mogelijk. Vermijd gladde en oneffen ondergrond.
  • Gebruik een boodschappentas op wielen voor gewichten van meer dan 5 kg.
  • Om te lezen is het prettig een schuiner en hoger werkblad te gebruiken. Ook het scherm van de computer kunt u in hoogte aanpassen.
  • Fietsen is niet verstandig vanwege het beperkte gezichtsveld. Autorijden is niet toegestaan, meerijden meestal wel.
  • Slapen mag op uw rug en zij. Bij zijligging is het belangrijk dat u de ruimte tussen uw nek en schouders goed opvult met een kussen.
  • U kunt geen sport beoefenen met de halskraag. De hometrainer gebruiken mag wel.
  • U kunt geen zware huishoudelijke taken verrichten.
  • De kraag mag alleen af als uw arts u hiervoor toestemming geeft en u weet hoe u dan mag bewegen. Vraag uw arts of u (onder begeleiding) de kraag af mag voor een douchebeurt.
     

Bij problemen met de kraag

Als de halskraag na verloop van tijd niet meer goed zit, neem dan direct contact op met de Prothese en Orthese Makerij (POM) locatie Radboudumc lees meer

Bij problemen met de kraag

Als de halskraag na verloop van tijd niet meer goed zit, neem dan direct contact op met de Prothese en Orthese Makerij (POM) locatie Radboudumc. Telefonisch te bereiken via (024) 361 11 11.
U kunt ook contact opnemen met de polikliniek Orthopedie (024) 361 44 71 of verpleegafdeling Orthopedie (024) 361 44 90.
Daarnaast kunt u gebruik maken van mijnRadboud bij vragen en problemen.

  • Medewerkers
  • Intranet