Over gipsverband
U krijgt een gipsverband om uw arm of been. Door dit verband krijgt een botbreuk of ander letsel rust, zodat dit kan genezen. Heeft u na het lezen van de informatie nog vragen? Dan kunt u daarmee altijd terecht bij de Gipskamer of bij de afdeling Spoedeisende Hulp.Zwelling
Door een botbreuk of ander letsel kan er aan uw arm of been een inwendige bloeding ontstaan, waarbij vocht en bloed uit de bloedvaten komt. Dit leidt tot zwelling en soms tot een bloeduitstorting. Een zwelling leidt meestal niet tot problemen. Soms wordt de zwelling te groot waardoor de bloedtoevoer naar uw hand of voet wordt belemmerd. Dit merkt u aan uw voet of hand doordat uw tenen of vingers de volgende signalen geven:- tintelen
- doof gevoel
- bleekheid
- koud aanvoelen
- blauwe verkleuring
- pijn
Adviezen
Problemen die door het dragen van een gipsverband kunnen ontstaan, kunt u in veel gevallen voorkomen. lees de adviezenAdviezen
-
Leg uw arm zo hoog mogelijk in een draagdoek of band. Na één of enkele dagen kunt u uw arm iets laten zakken als u dat aangenamer vindt.
Leg uw been hoog. Leg uw knie hoger dan uw heup, en uw voet hoger dan uw knie. Meestal moet u dit een week volhouden. -
Beweeg uw vingers of tenen regelmatig.
-
Test de doorbloeding in uw arm of been. Dit doet u door op een teen- of vingernagel te drukken. U ziet dat de nagel wit wordt. Als de doorbloeding goed is, dan komt na het loslaten van de nagel de normale roze kleur binnen enkele seconden weer terug.
-
Het gipsverband mag niet nat worden. Tijdens het douchen kunt u een plastic zak gebruiken. Er zijn bij de apotheek ook speciale afsluitbare hoezen verkrijgbaar.
Mocht het gips toch nat worden, dan kunt u gips droog föhnen met een koude of warme föhn. Nooit met een hete föhn in verband met verbranding.
-
Het is mogelijk dat u last krijgt van jeuk. Jeuk wordt meestal veroorzaakt door vocht tussen de huid en het verband. Als u last krijgt van jeuk, kunt u dit het beste bestrijden door te föhnen tussen de huid en het gips (niet te heet!).
Krab niet onder het gipsverband en gebruik geen breinaalden of andere voorwerpen om jeuk tegen te gaan.
-
Door het dragen van een gipsverband om de arm kunt u door een tekort aan beweging een stijve schouder krijgen. U kunt dit voorkomen door regelmatig uw arm in de schouder te laten draaien en de arm uit de draagdoek boven uw hoofd te tillen. Beweeg ook uw elleboog regelmatig heen en weer zodat uw spieren soepel blijven.
-
De droogtijd van gewoon gips is ongeveer 48 uur, en van kunststof gips ongeveer 30 minuten. Tijdens deze droogtijd is het gips erg kwetsbaar. Neem contact op met de Gipskamer of de afdeling Spoedeisende Hulp als het gips breekt. We maken dan een afspraak om het gipsverband te herstellen.
-
Voor u gaat slapen trekt u de mitella over het hoofd uit. Laat hierbij de knoop zitten. Zo kunt u deze de volgende dag weer gemakkelijk omdoen.
-
Met een been in het gips is het lastig om te bewegen. In sommige gevallen krijgt u rust voorgeschreven, maar vaak is het handig een paar elleboogkrukken bij de hand te hebben. U kunt deze krukken lenen bij een Kruisvereniging of een apotheek met uitleenservice (meenemen: lidmaatschapsnummer of zorgverzekeringsnummer en bankgironummer, eventueel legitimatie).
Informatie uitleen:
Service Zuid Gelderland
(024) 366 57 77
Contact Gipskamer
Bereikbaar van 8.30 tot 16.30 uur
(024) 361 52 43
Buiten deze tijden kunt u contact opnemen met de afdeling Spoedeisende hulp
(024) 361 41 87