Over het gipskorset
Sommige patiënten krijgen een korset na een gebroken wervel die operatief is vastgezet en waarbij de breuk rust moet krijgen om te genezen. Anderen krijgen een korset na een gebroken wervel die soms operatief is vastgezet en waarbij de breuk rust moet krijgen om te genezen. lees meerOver het gipskorset
Sommige patiënten krijgen een korset na een gebroken wervel die operatief is vastgezet en waarbij de breuk de rust moet krijgen om te genezen. Anderen krijgen een korset na een gebroken wervel die soms operatief is vastgezet en waarbij de breuk de rust moet krijgen om te genezen. Een korset kan ook nodig zijn om te voorkomen dat een heupprothese (opnieuw) uit de kom schiet, de rust in het gips zorgt dan voor een versteviging van het heupkapsel.Versteviging is ook de reden van de pijp aan het gips. Deze zorgt ervoor dat het bekken weinig tot niet beweegt waardoor de onderrug in een onveranderde stand blijft en min of meer vaststaat. De pijp kan zowel alleen om het bovenbeen als ook om het hele been zitten.
Afhankelijk van de aandoening draagt u het korset 2 weken tot 3 maanden. Het materiaal dat meestal gebruikt wordt is kunststof, maar gips is ook mogelijk.
Contact Verpleegafdeling C2
Luister het volledige keuzemenu af om doorverbonden te worden met de juiste afdeling.
(024) 361 40 14
Gipskorset aanbrengen
Eerst krijgt u een tricot hemd aan om de huid te beschermen, dan een laag watten en vilt. Daar overheen leggen we het korset aan. Hoe lang het korset moet uitharden is afhankelijk van het materiaal. lees meerWennen aan het korset
Een korset is iets waaraan u enige tijd moet wennen. U wordt erg beperkt in uw bewegingen en door het gips is het moeilijk een prettige houding te vinden. lees meerWennen aan het korset
Een korset is iets waaraan u enige tijd moet wennen. U wordt erg beperkt in uw bewegingen en door het gips is het moeilijk een prettige houding te vinden. Dit geldt zowel voor het zitten als voor het liggen. Staan en lopen is vaak het meest comfortabel.Tijdens uw opname in het ziekenhuis oefent de fysiotherapeut met u het uit en in bed komen en het lopen. Sommige patiënten hebben hierbij een hulpmiddel (rollator, looprek, krukken) nodig.
Adviezen voor het dragen van het korset
U kan niet douchen, want het gips mag niet nat worden. Er zijn verschillende adviezen voor het dragen van het korset. lees meerAdviezen voor het dragen van het korset
- Door het corrigeren van uw houding kunt u spierpijn krijgen. Dit kunt u met Paracetamol meestal voldoende onderdrukken.
- Als er pijn onder het gips ontstaat, kunt u het best regelmatig(er) van houding veranderen. Als dit niet helpt en de klachten langer dan 24 uur aanhouden, neem dan contact met ons op.
- Uw huid kan gaan jeuken. Bij de apotheek of drogist is een spray te koop om dit tegen te gaan (CoolTalc van LOMED).
- Eet per dag meerdere kleine porties, geen grote maaltijden, want uw maag en buik komen anders in de knel.
- Draag schoenen met elastische veters, of stevige instappers. U kunt zelf niet meer bij uw voeten.
- U kunt niet douchen. Laat het gips niet nat worden.
- Haal van tevoren de hulpmiddelen in huis die de fysiotherapeut adviseert.
- Zitten is niet makkelijk, maar bij de kruisvereniging is een zogenaamde arthrodesestoel te leen. Deze stoel heeft een zitting die van stand veranderd kan worden zodat u redelijk comfortabel kunt zitten. Wanneer u op bezoek gaat kan een groot kussen (op de zitting van een eetkamerstoel) onder de ‘vrije’ bil voldoende zijn om redelijk te zitten. Ook een barkruk waar u met één bil op gaat zitten kan goed als rustpunt dienen.
- Ook een toiletverhoging is handig om bij bovengenoemde instantie te lenen. Mocht het niet mogelijk zijn om zittend te plassen zonder daarbij het gips te beschadigen dan kunt u gebruik maken van een urinaal, deze zijn zowel voor mannen als vrouwen te verkrijgbaar. Een bloemenvaas kan als alternatief gebruikt worden.
- Slapen is vooral in het begin erg moeilijk maar naar mate u aan het korset went gaat dit beter. Op uw zij slapen kan erg prettig zijn. Leg hierbij een kussen tussen uw benen. Wanneer u op uw rug slaapt kan het prettig zijn de overgang tussen gips en huid op te vullen door een dubbelgevouwen handdoek tegen uw huid aan te leggen en aan te laten sluiten op de rand van het gips.
- Vervoer met de auto is alleen mogelijk bij een korset met een korte pijp. Hierbij moet de passagiersstoel in slaapstand gezet kunnen worden. Bij een korset met een lange pijp is alleen vervoer per ambulance mogelijk.
- Uw kleding zal over het algemeen niet over het korset passen. Trainingsbroeken zijn voor heren eigenlijk de enige oplossing, dames kunnen ook wijdere jurken dragen.
- Haren wassen kan het best voorover geleund boven de gootsteen of sterk achterover geleund in een stoel gedaan worden. Let erop dat het water niet in het korset kan lopen.
Naar uw afspraak op de verpleegafdeling
Ingang: Hoofdingang
Gebouw: C
Verdieping: 2
Route: 737
Naar uw afspraak op de verpleegafdeling
Bezoekadres
Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen
Routebeschrijving
Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw C, Verdieping 2 en volg route 737