Over de behandeling
Bij een endoscopische mucosale resectie verwijderen we een deel van de binnenbekleding (mucosa) van de slokdarm, maag of het eerste deel van de dunne darm. U krijgt deze behandeling wanneer er een afwijking is vastgesteld die kwaadaardig is of kan worden.
lees meerVoorbereiding Wat moet u doen?
Wanneer u naar huis mag, mag u niet zelf deelnemen aan het verkeer. Regel vooraf dus vervoer naar huis.
lees meerVoorbereiding Wat moet u doen?
Nuchter
Het is belangrijk dat u voor de behandeling een lege maag heeft. Dit betekent dat u minimaal 8 uur voor het onderzoek niets meer mag eten. Uiterlijk tot 8 uur voor het onderzoek mag u nog een licht ontbijt gebruiken, bijvoorbeeld een sneetje wit brood of een beschuit met jam en thee of zwarte koffie zonder melk. U mag nog wel helder drinken tot 2 uur voor de behandeling.
Heldere dranken die u mag drinken zijn:
- water
- appelsap
- thee
- zwarte koffie (zonder melk)
- vruchtensappen zonder pulp
Dranken die u niet mag drinken zijn:
- alcohol
- koolzuurhoudende dranken
- zuivelproducten
Uw noodzakelijke medicijnen mag u gewoon innemen met een slokje water.
Meenemen
Doorgaans kunt u kort na de behandeling naar huis. In een enkel geval wordt u overgeplaatst naar de verpleegafdeling voor verdere controle. Neem daarom nachtkleding, toiletartikelen en uw medicijnen mee. Bij een behandeling in de dunne darm volgt altijd een nacht opname.
Uw medische conditie
U heeft digitale voorlichting gehad en/of u bent op de pré-sedatie poli van het Endoscopie Centrum geweest. Daar zijn onderstaande vragen aan bod gekomen. Beantwoordt u één of meerdere van onderstaande vragen met ja en dit is niet besproken, neem dan contact met ons op.
- Heeft u een afwijking aan uw hart of bloedvaten en moet u bij behandelingen vooraf antibiotica gebruiken?
- Behandelt de trombosedienst u of gebruikt u een van de volgende bloedverdunnende medicijnen: Acenocoumarol (Sintrom® of Sintrommitis®), Clopidogrel, (Plavix®), Fenprocoumon (Marcoumar®), Dipyridamol (Persantin®), Rivaroxaban (Xarelto®), Dabigatran (Pradaxa®) of Apixaban (Eliquis®)?
- Heeft u een stoornis van de bloedstolling?
- Heeft u suikerziekte?
- Bent u allergisch voor bepaalde medicijnen/antibiotica?
- Heeft u een pacemaker of een ICD (interne defibrillator)?
- Heeft u het slaapapneusyndroom en gebruikt u daarvoor een CPAP-apparaat voor de nacht?
Heeft u de dagen voor het onderzoek koorts of griep, of heeft u in de afgelopen 6 weken voor het onderzoek een longontsteking gehad of bent u hier nog van aan het herstellen, wilt u dit dan zo spoedig mogelijk doorgeven aan het Endoscopie Centrum? Het kan zijn dat we uw behandeling moeten verplaatsten totdat u volledig hersteld bent.
Bloedverdunners
Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, moet u hier vaak tijdelijk mee stoppen voor deze behandeling. Bloedverdunners die u wél kunt blijven gebruiken voor deze ingreep zijn:
- Acetylsalicylzuur
- Ascal
- Carbasalaatcalcium
- Ascal cardio
- Ascal 38
Sedatie
U krijgt bij deze behandeling diepe sedatie. Sedatie wordt in de volksmond ook wel ‘roesje’ genoemd. Een physician assistant of Sedatie Praktijk Specialist van de afdeling Anesthesiologie voert deze sedatie uit. Voor de behandeling wordt u daarvoor eerst gescreend op de preoperatieve polikliniek Anesthesiologie.
De sedatie kan een remmende werking hebben op de ademhaling waardoor complicaties kunnen ontstaan bij mensen met langdurig bestaande (chronische) hart- en/of longziekten en bepaalde neurologische aandoeningen. Daarom bewaken we tijdens en na de behandeling uw bloeddruk, het zuurstofgehalte in uw bloed en uw hartslag met behulp van een monitor.
Verloop van de behandeling
Tijdens de behandeling ligt u op uw linkerzij. We bewaken uw bloeddruk, hartslag en zuurstofgehalte in het bloed met behulp van een monitor. U krijgt een mondstukje in om uw tanden te beschermen en om te voorkomen dat u op de slang bijt. Als u een gebitsprothese draagt, moet u deze uitdoen. Wij stellen het op prijs als u uw eigen gebittenbakje meeneemt.
lees meerVerloop van de behandeling
Dag van de behandeling
Op de dag van de behandeling meldt u zich bij de receptie van het Endoscopie Centrum, routenummer 763. Wilt u 30 minuten van te voren aanwezig zijn? Dan hebben we voldoende tijd om de behandeling voor te bereiden en kan deze soepel verlopen.
Reken bij het plannen van de reistijd ongeveer 15 minuten extra in verband met parkeren en looptiijd naar onze afdeling. Bel tijdig als u verhinderd bent. We maken dan, als dat mogelijk is, meteen een nieuwe afspraak.
Voor de behandeling
Een verpleegkundige of medisch assistent haalt u op uit de wachtruimte, neemt een checklist met u door en brengt een infuusnaald bij u in. U krijgt een jasje aan met drukknopen. In de behandelruimte controleert het endoscopieteam nogmaals een aantal gegevens. Deze controle heet een time-out procedure.
Behandeling
Tijdens de behandeling ligt u op uw linkerzij. We bewaken uw bloeddruk, hartslag en zuurstofgehalte in het bloed met behulp van een monitor. U krijgt een mondstukje in om uw tanden te beschermen en om te voorkomen dat u op de slang bijt. Als u een gebitsprothese draagt, moet u deze uitdoen. Wij stellen het op prijs als u uw eigen gebittenbakje meeneemt. Eventueel verdoven we uw keel met een verdovende spray. Deze plaatselijke verdoving maakt de keel gevoelloos en onderdrukt eventuele kokhalsneigingen.
Vervolgens krijgt u via het infuus een slaapmiddel toegediend. Wanneer u slaapt brengen we de endoscoop in via uw mond.
De arts brengt via de slang koolzuurgas (CO2) in om een beter zicht te krijgen. Dit kan een opgezet gevoel in uw bovenbuik geven. Via de slang zuigt de arts vocht uit uw slokdarm, maag en/of dunne darm.
De arts bepaalt welke techniek voor u het meest geschikt is. Er zijn verschillende manieren om het aangedane weefsel te verwijderen:
- Aan het einde van de endoscoop zit een kapje met elastiekjes. De arts zuigt het aangedane weefsel in het kapje en plaatst daar een elastiekje overheen. De afwijking zit nu in het kapje. Hier plaatsen we een lus omheen. Met stroom trekken we de lus aan. Daarmee 'snijden' we de afwijking los van de onderlaag.
- Met een dunne naald wordt er vocht onder het aangedane weefsel gespoten, waardoor de afwijking als het ware op een kussentje en los van de onderlaag ligt. We plaatsen een lus om de afwijking. Met stroom wordt de lus zachtjes aangetrokken. Daarmee 'snijden' we de afwijking los van de onderlaag.
Alle stukjes weefsel laten we onderzoeken door de patholoog-anatoom.
De behandeling duurt ongeveer 45 minuten tot een uur.
Na de behandeling Waar moet u rekening mee houden?
Na de behandeling gaat u naar de zorgruimte van het Endoscopie Centrum. Hier blijft u tot u goed wakker bent. U kunt een opgeblazen gevoel hebben en keelpijn. Na een EMR in de dunne darm volgt altijd een nacht opname.
lees meerNa de behandeling Waar moet u rekening mee houden?
Na de behandeling gaat u naar de zorgruimte van het Endoscopie Centrum. Hier blijft u tot u goed wakker bent. U kunt een opgeblazen gevoel hebben en keelpijn.
Na een EMR in de dunne darm volgt altijd een nacht opname.
Na een EMR in de slokdarm of maag mag u in principe naar huis. Zodra het goed genoeg met u gaat, verwijdert de verpleegkundige het infuus en krijgt u een formulier met verdere instructies. Vanwege de slaapmedicatie mag u tot 12 uur na de ingreep niet deelnemen aan het verkeer. U mag niet zelf autorijden, met het openbaar vervoer reizen of fietsen. Zorg dus voor begeleiding en vervoer naar huis. Laat u ophalen bij het Endoscopie Centrum en verlaat de afdeling niet alleen.
Er kan een medische reden zijn waarom we u afraden na de behandeling naar huis te gaan. U wordt dan overgeplaatst naar de verpleegafdeling voor verdere controle, meestal voor een nacht.
Klachten en medicijnen
Het opgeblazen gevoel en de pijn in uw keel/achter uw borstbeen verdwijnen meestal binnen een aantal dagen. Soms houdt de pijn 1 tot 2 weken aan. Het is belangrijk dat uw maagzuur niet inwerkt op de inwendige wond. Daarom krijgt u een recept voor maagzuurremmers mee of we faxen dit naar uw apotheek. U krijgt hierover uitleg. Het is belangrijk dat u deze medicatie inneemt.
Bij pijn mag u paracetamol innemen: elke 6 uur 2 tabletten van 500 mg opgelost in water, maximaal 4 gram per dag.
Voeding
Na de behandeling mag u 6 uur niet eten of drinken. Hierna kunt u beginnen met het drinken van heldere vloeistoffen: water, limonade en lauwe thee of bouillon. Als dit goed gaat mag u vloeibaar eten: yoghurt, vla en pap. De volgende dag mag u weer bijna alles eten en drinken, maar we adviseren om te beginnen met zachte voeding. Bijvoorbeeld brood zonder korst. Vermijd gedurende 2 weken zuur, pittig gekruid en heet eten en drinken.
Mogelijke complicaties
Tijdens de ingreep kunnen complicaties ontstaan. De meeste kunnen we direct behandelen. Complicaties die voor kunnen komen zijn:
- bloeding. Bij een EMR van de dunne darm is de kans hierop iets groter.
- perforatie (een scheur of gaatje in de wand van slokdarm, maag of dunne darm).
- ernstige ontsteking van de slokdarm met vorming van zweren.
- vernauwing (stenose). Na EMR van de slokdarm kan door het ontstane littekenweefsel de slokdarm na twee tot drie weken stugger worden, waardoor voedsel niet goed passeert. We kunnen de slokdarm dan meestal oprekken (dilateren).
Wanneer direct contact opnemen?
- bij aanhoudende heftige pijn in uw bovenbuik of achter uw borstbeen
- wanneer u bloed moet braken of zwarte teerachtige ontlasting heeft
- bij hoge koorts
- als eten niet goed passeert in uw slokdarm
U kunt maandag t/m vrijdag van 08.00 - 17.00 uur contact opnemen met het Endoscopie Centrum, telefoonnummer: (024) 361 41 89.
's Avonds, 's nachts en in het weekend de eerste 7 dagen na het onderzoek met verpleegafdeling Maag-, Darm- en Leverziekten, telefoonnummer: (024) 361 34 38 en vragen naar de dienstdoende arts.
Vanaf de 8e dag na het onderzoek kunt u contact opnemen met uw huisarts.
Endoscopisch onderzoek met anesthesie
Hier leest u meer over de gang van zaken bij endoscopisch onderzoek met anesthesie op het Endoscopie Centrum met PSA: Procedurele Sedatie en Analgesie (diepe sedatie) of narcose.
lees meerUitslag
De uitslag van het weefsel dat de patholoog onderzoekt, krijgt u van de arts die dit onderzoek voor u heeft aangevraagd. Deze is binnen 1 tot 2 weken bekend.Wetenschappelijk onderzoek
Het Radboudumc is een academisch ziekenhuis. Naast patiëntenzorg wordt wetenschappelijk onderzoek verricht. Het is mogelijk dat hiervoor uw medewerking wordt gevaagd.
lees meerWetenschappelijk onderzoek
Het Radboudumc is een academisch ziekenhuis. Naast patiëntenzorg wordt wetenschappelijk onderzoek verricht. Het is mogelijk dat hiervoor uw medewerking wordt gevaagd. Er kan bijvoorbeeld uw toestemming worden gevraagd voor het nemen van enkele extra hapjes uit het slijmvlies. U heeft vanzelfsprekend het recht hiervan af te zien. Dit heeft nooit invloed op uw behandeling of op de verhouding met uw behandelend arts.
Naar uw afspraak
Bezoekadres
Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen
Routebeschrijving
Endoscopie Centrum (EC)
Het Endoscopie Centrum is onderdeel van de afdeling Maag,- Darm- en Leverziekten (MDL).
lees meer