Patiëntenzorg Behandelingen Gamma Knife bestraling brughoektumor

Over de behandeling

Door Gamma Knife bestraling van een brughoektumor (stereotactische bestraling) wordt tumorgroei geremd en ontstaat groeistilstand. lees meer

Over de behandeling

Gamma Knife bestraling

Om een brughoektumor te bestralen gebruiken we stereotactische bestraling, zoals Gamma Knife bestraling. Dit is meestal een eenmalige bestraling waarbij de tumor heel precies van buitenaf wordt bestraald, met als doel tumorgroei te stoppen. Het voordeel van deze techniek is dat door de precisie zo min mogelijk omliggend weefsel beschadigd raakt. Daarnaast kan de bestraling in dagbehandeling plaatsvinden, waardoor u dus niet opgenomen hoeft te worden en dezelfde dag nog naar huis kunt.

De bestraling met behulp van Gamma Knife vindt niet in het Radboudumc plaats maar in het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) Tilburg. Het ETZ is gespecialiseerd in Gamma Knife bestraling en heeft ruime ervaring in het bestralen van brughoektumoren. Tijdens de bestraling ligt u onder een bestralingsapparaat met een speciaal frame op uw hoofd. Dit frame wordt van tevoren voor u op maat gemaakt. Voor meer informatie kunt u de folder ‘Gamma Knife behandeling van een gezwel van de gehoorzenuw’ van het ETZ raadplegen.

Afdeling Keel-, Neus- en Oorheelkunde

De afdeling KNO van het Radboudumc biedt patiëntenzorg op het gebied van oorchirurgie, neus- en aangezichtschirurgie en hoofd-halschirurgie. Daarnaast doen we wetenschappelijk onderzoek en geven we onderwijs aan studenten Geneeskunde en KNO-artsen in opleiding.

lees meer

Brughoektumor

Een brughoektumor (vestibulair schwannoom) is een goedaardig gezwel die ontstaat in de inwendige gehoorgang en kan uitgroeien naar de brughoek, het gebied tussen de hersenstam en de kleine hersenen. lees meer

Mogelijke gevolgen van de behandeling

Omdat een brughoektumor op een moeilijke plek zit waar veel zenuwen lopen, is een behandeling niet altijd zonder gevolgen. lees meer

Mogelijke gevolgen van de behandeling

Omdat een brughoektumor op een moeilijke plek zit waar veel zenuwen lopen, is een behandeling niet altijd zonder gevolgen. Welke (blijvende) restverschijnselen u kunt ondervinden, hangt af van een groot aantal factoren, zoals het soort behandeling dat u krijgt, de grootte van de tumor en met name de plaats van de tumor ten opzichte van de zenuwen. Uiteraard doen we altijd ons uiterste best om de gevolgen zoveel mogelijk te beperken. Risico’s van een behandeling bespreken we altijd uitvoerig met u.

Mogelijke restverschijnselen na Gamma Knife bestraling

De risico’s van bestraling zijn in het algemeen kleiner dan de risico’s van een operatie. Het verschil is dat bij een operatie de tumor operatief wordt verwijderd en bij een bestraling de groei van de tumor wordt geremd. Restverschijnselen die op kunnen treden na behandeling met Gamma Knife bestraling zijn:
  • Gehoorverlies en evenwichtsklachten
Het belangrijkste restverschijnsel na Gamma Knife bestraling is de kans op een verdere vermindering van het gehoor. Dit treedt bij 40-50% van de patiënten op en kan enkele jaren duren. De kans dat uw gehoor (deels) blijft werken,  is groter dan bij een operatie.
Als u voor de behandeling al klachten van duizeligheid had, kan het zijn dat deze verergeren, gelijk blijven of juist verminderen. Dit wisselt per persoon.
  • Misselijkheid en hoofdpijn
De bestralingsbehandeling zelf veroorzaakt in het algemeen geen klachten. Bij enkele mensen kan er wel tijdelijke misselijkheid en hoofdpijn optreden. Dit is  eenvoudig te behandelen met medicijnen.
  • Verlamming aangezichtszenuw
De kans dat de aangezichtszenuw door de bestraling beschadigd raakt is zeer klein. Mocht de aangezichtszenuw beschadigen, dan kan dit leiden tot een hangende of gevoelloze gezichtshelft. Dit komt zeer zelden voor en als het gebeurt, is dit meestal van tijdelijke aard.
 
  • Medewerkers
  • Intranet