Wat is FETO?

Foetoscopische Endoluminele Tracheale Occlusie (FETO) is een behandeling voor Congenitale Hernia Diafragmatica (CHD). De FETO behandeling vindt plaats in de baarmoeder op het nog ongeboren kind met CHD.

Kinderen met CHD hebben een opening (hernia) in het middenrif (diafragma). Daardoor komen de maag, lever en darmen in de borstkas terecht en ontwikkelen de longen zich niet goed.

Tijdens de FETO behandeling wordt de luchtpijp van de baby vóór de geboorte tijdelijk afgesloten met behulp van een kleine ballon. Deze ballon zorgt ervoor dat de longen het vocht dat ze produceren tijdelijk niet kwijt kunnen. Hierdoor ontstaat er een verhoogde druk in de longen, wat er voor zorgt dat de longen zich beter ontwikkelen.

CHD kan voorkomen op veel verschillende manieren en in verschillende gradaties. Meerdere onderzoeken, waaronder echografie en MRI, moeten uitwijzen of een FETO operatie bij jouw kind mogelijk is. Als een behandeling in het Radboudumc niet plaats kan vinden, is een verwijzing naar het universitair medisch centrum van Leuven mogelijk.
Patiëntenzorg Behandelingen Foetoscopische Endoluminele Tracheale Occlusie (FETO)

Wat is FETO?

Foetoscopische endoluminele tracheale occlusie (FETO) is een behandeling voor Congenitale Hernia Diafragmatica (CHD). De FETO behandeling vindt plaats in de baarmoeder op het nog ongeboren kind met CHD. lees meer

Contact

Afdeling Verloskunde en Gynaecologie

(024) 361 47 88

Het FETO traject

De FETO behandeling bestaat uit 2 verschillende operaties: de plaatsing van de FETO ballon en de verwijdering van de FETO ballon. lees meer

Het FETO traject

De FETO behandeling bestaat uit 2 verschillende operaties: de plaatsing van de FETO ballon en de verwijdering van de FETO ballon.

De ballon wordt geplaatst bij ongeveer 30 weken zwangerschap, na 4 weken wordt de ballon via een soortgelijke operatie weer verwijderd. In de tussentijd is het belangrijk om dicht bij het ziekenhuis te verblijven om direct te kunnen ingrijpen mocht je eerder dreigen te bevallen.

De behandeling wordt uitgevoerd door het team van de foetale therapie dat valt onder de afdeling Verloskunde van het Amalia Kinderziekenhuis. Ook de afdeling Neonatologie is nauw betrokken bij de FETO behandeling en de zorg rondom de baby.
 

FETO ballonplaatsing

Op de dag van de FETO ballonplaatsing word je opgenomen op de afdeling Verloskunde.

lees meer

FETO ballonplaatsing

Voor de behandeling

Op de dag van de FETO ballonplaatsing word je opgenomen op de afdeling Verloskunde (Q-10). De gynaecoloog geeft je de benodigde informatie wat betreft de opname en behandeling. Op de afdeling vindt een opnamegesprek plaats met zowel de anesthesist als de medisch maatschappelijk werker die je die dag zal begeleiden. Daarnaast maken we nog een echo om de ligging van de foetus te bepalen.

Tijdens de behandeling

De FETO ballonplaatsing vindt plaats onder een lokale verdoving. Ook het kind krijgt een beetje medicatie om te zorgen dat het geen ongemak ondervindt en stil blijft liggen. Tijdens de operatie wordt een klein buisje (3 mm) tot in de baarmoeder ingebracht. De chirurg gebruikt hierbij het zicht van de echo. Via dit buisje wordt een kleine camera (foetoscoop) ingebracht. De chirurg kan hiermee de binnenkant van de baarmoeder en het kind zien. Met de camera gaat hij of zij op zoek naar de mond van het kind en vervolgens ook de luchtpijp van het kind. Net boven de vertakking van de luchtpijp naar de 2 longen wordt de ballon geplaatst en opgeblazen. Hierna verwijdert de chirurg alle instrumenten en sluit de huid met een enkele hechting.

Na de behandeling

Na de plaatsing van de FETO ballon word je teruggebracht naar de afdeling Verloskunde (Q-10). De ochtend na de ingreep kun je weer naar huis. Na ontslag zul je gedurende 4 weken in de buurt van het ziekenhuis moeten verblijven. Woon je niet op een steenworp afstand van het ziekenhuis, dan is verblijf in het Ronald McDonald centrum  naast het ziekenhuis mogelijk.

Dit is belangrijk omdat bij een eventuele vroeggeboorte snel moet worden ingegrepen om de ballon te verwijderen, zodat de baby goed kan ademen. Na deze 4 weken wordt de ballon verwijderd.

 


FETO ballon­verwijdering

Ook voor de FETO ballonverwijdering word je opgenomen op de afdeling Verloskunde. lees meer

FETO ballon­verwijdering

Voor de behandeling

Op de dag van de FETO ballonverwijdering word je opgenomen op de afdeling Verloskunde (Q-10). De gynaecoloog geeft je de benodigde informatie wat betreft de opname en behandeling. Op de afdeling vindt een opnamegesprek plaats met zowel de anesthesist als de medisch maatschappelijk werker die je die dag zal begeleiden. Daarnaast maken we nog een echo om de ligging van de foetus te bepalen.

Tijdens de behandeling

De FETO ballonverwijdering vindt plaats onder een lokale verdoving. Ook het kind krijgt medicatie om te zorgen dat het geen ongemak ondervindt en stil blijft liggen. Tijdens de operatie wordt een klein buisje (3 mm) tot in de baarmoeder ingebracht. De chirurg gebruikt hierbij het zicht van de echo. Via dit buisje wordt een kleine camera (foetoscoop) ingebracht. De chirurg kan hiermee de binnenkant van de baarmoeder en het kind zien. Met de camera gaat hij op zoek naar de mond van het kind en vervolgens ook de luchtpijp van het kind. Net boven de vertakking van de luchtpijp ligt de opgeblazen ballon. De chirurg prikt vervolgens de ballon met een klein naaldje kapot. Hij verwijdert de ballon met een klein tangetje uit de luchtpijp. Hierna verwijdert de chirurg weer alle instrumenten en sluit de huid met een enkele hechting.

Na de behandeling

Na de verwijdering van de FETO ballon word je terug gebracht naar de afdeling Verloskunde (Q-10). De ochtend na de ingreep kun je naar huis.

 

De bevalling

De bevalling wordt ingeleid bij ongeveer 38 weken in een CHD expertisecentrum (Radboudumc of Erasmus MC). Als het mogelijk is, kun je vaginaal bevallen. Na de geboorte wordt de baby gestabiliseerd op de neonatale intensive care en vindt een operatie plaats om de middenrifbreuk te sluiten. lees meer

De bevalling

De bevalling wordt ingeleid bij ongeveer 38 weken in een CHD expertisecentrum (Radboudumc of Erasmus MC). Als het mogelijk is, kun je vaginaal bevallen. Na de geboorte wordt de baby gestabiliseerd op de neonatale intensive care en vindt een operatie plaats om de middenrifbreuk te sluiten.

Wat als de bevalling vroegtijdig begint?

Als de bevalling op gang komt terwijl de ballon nog in de luchtpijp van het kind zit, is het belangrijk deze met spoed te verwijderen. Dit gebeurt middels een zogenaamde EXIT-procedure. Bij deze behandeling maken we een keizersnede. De bloedvoorziening naar het kind toe via de placenta blijft intact, omdat het kind nog aan de navelstreng zit. Zo krijgt het kind voldoende zuurstof en heeft de arts tijd om de luchtweg van het kind vrij te maken.
 
Soms lukt het niet meer om de baby via een keizersnede geboren te laten worden omdat de bevalling al te ver op gang is. In dat geval wordt het kind vaginaal geboren en wordt de ballon na de bevalling onmiddellijk verwijderd.

Waarom naar het Radboudumc?

Het Radboudumc Expertisecentrum Congenitale Hernia Diafragmatica (CHD) en Neonatale Pulmonale Hypertensie (NPH) biedt zorg aan kinderen met deze aangeboren afwijking CHD en pasgeborenen met ernstige pulmonale hypertensie door meconiumaspiratiesyndroom, sepsis/pneumonie of zonder bekende oorzaak. lees meer

Waarom naar het Radboudumc?

Het Radboudumc Expertisecentrum Congenitale Hernia Diafragmatica (CHD) en Neonatale Pulmonale Hypertensie (NPH) biedt zorg aan kinderen met deze aangeboren afwijking CHD en pasgeborenen met ernstige pulmonale hypertensie door meconiumaspiratiesyndroom, sepsis/pneumonie of zonder bekende oorzaak.

Als onderdeel van de behandeling voor pasgeborenen kan ECMO (ExtraCorporele Membaan Oxygenatie, een soort ‘kunstlong’ behandeling) nodig zijn. Voor pasgeborenen en kinderen vindt deze plaats in het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis of in het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam. Daarnaast is het Radboudumc het enige centrum in Nederland dat de FETO ter behandeling van CHD tijdens de zwangerschap uitvoert.

Verder zijn wij 3 keer onderscheiden met de Award voor ‘Excellence in extracorporeal life support’ door de Extracorporeal Life Support Organization (ELSO). Het Radboudumc Expertisecentrum Congenitale Hernia Diafragmatica en Neonatale Pulmonale Hypertensie is toegekend door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
 

Ronald McDonald Huis

In het Ronald McDonald Huis Nijmegen logeren ouders, broertjes en zusjes van kinderen die zijn opgenomen in ons kinderziekenhuis.
  • Medewerkers
  • Intranet