Behandeling van uw feochromocytoom
Er is bij u een feochromocytoom ontdekt. In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten om het feochromocytoom operatief te laten verwijderen. Een feochromocytoom is een gezwel van uw bijnieren. lees meerBehandeling van uw feochromocytoom
Er is bij u een feochromocytoom ontdekt. In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten om het feochromocytoom operatief te laten verwijderen. Een feochromocytoom is een gezwel van uw bijnieren. Het gezwel maakt te veel stresshormonen (adrenaline en noradrenaline) aan. De arts verwijdert dit gezwel met een operatie. Meestal verwijderen we hierbij de gehele bijnier (adrenalectomie). Uw bijnier aan de andere kant neemt de bijnierfunctie dan praktisch altijd helemaal over. Afhankelijk van de grootte en de plaats van de tumor, wordt het gezwel verwijderd via een kijkbuisoperatie (laparoscopie) of een open operatie.Dag van de operatie
De verpleegkundige brengt u naar de operatiekamer. Na de operatie komt u niet terug op afdeling A4 Oost. U blijft na de operatie meestal 12 tot 24 uur op de Intensive Care of Medium Care voor extra bewaking.
lees meerDag van de operatie
De verpleegkundige brengt u naar de operatiekamer. Na de operatie komt u niet terug op afdeling A4 Oost. U blijft na de operatie meestal 12 tot 24 uur op de Intensive Care of Medium Care voor extra bewaking. De chirurg neemt na de operatie contact op met uw familie, zoals eerder afgesproken is. Uw familie kan bij R.C5 informeren waar ze u kunnen bezoeken. Uw familie wordt gebeld door R.C5 zodra u daar op de afdeling bent.
Omdat u na de operatie naar een andere afdeling gaat, is het de bedoeling dat uw familie de dag voor de operatie grote spullen mee naar huis neemt. Deze kunnen weer meegenomen worden als u op afdeling R.C5 (Urologie, route 753) bent. De kleine spullen brengt de verpleegkundige naar afdeling R.C5.
Nazorg en controle
Wanneer u stabiel bent, gaat u naar afdeling Urologie (R.C5). Hier wordt u nog ongeveer 3 tot 5 dagen opgenomen. lees meerNazorg en controle
Wanneer u stabiel bent, gaat u naar afdeling Urologie (R.C5). Hier wordt u nog ongeveer 3 tot 5 dagen opgenomen. Dit hangt onder andere af van de operatiemethode - door middel van een laparoscopie of via een open operatie - en hoe u herstelt.Op afdeling Urologie komt de consulent van endocrinologie dagelijks bij u langs. Na ontslag blijft u onder controle van de endocrinoloog.
Afdeling Interne Geneeskunde
Binnen Interne Geneeskunde onderzoeken en behandelen we patiënten met aandoeningen op het hele terrein van de interne geneeskunde. Denkt u daarbij aan suikerziekte, hoge bloeddruk, maagklachten, vermoeidheid, buikklachten, benauwdheid, afvallen, infectieziekten en nog vele andere klachten.
lees meerFeochromocytoom
Een feochromocytoom is een gezwel van uw bijnieren. Het gezwel maakt te veel stresshormonen (adrenaline en noradrenaline) aan. naar de aandoeningVoorbereiding op de operatie
De voorbereiding
Tijdens de operatie kunnen bloeddrukverhogende stresshormomen vrijkomen uit de tumor. Daarom behandelen we u van tevoren met alfa- en bètablokkers. De voorbereiding kan klinisch of poliklinisch plaatsvinden. lees meerDe voorbereiding
Tijdens de operatie kunnen bloeddrukverhogende stresshormomen vrijkomen uit de tumor. Daarom behandelen we u van tevoren met alfa- en bètablokkers. Dit zijn medicijnen die de effecten van de stresshormonen blokkeren. Deze medicijnen krijgt u volgens een opbouwschema. Met behulp van de medicijnen proberen we uw bloeddruk te verlagen tot een laag-normale bloeddruk.De voorbereiding kan klinisch of poliklinisch plaatsvinden:
- Klinische voorbereiding: we nemen u 2 weken voor de operatie op in het ziekenhuis. Daar behandelen we u met de medicijnen.
- Poliklinische voorbereiding: u begint 2 weken voor de operatie thuis met de medicijnen. Minimaal 3 tot 4 dagen voor de geplande operatiedatum nemen we u op op de afdeling Interne Geneeskunde.
Klinische voorbereiding
Twee weken voor de operatie nemen we u op in het ziekenhuis. Vanaf de opname start u met de behandeling met doxazosine en een zoutverrijkt dieet. lees meerKlinische voorbereiding
-
Tijdens de operatie kunnen bloeddrukverhogende stresshormomen vrijkomen uit de tumor. Daarom behandelen we u van tevoren met alfa- en bètablokkers. Dit zijn medicijnen die de effecten van de stresshormonen blokkeren. Deze medicijnen krijgt u volgens een opbouwschema. Met behulp van de medicijnen proberen we uw bloeddruk te verlagen tot een laag-normale bloeddruk. We nemen u 2 weken voor de operatie al op om u te behandelen met de medicijnen.
-
Tijdens de dag van opname komt u met verschillende medewerkers van de afdeling in aanraking. De verpleegkundige voert de verpleegkundige anamnese uit en geeft de nodige informatie over de afdeling. De zaalarts en de co-assistent nemen de medische anamnese met u door. U krijgt nog uitleg over het starten met de medicatie en de eventuele bijwerkingen. Vanaf opname start u met:
- De behandeling met doxazosine. Dit medicijn wordt tijdens de opname opgehoogd. Het doel is om uw bloeddruk te verlagen. Hierbij kunt u klachten krijgen van duizeligheid.
- Een zout verrijkt dieet bedoeld om (tijdelijk) meer vocht vast te houden om te grote daling van de bloeddruk te voorkomen.
Controles
In verband met de bijwerkingen van de medicatie die u krijgt toegediend, voeren we dagelijks controles bij u uit.- U wordt dagelijks gewogen. De verwachting is dat u ongeveer 1 tot 4 kilo zwaarder wordt. Dit komt door het vasthouden van vocht.
- We meten 2 keer per dag (9.00 uur en 21.00 uur) liggend en staand uw bloeddruk en pols. Dit gebeurt voordat u de volgende dosis doxazosine inneemt.
Duizeligheid
Als u last krijgt van duizeligheid als gevolg van een lage bloeddruk, dan krijgt u zouttabletten. Als de klachten blijven aanhouden kunnen deze tabletten vervangen worden door een infuus. We nemen 2 keer per week bloed bij u af. Door het ophogen van de medicatie bestaat het risico dat u duizelig wordt tijdens het mobiliseren, daarom hebben wij als afdeling de volgende afspraken:- U moet zittend douchen.
- U mag alleen onder begeleiding in een rolstoel de afdeling verlaten.
Aandachtspunten
- Verder bezoekt u de pre-operatieve anesthesiepoli als u daar voor deze opname nog niet geweest bent.
- Als er bij u nog geen zoutinfuus gestart is, gaat u hier 24 uur voor de operatie mee starten.
- Omdat u na de operatie overgaat naar een andere afdeling, is het de bedoeling dat uw familie de dag voor de operatie grote spullen mee naar huis neemt. Zij kunnen dit weer meenemen als u op afdeling R.C5 (urologie, route 753) bent. De verpleegkundige brengt de kleine spullen naar afdeling R.C5.
- De dag voor de operatie komt de uroloog nog bij u langs om de operatie nog een keer met u door te spreken.