Kosten en verzekering

De vergoeding van de elastische kous is afhankelijk van uw zorgverzekeraar en het vergoedingspakket dat u bij deze verzekeraar heeft afgesloten. Daarnaast hebben verzekeraars rechtstreekse afspraken met de leveranciers van de elastische kousen. Hierdoor kan het zijn dat de vergoeding die uw verzekeraar uitkeert niet bij elke leverancier hetzelfde is. Wij raden u daarom aan om vooraf zowel uw zorgverzekeraar als leverancier te benaderen.

Klachten

Bij klachten of problemen met de elastische kous kunt u contact opnemen met de leverancier. Als u niet tevreden bent met het contact met de leverancier, neem dan contact op met uw arts.
Patiƫntenzorg Behandelingen Elastische kous na trombose in het been

Over de elastische kous

Een elastische kous geeft steun aan de beschadigde kleppen van het bloedvat. Dit bevordert de bloedafvoer van het been naar het hart. Hierdoor ontstaat er geen hoge (bloed)druk in de aderen van het been. Ook voorkomt de kous dat uw been dik wordt. lees meer

Over de elastische kous

Door de trombose is het been vaak dik door vocht. Dit noemen we een oedeem. Als het nodig is dan krijgt u verbanden aangelegd om het been zo slank mogelijk te krijgen.

Als uw been weer normaal is (oedeemvrij) meten we meestal een elastische kous aan. Deze kous geeft steun aan de beschadigde kleppen van het bloedvat. Hierdoor wordt de bloedafvoer van uw been naar uw hart bevorderd en ontstaat er geen hoge (bloed)druk in de aderen van het been. Ook voorkomt de kous dat uw been dik wordt. Door het dragen van een elastische kous blijft uw been normaal en worden problemen op lange termijn voorkomen.

Er zijn 2 soorten elastische kousen:
  • een hoge kous tot aan uw lies
  • een korte kous tot aan uw knie
Uw behandelend arts bepaalt welke kous voor u het meest geschikt is. In het begin is de kous soms moeilijk aan en uit te trekken. Als u wat meer geoefend hebt en de kous is een aantal keer gebruikt, dan gaat dit makkelijker. Bij uw bandagist zijn hulpmiddelen verkrijgbaar voor het aan- en uittrekken van de kous. Probeer de kous de hele dag te dragen. ’s Nachts moet u de kous uittrekken. Het is verstandig om de elastische kous minstens 1 jaar te gebruiken.

Contact

Afdeling Interne Geneeskunde

(024) 361 65 04

Wat zijn trombose en longembolie?

Bij trombose stolt het bloed in uw bloedvaten. Door de stolling ontstaan bloedpropjes in de bloedvaten. Zonder behandeling kan de bloedprop zo groot worden dat het bloedvat verstopt raakt. lees meer

Wat zijn trombose en longembolie?

Bij trombose stolt het bloed in uw bloedvaten. Door de stolling ontstaan bloedpropjes in de bloedvaten. Zonder behandeling kan de bloedprop zo groot worden dat het bloedvat verstopt raakt. Er kan dan geen bloed meer door de aders stromen. Daarnaast kan de bloedprop losraken van de wand en doorschieten naar de longen. Dat noemen we een longembolie.

Nazorg

Afhankelijk van de duur van de antistolling, heeft u ongeveer 3 tot 6 maanden na de diagnose een afrondende afspraak bij uw arts. Afhankelijk van uw klachten en het lichamelijke onderzoek geeft de arts u advies. Hij of zij bespreekt onder andere hoe lang u de kous het beste kunt dragen.

Kosten en verzekering

De vergoeding van de elastische kous is afhankelijk van uw zorgverzekeraar en het vergoedingspakket dat u bij deze verzekeraar heeft afgesloten. Bij klachten of problemen met de elastische kous kunt u contact opnemen met de leverancier. lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet