Wat is ECMO?
Pasgeborenen met een slechte long- of hartfunctie nemen te weinig zuurstof op in hun bloed. Als uw kind niet voldoende reageert op de gebruikelijke therapie, dan kan een ECMO-behandeling helpen. Tijdens deze behandeling neemt een systeem de functie van het hart en de longen grotendeels over.
lees meerWat is ECMO?
Pasgeborenen met een slechte long- of hartfunctie nemen te weinig zuurstof op in hun bloed. Als uw kind niet voldoende reageert op de gebruikelijke therapie, dan kan hij of zij baat hebben bij een ECMO-behandeling.
ECMO staat voor Extra Corporele Membraan Oxygenatie. Het is een methode die de functie van het hart en de longen grotendeels overneemt. ECMO heeft geen genezende werking, maar het vervangt tijdelijk de functie van het hart en de longen. Waardoor deze kunnen genezen.
Het ECMO-systeem is een soort hart- longmachine waarmee we bloed dat weinig zuurstof bevat uit het lichaam halen. Dit doen we door middel van een canule (een doorzichtige slang) in een ader van de hals van uw kind. Het bloed wordt vervolgens gepompt door een kunstlong (oxygenator). Deze kunstlong verwijdert koolzuur en voegt zuurstof toe aan het bloed. Ook zit in de kunstlong een verwarmingselement. Dit zorgt ervoor dat het bloed op lichaamstemperatuur wordt gebracht. Vervolgens wordt het bloed teruggevoerd naar uw kind. Dit gaat via een canule in de slagader in de hals of via dezelfde canule waardoor het bloed ook uit het lichaam is gehaald.
De behandeling
Tijdens een operatie brengt de kinderchirurg eerst 1 of 2 canules (doorzichtige slangen) aan in de bloedvaten van uw kind. Hier sluiten we vervolgens het ECMO-systeem op aan. De duur van de behandeling verschilt per kind.
lees meerDuur van de behandeling
De duur van de behandeling is afhankelijk van:- Het ziektebeeld van uw kind.
- De schade aan de longen die is ontstaan vóór de ECMO-behandeling.
- De complicaties die tijdens de ECMO-behandeling ontstaan.
Afdeling Neonatologie
Op de afdeling neonatologie behandelen we te vroeg geboren kinderen, kinderen die tijdens de bevalling in moeilijkheden zijn geraakt of aangeboren afwijkingen hebben.
lees meerNa de behandeling Waar moet u rekening mee houden?
Voor het beëindigen van de behandeling verwijderen we de ingebrachte canules. Dit doe we tijdens een operatie. Vervolgens komt uw kind op de Intensive Care Unit van de afdeling Neonatologie te liggen.
lees meerNa de behandeling Waar moet u rekening mee houden?
Voor het beëindigen van de behandeling verwijderen we de ingebrachte canules (de doorzichtige slangen). Dit doen we tijdens een operatie. Vervolgens komt uw kind op de Intensive Care Unit van de Afdeling Neonatologie te liggen. De eerste dagen heeft uw kind vaak nog veel beademing en medicatie nodig. Als het genezingsproces goed verloopt, vermindert dat. De behandelend arts kan bij voldoende herstel besluiten uw kind over te plaatsen naar een andere afdeling of naar een ziekenhuis dichter bij u in de buurt.
Controles
Voor ontslag doen we ter controle een aantal standaard onderzoeken, zoals neurologisch onderzoek, MRI van de hersenen en gehoortest (ALGO-screening). Ook controleer de oogarts de ogen van uw kind.
Na ontslag zien we uw kind op een leeftijd van 6 maanden terug in het Radboudumc op de polikliniek Neonatologie Follow-up. Uw kind wordt daarna uitgenodigd voor controles op 1,2,5 en 8 jarige leeftijd.