Wat is ECLS/ECMO?
ECLS staat voor ‘Extra Corporeal Life Support’. Dit is een verzamelnaam voor de verschillende manieren om het hart en/of de longen te ondersteunen. ECMO is één van die vormen van ondersteuning.
lees meerWat is ECLS/ECMO?
ECLS staat voor ‘Extra Corporeal Life Support’. Dit een verzamelnaam voor de verschillende manieren om het hart en/of de longen te ondersteunen. ECMO is één van die manieren.
ECMO gebruiken we in zeldzame situaties wanneer het hart en/of de longen zodanig in de problemen zijn gekomen dat ondersteuning met de gebruikelijke middelen (beademing en medicatie) niet voldoende is.
Met ECMO-ondersteuning kunnen we voor enige tijd de functie van het hart en/of de longen grotendeels overnemen. Hierdoor kunnen we tijd winnen om hart en/of longen tot rust te laten komen en zo mogelijk te herstellen. Als hart en/of longen voldoende hersteld zijn, stoppen we de ECMO ondersteuning, en zal de patiënt verder behandeld worden met de gebruikelijke therapie.
Er zijn in het Radboudumc 2 afdelingen waar deze behandeling plaatsvindt, namelijk de Intensive care voor pasgeborenen (NICU) en de Intensive care voor volwassen patiënten.
Kinderen die in aanmerking komen voor ECMO-ondersteuning worden onder andere afhankelijk van hun gewicht en grootte opgenomen op de NICU of de Intensive Care voor volwassenen. Op het moment dat de ECMO-ondersteuning niet meer nodig is, gaan de kinderen vanaf de IC volwassenen voor verdere behandeling naar de Kinder Intensive Care. Kinderen die op de NICU ECMO-ondersteuning kregen, maar al wat ouder zijn gaan voor verdere behandeling ook naar de Kinder Intensive Care.
Waarom naar het Radboudumc?
In het Radboudumc wordt vanaf 1989 Extra Corporeal Membrane Oxygenation (ECMO) toegepast bij pasgeborenen en kinderen en vanaf 2012 bij volwassenen.
lees meerWaarom naar het Radboudumc?
In het Radboudumc wordt vanaf 1989 Extra Corporeal Membrane Oxygenation (ECMO) toegepast bij pasgeborenen en kinderen en vanaf 2012 bij volwassenen.
Sinds 2021 is het “ECLS Center Radboudumc” opgericht waarbij er een samenwerking is tussen de intensive care voor volwassenen, de intensive care voor kinderen, de intensive care voor neonaten (pasgeborenen) en de interventiecardiologie. Doordat we over en weer kennis uitwisselen leren we veel meer. Dit komt de behandeling absoluut ten goede. Deze samenwerking en organisatie werd door de wereldwijde ELSO-organisatie beoordeeld met een “GOLD AWARD” voor kwaliteit.
De behandeling
-
Op welke afdeling de behandeling plaatsvindt is afhankelijk van de grootte van uw kind. Pasgeborenen worden over het algemeen behandeld op de Neonatale Intensive Care Unit (NICU).
lees meer -
Op welke afdeling de behandeling plaatsvindt is afhankelijk van de grootte van uw kind. Kinderen die ouder dan 1 jaar zijn en zwaarder dan 10kg gaan naar een speciale IC-kamer op de Volwassen Intensive Care.
lees meer -
De arts beslist op welke plekken en in welke bloedvaten de canules geplaatst worden. Dit kan in de hals of in de liezen en heel soms bij het borstbeen zijn. Het plaatsen van de canules gebeurt op de hartkatheterisatie kamer, de intensive care of in de operatiekamer..
lees meer