Patiëntenzorg Behandelingen Dotterbehandeling

Wat is een dotterbehandeling?

U wordt binnenkort behandeld omdat u een vernauwing of afsluiting heeft in een slagader.


Contact Afdeling Radiologie

(024) 361 45 29

Voorbereiden op de behandeling

Voor de behandeling wordt u opgenomen op de verpleegafdeling.

lees meer

Voorbereiden op de behandeling

Voor de behandeling wordt u opgenomen op de verpleegafdeling.



Tijdens de behandeling

De behandeling wordt uitgevoerd op de interventieradiologie en vindt plaats onder plaatselijke verdoving in de lies. Via het verdoofde gebied plaatst de interventieradioloog een toegangsbuisje (sheath) in de liesslagader. 

lees meer

Tijdens de behandeling

De behandeling wordt uitgevoerd op de interventieradiologie en vindt plaats onder plaatselijke verdoving in de lies. Via het verdoofde gebied plaatst de interventieradioloog een toegangsbuisje (sheath) in de liesslagader. Via dit toegangsbuisje wordt een katheter ingebracht tot voorbij de vernauwing. Om de vernauwing in beeld te brengen maken we gebruik van contrastmiddel. Dit contrastmiddel geeft een warm en soms prikkelend gevoel bij het behandelend gebied. Dit trekt weer snel weg. Via de katheter kan de vernauwing worden behandeld. Dit kan bijvoorbeeld door ter plaatse een ballonnetje op de blazen of door het plaatsen van een stent die de vaatwand extra ondersteunt. 


Na de behandeling

Als de behandeling klaar is, wordt de lies gesloten met een inwendige hechting. Daarna gaat u terug naar de verpleegafdeling. U houdt nog twee uur platte bedrust zodat de hechting in de lies goed blijft zitten. Op de verpleegafdeling worden er nog enkele controles bij u gedaan.


Risico's en complicaties

Een behandeling brengt altijd risico’s met zich mee. Mogelijke complicaties zijn:

  • Ontsteking van de aanprikplek
  • Bloeding van de aanprikplek
  • Inwendige bloeding
Lees meer

Risico's en complicaties

Een behandeling brengt altijd risico’s met zich mee. Er zijn verschillende mogelijke complicaties voor elke vaatoperatie. De specifieke complicaties van de verschillende behandelingen wordt met u op de poli besproken. Mogelijke complicaties zijn:

  • Ontsteking van de aanprikplek
  • Bloeding van de aanprikplek
  • Inwendige bloeding
  • Trombose van de nierslagader

Na de behandeling wordt u goed in de gaten gehouden om de kans op complicaties te verminderen.


Verhinderd? Neem contact met ons op!

Uw behandelend arts vraagt uw onderzoek aan. U ontvangt een oproep. Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent, omdat anders het onderzoek niet kan doorgaan. Als u op de afgesproken tijd verhinderd bent, neem dan zo snel mogelijk contact op met de afdeling Radiologie. We maken dan, als dat mogelijk is, meteen een nieuwe afspraak.


Naar uw afspraak

U wordt voor deze behandeling opgenomen, meldt u zich bij de verpleegafdeling waar u wordt opgenomen.

  • Medewerkers
  • Intranet