Patiëntenzorg Behandelingen Dieet bij metabole ziekten

Wat zijn metabole ziekten?

Metabole ziekten (stofwisselingsziekten) zijn ziekten waarbij een enzym in de stofwisseling niet goed werkt. Hierdoor kan een probleem ontstaan bij het verwerken van voedingsstoffen. Dieetbehandeling kan ervoor zorgen dat klachten en symptomen verminderen of verdwijnen. lees meer

Wat zijn metabole ziekten?

Metabole ziekten (stofwisselingsziekten) zijn ziekten waarbij een enzym in de stofwisseling niet goed werkt. Een enzym wordt door uw lichaam zelf gemaakt. Voor elk enzym heeft uw lichaam een eigen recept. Bij een stofwisselingsziekte klopt een van de ingrediënten voor dit recept niet. Dat betekent dat het enzym niet helemaal werkt zoals het zou moeten. Hierdoor kan een probleem ontstaan bij het verwerken van voedingsstoffen.

Bekende stofwisselingsziekten zijn:
  • phenylketonurie (PKU) 
  • glycogeen stapelingsziekten
  • galactosemie
  • fructosemie

Contact

Afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten

(024) 361 91 90

Dieet bij stofwisselings­ziekten

Voor veel stofwisselingsziekten is een dieet de belangrijkste behandelvorm. Dieetbehandeling geeft geen genezing, maar kan er wel voor zorgen dat klachten verminderen of verdwijnen en dat schade als gevolg van de ziekte beperkt blijft. lees meer

Dieet bij stofwisselings­ziekten

Voor veel stofwisselingsziekten is een dieet de belangrijkste behandelvorm. De dieetbehandeling geeft geen genezing, maar kan er wel voor zorgen dat klachten en symptomen verminderen of verdwijnen en dat schade als gevolg van de ziekte beperkt blijft. Ook de leeftijd waarop de diagnose is gesteld en de behandeling is gestart, heeft invloed op het resultaat van de behandeling.

Persoonlijk advies

Dieetbehandeling is heel specifiek en per ziektebeeld erg verschillend. We stemmen dit voor u persoonlijk af. lees meer

Persoonlijk advies

Onze diëtist heeft ervaring met en kennis van metabole ziekten en de daarbij behorende dieetadviezen. Dieetbehandeling is heel specifiek en per ziektebeeld erg verschillend. We stemmen dit daarom voor u persoonlijk af.

Een dieet kan bijvoorbeeld bestaan uit een zeer strenge eiwitbeperking, aangevuld met een aminozuurpreparaat. Ook zijn er diëten waarbij u elke paar uur een bepaalde hoeveelheid aan voeding met koolhydraten moet gebruiken om een lage bloedsuiker te voorkomen.

Afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten

Wij zijn gespecialiseerd in alle ziekten, behandelingen en onderzoeken aan het spijsverteringsstelsel.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet