Patiëntenzorg Behandelingen Darmstoma bij kinderen

Darmstoma bij kinderen

Omdat de doorgang in de darmen van uw kind onvoldoende of belemmerd is, is in overleg met u/uw kind, besloten om een darmstoma aan te leggen. Wij leren u de stoma zelf te verzorgen zodat u zo snel mogelijk naar huis kan.

Wat is een darmstoma?

Een darmstoma is een kunstmatige, door de arts aangelegde, uitgang van de darm op de buikwand. Het doel van een stoma is om een deel van de darmen tijdelijk rust te geven of om uw kind in een betere conditie te brengen. lees meer

Wat is een darmstoma?

Een darmstoma is een kunstmatige, door de arts aangelegde, uitgang van de darm op de buikwand. Het doel van een stoma is om een deel van de darmen tijdelijk rust te geven of om uw kind in een betere conditie te brengen. Een darmstoma is bijna altijd een tijdelijke maatregel. Zodra de darm tot rust is gekomen kan de arts een definitieve operatie uitvoeren. Hierna is een stoma meestal niet meer nodig. In enkele gevallen is het noodzakelijk een blijvend darmstoma aan te leggen. Normaal zorgt de kringspier in de anus voor het ophouden van de ontlasting. Met een stoma gebeurt dit niet. De ontlasting die de stoma verlaat wordt opgevangen met speciaal daarvoor bestemd opvangmateriaal.

Verschillende soorten darmstoma’s

Een stoma op de dikke darm heet een colostoma. Een stoma op de dunne darm noemen we een ileostoma. De uitgang van de stoma ligt bij een colostoma links in de buikwand en bij een ileostoma rechts in de buikwand. De ontlasting bij een ileostoma is meestal wat dunner dan bij een colostoma. Daarom vraagt een ileostoma meer aandacht bij de verzorging. Naast deze twee stoma’s zijn er nog twee soorten:  
  • Een dubbelloops stoma dat wordt gevormd door een darmlis.
  • Een enkelloops stoma dat wordt gevormd uit alleen de aanvoerende lis.

Na de behandeling

Uw kind mag de eerste dagen niet eten en drinken. Uw kind mag naar huis als u uw kind zelf kunt verzorgen (of als uw kind zichzelf kan verzorgen). lees meer

Na de behandeling

Uw kind mag de eerste dagen niet eten en drinken. Daarom dienen we uw kind vocht toe via een infuus. Als de werking van de darm weer op gang komt, meestal 2 à 3 dagen na de operatie, kan uw kind weer voorzichtig beginnen met drinken en daarna met eten. We verwijderen het infuus als uw kind weer volledige voeding krijgt. De darmstoma bestaat uit slijmvlies en heeft dezelfde kleur als het mondslijmvlies. In het begin kan de darmstoma nog een beetje gezwollen, donker van kleur en bloederig zijn. Dit verdwijnt snel.

Ontslag

Uw kind mag naar huis als u uw kind zelf kunt verzorgen (of als uw kind zichzelf kan verzorgen). Daarom helpt de verpleegkundige u zo vroeg mogelijk met het verzorgen van de stoma. Voor ontslag maken we een afspraak  met u voor controle op de polikliniek na 2 weken. Voordat uw kind naar huis gaat zijn alle benodigdheden voor de verzorging van de stoma thuis al besteld en geleverd.
 
Een kind met een darmstoma kan een gewoon leven leiden. De groei en ontwikkeling gaan gewoon door. Nadat uw kind hersteld is van de operatie, zal het nauwelijks meer last hebben van de darmstoma.

Verzorging darmstoma

  • Er zijn verschillende systemen verkrijgbaar om de ontlasting uit de stoma op te vangen. Van beide systemen bestaan verschillende soorten, maten en merken.

    lees meer


    Systemen

    Het stomazakje vangt de ontlasting die uit een darmstoma komt op. De huid onder het zakje wordt altijd beschermd door een huidplak. U moet het het zakje regelmatig legen en vervangen om lekkage te voorkomen. Er zijn verschillende systemen verkrijgbaar om de ontlasting uit de stoma op te vangen:
    • Het eendelig systeem bestaat uit een huidbeschermende plak waaraan een zakje vastzit.
    • Het tweedelig systeem bestaat uit een losse huidbeschermende plak met daarop een plakstrook of bevestigingsring waarop u het zakje plakt of vastklikt.
    Van beide systemen bestaan verschillende soorten, maten en merken. De kinderstomaverpleegkundige bekijkt samen met u welk systeem het meest geschikt is voor uw kind. Er zijn open en gesloten opvangzakjes. Het open zakje heeft aan de onderzijde een sluitklem, -strip of klittenband. Het gesloten zakje heeft geen opening aan de onderzijde.

  • Werkwijze

    Leegmaken van een open opvangzakje

    Het open opvangzakje maakt u leeg als dit voor een derde deel is gevuld met ontlasting of lucht, of als uw kind op de buik wil gaan liggen. U maakt de sluitklem, -strip of klittenband los en laat de ontlasting weglopen in een bakje of luier. Als het kind wat ouder is kunt u de ontlasting direct in het toilet laten lopen. Als het zakje is geleegd dan maakt u de onderkant van het zakje schoon en droog met een stukje toiletpapier, tissue of gaasje. Daarna kunt u het zakje weer afsluiten met de sluitklem, -strip of klittenband. 

    Verwisselen van de huidplak (eventueel met zakje) bij het ééndelige systeem

    De huidplak met open opvangzakje van het ééndelige systeem moet minimaal 1 keer per 2 dagen worden verwisseld. Zet voordat u begint alle materialen klaar die u nodig heeft. Knip de juiste stoma-opening in de nieuwe huidplak met behulp van het malletje wat u vooraf gemaakt heeft. Haal de huidplak er helemaal af, al pellend van boven naar beneden. Daarna kunt u de huid rondom de stoma schoonmaken met water en eventueel ongeparfumeerde zeep. Laat geen zeepresten achter op de huid. Uw kind mag gewoon in bad, met of zonder stomamateriaal. Gebruik echter geen badolie omdat de huidplak niet meer goed plakt bij een vettige huid. Maak na het wassen de huid deppend droog. Leg nu een gaasje of tissue op de stoma om te voorkomen dat er ontlasting op de huid loopt. Controleer of de opening die in de huidplak is geknipt, goed passend is. De opening mag niet meer dan 1 à 2 millimeter groter zijn dan de stoma. Maak de huidplak wat warm met uw handen. Als de huid goed droog is bevestigt u de huidplak op de huid. Druk de plak rondom de stoma extra aan. De huidplak brengt u van beneden naar boven aan. Als uw kind een grote huidbrug heeft tussen de aanvoerende en afvoerende darmlis, dan kunt u een droog gaasje leggen of een speciale pleister plakken op de afvoerende lis.

    Verwisselen van een gesloten stoma-zakje bij het tweedelig systeem

    Als het zakje voor de helft is gevuld, kunt u het zakje vervangen terwijl de huidplak blijft zitten. Het schone zakje bevestigt u met een sluitring of plakrand op de huidplaat. 

    Gasfilter

    Als uw kind veel last heeft van gasvorming, waardoor het zakje bol komt te staan, kunt u in overleg met de kinderstomaverpleegkundige besluiten om een zakje met gasfilter te gebruiken. De gassen verdwijnen dan reukloos via het filter.

  • Aandachtspunten

    • Verzorg de stoma, zo mogelijk, met zijn tweeën. Een helpende hand is vaak erg handig. Als uw kind eraan gewend is, kunt u uw kind ook alleen verzorgen.
    • Overweeg ook om een derde persoon vertrouwd te maken met de stomaverzorging, bijvoorbeeld oma, opa of de oppas.
    • Probeer uw kind te verzorgen op een vast en rustig tijdstip. Speelgoed, een speentje of muziekje kunnen daarbij helpen.
    • Het slijmvlies van de stoma kan bij de verzorging wat gaan bloeden. Laat de stoma dan even rusten en leg er een nat, koud gaasje op.
    • Na verwijdering van de huidplak kan de huid een beetje rood zijn. Als de huid vurig rood is of als er zijn pukkeltjes te zien, dan kunt u Critic Barrière crème op de huid aanbrengen. Deze crème moet u zuinig gebruiken en goed inmasseren.
    • Bij zuigelingen en bij kinderen die liggen is het aan te raden het zakje zo aan te brengen dat het met de opening naar de zijkant hangt. Als het kind loopt en speelt dan moet de opening naar onderen hangen.
    • Het is handig om een baby met een stoma een luierpakje te laten dragen. Zo voorkomt u dat hij of zij het stomazakje lospeutert.

Voeding

Een kind met een stoma op de dikke darm verliest veel vocht en zout. Daarom is soms aangepaste voeding nodig en vaak ook extra zout. Uw arts kan het zoutverlies controleren in de urine. lees meer

Voeding

Een kind met een stoma op de dikke darm verliest veel vocht en zout. Daarom is soms aangepaste voeding nodig en vaak ook extra zout. Uw arts kan het zoutverlies controleren in de urine. Deze controle vindt plaats op de polikliniek. De behandelend arts bespreekt dit met u. Een zuigeling met een stoma op de dunne darm krijgt meestal gewone voeding. Daarbij is wel extra aandacht nodig, omdat kinderen die veel en/of erg dunne ontlasting hebben, snel kunnen uitdrogen. Een groter kind met een stoma moet soms rekening houden met wat hij of zij eet of drinkt om te sterke gasvorming te voorkomen. Overigens reageert het ene kind anders dan het andere kind op de voeding. Mochten er problemen zijn met de voeding of ontlasting dan schakelen we de diëtist in die adviezen geeft over voeding.

Klachten en vragen

Ondanks goede voorlichting en goede verzorging kan uw kind klachten krijgen. Neem dan altijd contact op met de kinderstomaverpleegkundige of uw behandelend arts. lees meer

Klachten en vragen

Ondanks goede voorlichting en goede verzorging kan uw kind klachten krijgen. Neem dan altijd contact op met de kinderstomaverpleegkundige of uw behandelend arts. Klachten die uw kind kan krijgen zijn:
  • verandering van kleur van de stoma
  • huidirritaties
  • wild vlees
  • littekenbreuk
  • diarree

Vragen

Wanneer u vragen heeft, of onzeker bent over de verzorging van de stoma, kunt u altijd contact opnemen met de arts, de verpleegkundig specialist kinderchirurgie, de kinderstomaverpleegkundige of de de kinderstomawerkgroep.
  • Medewerkers
  • Intranet