Patiëntenzorg Behandelingen Darmspoelen met Malone stoma bij kinderen

Wat is een Malone stoma?

Een Malone stoma is een kunstmatige toegang naar de dikke darm. Darmspoelen met een Malone stoma is bedoeld voor de behandeling van ernstige verstopping of van een moeilijk behandelbare incontinentie van ontlasting. lees meer

Wat is een Malone stoma?

Een Malone stoma is een kunstmatige toegang naar de dikke darm. Darmspoelen met een Malone stoma is bedoeld voor de behandeling van ernstige verstopping of van een moeilijk behandelbare incontinentie van ontlasting. Dit komt met name voor bij kinderen met een Spina Bifida, een anorectale malformatie of de ziekte van Hirschsprung. Uw kind krijgt een Malone stoma om de dikke darm van boven af (met de stroom mee) te spoelen in plaats van via de anus.


Contact Amalia kinderziekenhuis

Polikliniek
(024) 361 44 15

Verpleegafdeling
(024) 361 38 80
contactformulier

De behandeling

Tijdens de operatie hecht de arts de blinde darm in de navel. Via de blinde darm kan een katheter in de dikke darm worden ingebracht om van bovenaf de hele dikke darm te spoelen. lees meer

De behandeling

Tijdens de operatie hecht de arts de blinde darm in de navel. Via de blinde darm kan een katheter in de dikke darm worden ingebracht om van bovenaf de hele dikke darm te spoelen. Er komt ontlasting en spoelvloeistof via de anus naar buiten.
 
Als uw kind geen blindedarm meer heeft, maakt de arts een Neo-Malone. Hij of zij maakt dan van een deel van de dikke darm een buisje. Dit buisje hecht de arts in de navel. Bij de Neo-Malone moet het buisje dat van darm gemaakt is eerst genezen voordat het gespoeld kan worden.

De opname duurt 5 tot 7 dagen.


Na de behandeling

Direct na de operatie kan uw kind last hebben van irritatie en pijn rond de opening in de huid. Verder kan het een paar dagen duren voordat de darmen weer goed op gang zijn. lees meer

Na de behandeling

Direct na de operatie kan uw kind last hebben van irritatie en pijn rond de opening in de huid. Verder kan het een paar dagen duren voordat de darmen weer goed op gang zijn. Uw kind kan hierdoor buikpijn en krampen hebben. Ook kan het even duren voordat het spoelen een goed effect heeft.
 
In 10 tot 30 procent van de gevallen wordt de toegang van het stoma te nauw. Het kan dan nodig zijn om de toegang op te rekken onder narcose. In enkele gevallen is een kleine tweede operatie noodzakelijk. Ook kan het stoma gaan lekken. Omdat er een directe verbinding is met de dikke darm, kan er ontlasting uit het stoma lekken. Om te voorkomen dat deze vernauwing ontstaat gebruiken we tussen de spoelingen door een ACE stopper. Dit is een kleine siliconen katheter met een platte ronde bovenkant die wordt vastgemaakt met een pleister. Met de ACE-stopper kan de Malone tussen de spoelingen door worden afgesloten.


Verzorging

De eerste maand na de operatie blijft de katheter in het stoma zitten. Als uw kind de katheter nog niet gebruikt om de darm te spoelen, is het wel nodig om dagelijks de katheter door te spoelen met 5 ml water. lees meer

Verzorging

De eerste maand na de operatie blijft de katheter in het stoma zitten. Als uw kind de katheter nog niet gebruikt om de darm te spoelen, is het wel nodig om dagelijks de katheter door te spoelen met 5 ml water. Zo wordt verstopping van de katheter voorkomen. Meestal kan de dag na de operatie gestart worden met spoelen. De katheter maakt u als volgt vast:

  • Leg een droog gaasje rondom de katheter en maak deze vast met een pleister.
  • Plak de katheter vast met een grip lock pleister voor extra stevigheid. De katheter wordt vastgehecht aan de huid om te voorkomen dat deze er uitvalt.

Spoelen

  • Het spoelen vindt bij voorkeur plaats op het toilet. Het spoelen en ontlasten kan 30 tot 45 minuten duren. De eerste week na de operatie spoelt u met handwarm kraanwater in 10 tot 15 minuten.

    lees meer


    Spoelschema Malone stoma

    De kinderchirurg of verpleegkundig specialist bepaalt in overleg met u de hoeveelheid en soort spoelvloeistof. Het spoelen vindt bij voorkeur plaats op het toilet. De houding op het toilet is belangrijk om goed te kunnen spoelen, net als bij het spoelen via de anus. U heeft eventueel aanpassingen nodig, bijvoorbeeld een voetenbankje als de voeten van uw kind de grond niet kunnen raken of een wc-verkleiner. Het spoelen en ontlasten kan 30 tot 45 minuten duren. Het is daarom prettig voor uw kind om genoeg afleiding te hebben, zoals spelletjes, boekjes en muziek. Spoelen met een Malone stoma duurt meestal net zo lang als spoelen via de anus. Veel patiënten die het lastig vinden om een spoelkatheter in te brengen via de anus zijn met deze methode minder afhankelijk van hulp van anderen. Ook als uw kind het rectaal spoelen niet fijn vindt, kunt u deze methode overwegen.

    De eerste week na de operatie spoelt u met handwarm kraanwater in 10 tot 15 minuten. Daarna kunt u de snelheid van het spoelen opvoeren naar 5 tot 10 minuten (100 ml per minuut). Meestal spoelt u de darm van uw kind 1 keer per dag. Soms kan om de dag spoelen ook voldoende zijn. Dit is afhankelijk van de doorloopsnelheid van de dikke darm en de samenstelling van de ontlasting.


  • Spoelschema Neo-Malone stoma

    Bij de Neo-Malone moet het buisje dat van darm gemaakt is eerst genezen voordat het gespoeld kan worden. Daarom moet u de eerste 2 weken nog rectaal spoelen (vanaf de 3e dag na de operatie. Het kan zijn dat spoelen eerder nodig is, dit hoort u van de chirurg of verpleegkundig specialist). Na die 2 weken kunt u 2 keer per dag via de Neo-Malone spoelen. Gebruik hiervoor de halve hoeveelheid die gebruikelijk is voor uw kind (circa 20 ml per kilogram lichaamsgewicht) om druk op de naden van de wond te voorkomen. Spoel wel dagelijks de katheter door met 5 ml water om verstopping van de katheter te voorkomen.

    De katheter blijft nog in het stoma zitten tot de eerste controle (na 4 weken). Daarna mag u ook het spoelen terugbrengen naar 1 keer per dag of om de dag. De katheter wisselen we op de polikliniek. Daar krijgt u de instructies over de dagelijkse katheterisatie en het inbrengen van de ACE-stopper.  


  • Wat heeft u nodig?

    • Spoelvloeistof, meestal water. Als richtlijn geldt 10 tot 20 ml per kg/lichaamsgewicht.
    • Als het nodig is: olie of vaseline.
    • Spoelzak of een elektrische spoelpomp.
    • Soepele katheter, zoals een urinekatheter. De maat is afhankelijk van de gebruikte katheter tijdens operatie.
    • Toilet of postoel.
    • Gaasverband of stomapleister.
    • Een ACE stopper.

  • Werkwijze

    • Leg de spullen klaar.
    • Was uw handen.
    • Maak de spoelvloeistof lauw warm, ongeveer 30 tot 37 graden Celsius.
    • Breng de wegwerpkatheter in tot ongeveer 10 tot 20 cm. Stop als u weerstand voelt.
    • Sluit de katheter aan op het spoelapparaat of spoelzak. Laat de vloeistof in 5 tot 10 minuten inlopen. Dat is 100 ml per minuut.
    • Laat uw kind daarna ongeveer 30 tot 45 minuten actief ontlasting uitpersen.

  • Adviezen

    • Spoel zoveel mogelijk op vaste tijden. Met een vaste structuur wennen de darmen aan regelmaat en wordt het spoelen een vast onderdeel van de dagelijkse routine. Het is prettig als er 2 personen zijn die kunnen helpen met spoelen. Zo komt het spoelen niet altijd op dezelfde persoon neer. Het is ook mogelijk om verpleegkundigen van de thuiszorg te vragen om u te ondersteunen.
    • Als uw kind tussentijds ontlasting verliest, betekent dat meestal dat de darmen bij het spoelen niet genoeg geleegd zijn. Om dit goed te kunnen beoordelen, adviseren wij u om 2 weken lang een dagboekje bij te houden voor overleg met uw arts of verpleegkundig specialist.
    • Materialen om thuis te spoelen worden vanuit het ziekenhuis bij een medisch speciaalzaak besteld. Uw zorgverzekeraar vergoedt de kosten volledig. De verpleegkundige van de medisch speciaalzaak, kan u instructies geven over het gebruik van de pomp en andere materialen.
    • Bij incontinentie van ontlasting kunt u incontinentiemateriaal gebruiken. Dit is ook te bestellen bij uw medisch speciaalzaak. Incontinentie materiaal wordt over het algemeen vanaf 3 jaar vergoed door uw zorgverzekeraar bij een goede indicatie door uw behandelend arts of verpleegkundig specialist. Voor oudere kinderen en volwassenen is er een mogelijkheid een anaal tampon te gebruiken. Zij moeten dan wel bewust zijn van aandranggevoel. Ook moet de darm vóór gebruik helemaal leeg zijn en regelmatig geleegd kunnen worden. Wij adviseren dit met de kinderchirurg of verpleegkundig specialist te overleggen.

Vragen?

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Neem dan contact op met de verpleegkundig specialist kinderchirurgie op de polikliniek Kinderchirurgie.
  • Medewerkers
  • Intranet