Wat is dilatatie?
Dilatatie is een methode voor vrouwen met het MRKH-syndroom om een diepere vagina te creëren. Door met behulp van kunststoffen buisjes (pelottes) druk uit te oefenen op de plek van de vagina ontstaat een diepere vagina.De behandeling
Je gaat zelf met de pelottes druk uitoefenen in het kuiltje op de plek van je vagina. Hierbij word je begeleid door de gynaecoloog. lees meerDe behandeling
Je gaat zelf met de pelottes druk uitoefenen in het kuiltje op de plek van je vagina. Dit doe je op het moment dat je daaraan toe bent. Hierbij word je begeleid door de gynaecoloog. Het is van belang om het juiste moment te kiezen om hiermee te starten. Dit moment bepaal je zelf en is voor iedereen anders.De pelottes die je krijgt via de polikliniek Gynaecologie zijn van kunststof, maar ze zijn ook verkrijgbaar in een zachter materiaal (silicone) en in verschillende kleuren. Voor de werkzaamheid maakt het niet uit of je pelottes van kunststof of siliconen gebruikt.
Bij de eerste keer start je vaak met een klein bloedbuisje, omdat de pelotte van de set te groot is. Het bloedbuisje gebruik je tot je deze bijna helemaal kan inbrengen. Daarna ga je over op een groter bloedbuisje en dan over op de pelotte. De grootste maat van een pelotte-set is vaak te groot. Die heb je dus meestal niet nodig.
Oefenen
Je oefent iedere dag maximaal 3 keer per dag met de pelottes. Ongeveer 15-30 minuten per keer. Dit is ook afhankelijk van hoe makkelijk de pelotte iedere keer teruggaat. Je kunt bijvoorbeeld twee keer 15 minuten oefenen, of bijvoorbeeld 1 keer 30 minuten. Doe dit in een rustige en prettige omgeving. Het is niet de bedoeling dat het pijn doet, maar de pelotte mag wel op spanning ingebracht worden. Eventueel kun je enkele minuten van tevoren een licht verdovend glijmiddel (Instillagel®) aanbrengen. De gynaecoloog kan hiervoor een recept uitschrijven.Als de diepte van de vagina ongeveer 6-7 cm is, is dat meestal voldoende om te kunnen vrijen. De vagina wordt daarna met het vrijen nog wel wat dieper. De breedte van de vagina is meestal voldoende.
Uitleg van de gynaecoloog
De eerste keer oefen je met de gynaecoloog. Het risico met de pelotte therapie is namelijk dat je de plasbuis (urethra) oprekt in plaats van het vaginale kuiltje. Het is niet goed voor de plasbuis als dat gebeurt, het doet pijn en geeft vaak het gevoel dat je moet plassen. De eerste paar keren oefen je met een buisje. Het is belangrijk dat je het buisje in een bepaalde richting in het vaginale kuiltje duwt. Dit legt de gynaecoloog aan je uit.Duur van de behandeling
Hoelang het duurt voordat je een normale vaginadiepte bereikt is heel wisselend. Soms lukt het binnen enkele maanden, maar soms heeft het meer tijd nodig en duurt het langer dan een jaar. lees meerDuur van de behandeling
Hoelang het duurt voordat je een normale vaginadiepte bereikt is heel wisselend. Soms lukt het binnen enkele maanden, maar soms heeft het meer tijd nodig en duurt het langer dan een jaar. Als je een vriendje of vriendinnetje hebt gaat het vaak makkelijker en sneller als hij of zij op een prettige manier betrokken is of als starten met vrijen aan de orde is.Als de vagina weer wat kleiner wordt, kun je die vaak vrij makkelijk weer wat meer oprekken. Het is dus niet nodig om elke dag de pelotte te gebruiken.
Op de lange termijn kan de vagina verzakken. Dan is er niet genoeg steunweefsel rond de vagina. Je kunt niet veel doen om dat te voorkomen. Als er een verzakking optreedt kan bekkenfysiotherapie helpen of je kunt proberen een vaginale ring te dragen. Soms is een operatie nodig.
Controle
Je komt meerdere keren per jaar op controle bij de gynaecoloog. Je spreekt met de gynaecoloog af hoe vaak je langskomt. Als je vragen hebt of er zijn problemen, dan kun je daarmee altijd terecht bij je gynaecoloog.Meer informatie
MRKH-syndroom
Bij een vrouw met het Mayer-Rokitansky-Kuester-Hauser (MRKH) syndroom zijn de vagina en de baarmoeder niet aangelegd.
lees meerRadboudumc Expertisecentrum voor Geslacht & Gender
Het Radboudumc Expertisecentrum Geslacht & Gender houdt zich bezig met stoornissen/variaties van de geslachtelijke en/of geslachtschromosomale differentiatie.
lees meerAmalia kinderziekenhuis
Het Amalia kinderziekenhuis is onderdeel van het Radboudumc. Jaarlijks behandelen wij ongeveer 25.000 kinderen tussen 0 en 18 jaar.
lees meerComplexe gynaecologie
We onderzoeken en behandelen patiënten met goedaardige (benigne) gynaecologische problemen, zoals bekkenbodemproblemen, endometriose, verzakking, bekkenbodempijn en kinderen met aangeboren gynaecologische afwijkingen.
lees meer