Na de behandeling Waar moet u rekening mee houden?

Na de behandeling is het belangrijk dat u rekening houdt met onderstaande zaken:
  • Het is belangrijk dat u gedurende 3 tot 4 weken uw neus reinigt. Dit doet u door minimaal 2 of 3 keer per dag uw neus te spoelen.
  • Als u na de behandeling pijn heeft, kunt u paracetamol innemen. Meestal is dit voldoende om de pijn te bestrijden. Bij pijn mag u maximaal 4 keer per 24 uur (elke 6 uur) 2 tabletten van 500 mg paracetamol innemen.
  • Houdt u er rekening mee dat u na de behandeling enkele dagen geen zwaar werk verricht of niet sport.
  • De eerstvolgende werkdag na de behandeling neemt de verpleegkundige contact met u op om uw vragen te beantwoorden en te horen hoe het met u gaat.
  • 3 tot 4 maanden na de behandeling vindt een poliklinische controle plaats. Tijdens deze controle beoordeelt de arts het resultaat.

Complicaties

Bij elke operatieve ingreep bestaat een kans op complicaties zoals nabloedingen en infecties. Ze komen weinig voor. Uw behandelend arts informeert u als er bij een bepaalde behandeling complicaties kunnen voorkomen. Mochten er na de behandeling toch problemen ontstaan, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Keel, Neus, Oorheelkunde. U hoeft niet uw huisarts te bellen. ’s Avonds en in het weekend kunt u contact opnemen met de verpleegafdeling.
 

Wat is een conchacaustiek?

Een conchacaustiek is een behandeling die bestaat uit het dichtbranden van bloedvaten in uw onderste neusschelpen. Dit doen we om ervoor te zorgen dat u beter door uw neus kunt ademen. lees meer

Wat is een conchacaustiek?

Uw neus verwarmt onder andere de ingeademde lucht en filtert stofdeeltjes. Om dit te kunnen is uw neus aan de binnenkant voorzien van neusschelpen (conchae nasales). De onderste neusschelpen kunnen door allerlei oorzaken blijvend teveel opgezwollen zijn. Hierdoor raakt uw neus verstopt en ontstaat een chronische ‘verkoudheid’. Dit kan komen door een overgevoeligheid of allergie, maar ook door bijvoorbeeld ontstekingen en luchtverontreiniging. Een manier om er voor te zorgen dat u beter door de neus kan ademen is de conchacaustiek. Dit is een behandeling waarbij we de bloedvaten in u onderste neusschelpen dichtbranden.

Contact

Polikliniek Keel-, Neus- en Oorheelkunde

(024) 361 35 06

Voor de behandeling

Het kan zijn dat u tijdelijk moet stoppen met het innemen van bloedverdunnende medicijnen. De behandeling kan u zodanig beïnvloeden dat zelfstandig naar huis reizen per auto, fiets of openbaar vervoer niet verantwoord is. Zorg daarom dat u vervoer naar huis heeft geregeld. lees meer

Voor de behandeling

  • Als u medicijnen gebruikt of overgevoelig bent voor jodium, verdovingsvloeistof, pleisters of andere stoffen, meld dit dan aan de arts of de verpleegkundige.
  • Het kan zijn dat u tijdelijk moet stoppen met het innemen van bloedverdunnende medicijnen. Tot deze groep horen ook aspirines. Paracetamol mag u blijven gebruiken, de arts bespreekt dit met u.
  • Meld het ook wanneer u een pacemaker of een ICD draagt of preventief antibiotica nodig heeft.
  • Doe thuis al uw sieraden af en piercings uit.
  • Zorg er voor dat u vervoer naar huis regelt , de behandeling kan u zodanig beïnvloeden dat zelfstandig naar huis reizen per auto, fiets of openbaar vervoer niet verantwoord is.

De behandeling vindt plaats op het centrum voor aangezichtschirurgie. U meldt zich op de afgesproken dag en tijd op polikliniek Mond- Kaak en Aangezichtschirurgie op route 562.

 

Uw afspraak bij het Radboudumc

Heeft u binnenkort een afspraak in het Radboudumc? Op deze pagina vindt u alles wat u moet weten over uw afspraak in ons ziekenhuis.

lees meer

De behandeling Wat kunt u verwachten?

Tijdens de behandeling bent u plaatselijk verdoofd. Via uw neusingang raakt de arts beide neusschelpen op meerdere plaatsen aan met een speciaal naaldje waar stroom doorheen gaat. Hiermee brandt de arts de bloedvaten in uw onderste neusschelpen dicht. lees meer

De behandeling Wat kunt u verwachten?

Tijdens de behandeling bent u plaatselijk verdoofd. U bent volledig bij kennis. Voor de plaatselijke verdoving krijgt u in elk neusgat 2 tot 3 watjes die doordrenkt zijn met een verdovingsmiddel. Deze watjes blijven ongeveer 15 minuten zitten. Hierna verwijderen we ze. Vervolgens vindt de behandeling plaats.

Via uw neusingang raakt de KNO-arts beide neusschelpen op meerdere plaatsen aan met een speciaal naaldje waar stroom doorheen gaat. Hiermee brandt de arts de bloedvaten in uw onderste neusschelpen dicht. De neusschelpen verkleinen later door verlittekening van de bloedvaten. De bedoeling is dat u hierdoor weer beter door uw neus kunt ademen. In totaal duurt de ingreep ongeveer 5 tot 10 minuten (voor beide neusgaten). Uw neus is direct na de behandeling gevoelig en tijdelijk meer verstopt. U kunt het gevoel hebben verkouden te zijn. Dit gevoel verdwijnt binnen een paar dagen.
 

Na de behandeling Waar moet u rekening mee houden?

Gedurende 3 tot 4 weken is het belangrijk dat u uw neus spoelt. Na de behandeling mag u enkele dagen geen zwaar werk doen of sporten. lees meer

Lokale anesthesie Plaatselijke verdoving

Bij lokale anesthesie wordt een klein stukje huid plaatselijk verdoofd, bijvoorbeeld om een wond te hechten. lees meer

Lokale anesthesie Plaatselijke verdoving

Bij lokale anesthesie wordt een klein stukje huid plaatselijk verdoofd. De plek waar u geopereerd wordt, wordt verdoofd door middel van meerdere prikken (vergelijkbaar met tandarts verdoving). Tijdens de ingreep bent u bij bewustzijn.

Soms wordt deze vorm van anesthesie gecombineerd met sedatie. Om een gedeelte van uw lichaam te verdoven, injecteert de anesthesioloog een verdovend middel rond de zenuwen die op pijn reageren. Meestal zijn de zenuwen die ander gevoel en bewegen mogelijk maken ook tijdelijk uitgeschakeld.

Bijwerkingen

Onvoldoende pijnstilling
Het kan gebeuren dat de verdoving niet voldoende werkt. Als het mogelijk is, krijgt u dan extra verdoving. Helpt dat niet, dan kiest de anesthesioloog samen met u een andere vorm van anesthesie. Bijvoorbeeld extra pijnstillers of algehele anesthesie.

Na de operatie
Het is normaal dat u na de behandeling tintelingen voelt in uw arm of been. Dit komt meestal omdat de verdoving nog niet helemaal is uitgewerkt. Ook kan het zijn dat de zenuw door de verdoving wat geïrriteerd is geraakt.

Toxische reacties
Tijdens of na het aanbrengen van de verdovingsvloeistof kan een deel hiervan in uw bloed terechtkomen. Dit merkt u door een metaalachtige smaak, tintelingen rond de mond, oorsuizen of een onrustig gevoel.

Na de verdoving

Als de verdoving is uitgewerkt krijgt u langzaam weer gevoel terug. Uw wond gaat geleidelijk aan pijn doen. Hiervoor kunt u pijnstillers innemen.


Neusspoelen

Door het spoelen van uw neus kunnen bacteriën en vuil weer afgevoerd worden. U kunt de benodigdheden voor het spoelen van uw neus aanschaffen bij de apotheek, maar u kunt het ook zelf maken. lees meer

Neusspoelen

Trilhaartjes in uw neusslijmvlies zorgen er normaal voor dat het slijmvlies vuildeeltjes opvangt. Deze vuildeeltjes worden samen met het slijm naar de achterkant van uw keel gebracht, u slikt het door en het wordt vernietigd door de zuren in uw maag. Als uw slijmvlies opzwelt werken de trilharen niet goed waardoor korstjes in uw neus ontstaan. Door het spoelen van uw neus met een zoutoplossing kunnen bacteriën en vuil weer afgevoerd worden. Door het zoute water herstelt ook de vochtigheidsgraad en vermindert de ontsteking van het slijmvlies. Hierdoor kunt u vrijer ademhalen.

Benodigdheden

De materialen voor het spoelen van uw neus kunt u bij uw eigen apotheek halen:
• NaCl 0,9% spoelvloeistof (op kamertemperatuur).
• Een spuit van 10 ml (een injectiespuit zonder naald).

U kunt ook zelf zoutoplossing maken. Schaf bij de apotheek een injectiespuit zonder naald aan. U maakt de zoutoplossing door 1 liter lauwwarm water te mengen met 1 theelepeltje NEZO keukenzout. NEZO is een jodiumvrij zout. Schud het mengsel goed.

Het spoelen

Vul de spuit met 10 ml spoelvloeistof/zoutoplossing en zet de spuit in één van uw neusgaten. Richt de spuit evenwijdig aan uw neusrug, richting uw oog. Maak de spuit met kracht leeg. De vloeistof voelt u achter in uw keel. Dit kunt u uitspugen. Herhaal dit 2 keer voor elk neusgat. Hierna spoelt u uw neus nogmaals, maar dan richt u de spuit horizontaal. Voer deze handeling 2 keer uit voor ieder neusgat.

Bijzonderheden

  • Na het spoelen mag u uw neus voorzichtig snuiten.
  • Spoel uw neus 4  keer per dag, tenzij uw arts iets anders met u heeft afgesproken.
  • Medewerkers
  • Intranet