Communicatie bij dementie
Dementie kent meerdere vormen en beïnvloedt de communicatie. Veranderingen in de communicatie veroorzaken misverstanden en beïnvloeden het dagelijkse contact en de relaties.
lees meerInformatie voor verwijzers
U kunt doorverwijzen naar een Com-mens logopedist. Als het nodig en gewenst is, verzorgen we de behandeling aan huis. De zorgverzekering vergoedt logopedie vanuit het basispakket.
Com-mens
Com-mens versterkt de communicatie en het onderlinge contact tussen mensen met dementie en hun naasten.
De methode is positief, persoonlijk en praktisch, en richt zich op nog mogelijk is, met aandacht voor de behoeften van de persoon. In de praktijk blijkt dat de meeste mensen met dementie en hun naasten vragen hebben over woordvinding, gesprekken voeren, telefoneren, lezen en schrijven, klokkijken, boodschappen doen, televisie kijken en feestjes vieren.
Een Com-mens logopedist is een expert in communicatie bij dementie. De behandeling omvat gemiddeld 6 sessies van ongeveer 1 uur, waarbij de persoon met dementie samen met zijn naaste wordt begeleid. Door de voortgang van de ziekte kan er na verloop van tijd een nieuwe hulpvraag ontstaan, waarna we een vervolgafspraak maken.
Wat levert Com-mens op?
Meer inzicht: educatie staat centraal in de behandeling. Door uitleg over de ziekte en de impact op het dagelijks leven krijgen mensen een beter begrip, wat resulteert in minder irritaties, meer geduld en meer begrip.
-
Zowel de persoon met dementie als hun naaste worden versterkt. De logopedist identificeert de sterke punten die mensen al gebruiken om in contact te blijven en ondersteunt bij het benutten ervan.
-
Naasten krijgen praktische adviezen en oefenen gesprekstechnieken. Het sociale netwerk van mensen wordt besproken en geactiveerd, zodat zij actief kunnen bijdragen aan de ondersteuning van de persoon met dementie en hun naasten.