Informatie per CI-merk met handleidingen
Heeft u klachten over uw apparaat? Probeer dat eerst met behulp van de handleidingen van de apparaten op te lossen. Hier vindt u o.a. handleidingen van alle beschikbare systemen.
lees meerVragen of problemen bij uw CI?
Heeft u vragen over uw CI? Of problemen met uw CI? Laat het ons via dit formulier weten en we nemen zo snel mogelijk contact met u op. naar het formulierCochlear Care Reparatie en onderhoud voor Cochlear
Sinds 1 mei 2021 verloopt service en onderhoud van uw CI rechtstreeks via Cochlear (de fabrikant van uw CI). Deze service heet Cochlear Care. lees meerAB4You Reparatie en onderhoud voor Advanced Bionics
De service van uw CI verloopt rechtstreeks via de fabrikant Advanced Bionics.
lees meerAB4You Reparatie en onderhoud voor Advanced Bionics
Als u een CI van het merk Advanced Bionics heeft verloopt alle reparatie en onderhoud rechtstreeks via Advanced Bionics (AB). Deze service heet AB4You. Dit gaat dus niet via ons Servicepunt CI.
Hoe neemt u contact op met AB4You?
U kunt contact opnemen met AB4You via e-mail of telefoon. Het speciaal opgeleide AB Customer Service team staat van maandag tot en met vrijdag tijdens kantooruren klaar om uw serviceverzoek af te handelen of uw vragen te beantwoorden.
Telefoonnummer: 088 600 88 80
E-mail: ab4you.nl@advancedbionics.com
AB4You is bereikbaar van 8.30 tot 17.00 uur.
Veelgestelde vragen
Onderhoud van de CI
Elke vijf jaar ontvangt u van ons een nieuwe CI-processor. Om ervoor te zorgen dat uw CI-processor en uw accu's goed blijven werken geven wij u een aantal onderhoudstips. lees meerOnderhoud van de CI
Elke vijf jaar ontvangt u van ons een nieuwe CI-processor. Om ervoor te zorgen dat uw CI-processor en uw accu's goed blijven werken geven wij u een aantal onderhoudstips.
Accu's
De accu's hebben een garantie van één jaar. Gebruik alle accu’s en wissel ze goed af.
Batterijen P675
Laat voor gebruik de batterijen eerst 5 min. luchten (sticker eraf). Zo gaan ze langer mee. Wilt u CI-batterijen bestellen via internet, zoek dan op: Power One Implant Plus.
Droogset
Berg uw CI elke avond in de droogset op.
Microfoonfilters
Wij adviseren de microfoonfilters minstens elke zes maanden te vervangen. Als u de laatste microfoonfilters gebruikt heeft, kunt u nieuwe bestellen. Deze worden per post thuis gestuurd.
De CI-processor verzekeren tegen verlies en diefstal
De CI‐processor is kostbaar. Wij raden u daarom aan de CI-processor te verzekeren tegen diefstal en verlies.
lees meerDe CI-processor verzekeren tegen verlies en diefstal
De CI‐processor is kostbaar. Als u of uw kind de processor kwijtraakt zijn de kosten voor een nieuwe processor voor uw eigen rekening. Daarom raden wij u aan de processor te verzekeren tegen verlies en diefstal. Vanaf het moment dat u de processor heeft meegekregen, is de processor uw eigendom. Wij raden u daarom aan de processor (met afstandsbediening indien meegekregen) zo snel mogelijk te verzekeren. Als de processor op een later moment gerepareerd wordt, krijgt u vaak een vervangende processor. Geef het serienummer van deze processor door aan uw verzekering, zodat ook deze verzekerd is tegen verlies of diefstal.
De waarde van de processor gaat bijna ieder jaar omhoog. Bekijk daarom regelmatig de actuele waarde van de processor op onze website bij Verzekerde waarde van uw processor.
U kunt de apparatuur bij uw eigen kostbaarhedenverzekering onderbrengen of een aparte hoorhulpmiddelenverzekering afsluiten. Als u de apparatuur onderbrengt bij uw eigen kostbaarhedenverzekering, vergeet dan niet een clausule toe te voegen zodat de processor ook buitenshuis verzekerd is. Meer informatie vindt u op: www.hoorwijzer.nl.
Verzekerde waarde van uw processor
Zorg dat uw CI-processor niet is onderverzekerd. Anders loopt u het risico bij verlies, diefstal of reparatie een groot deel bij te moeten betalen. In dit overzicht vindt u de geadviseerde verzekerde waarden.
lees meerVerzekerde waarde van uw processor
Elk jaar kunnen de prijzen van de CI-processoren worden gewijzig door de fabrikant. Om te voorkomen dat u onbewust bent onderverzekerd (waardoor u bij verlies, diefstal of reparatie toch nog een groot deel moet bijbetalen) is het van belang dat u uw CI-processor voor de actuele waarde verzekerd hebt. Wij raden u aan om regelmatig (jaarlijks) de actuele prijzen te checken bij de fabrikant.
Hieronder geven wij u een overzicht van de geadviseerde verzekerde waarde van het uitwendige deel van uw CI.
Naam processor en Type | Advies te verzekeren waarde (incl. 9% BTW) |
Advanced Bionics (per 1-1-2025) |
|
Naída CI M90 | 6.500 Euro* |
Sky CI M | 6.500 Euro* |
Naída CI Q90 | 6.500 Euro* |
Naída CI Q70 | 6.500 Euro* |
Neptune | 8.740 Euro |
Chorus | 6.500 Euro* |
Cochlear (per 1-1-2025) |
|
CP1110 (Nucleus 8) | 7.303 Euro* |
CP1000 (Nucleus 7), Kanso en Kanso 2 | 7.303 Euro* |
CP910/920 (Nucleus 6) | 9.546 Euro |
CR230 remote | 360 Euro |
CR310 remote | 200 Euro |
MED-EL (per 1-1-2024) |
|
Sonnet 2 en Rondo 3 | 8.114 Euro |
Sonnet 1 en Rondo 2 | 7.555 Euro |
Oticon (per 1-1-2024) |
|
Neuro 2 | 8.525 Euro |
*De prijzen gelden voor een beperkte kit met enkel de noodzakelijke onderdelen, t.w. 1x spraakprocessor met oorhaak, 1x oplaadbare batterij, 1x spoel met kabel, 1x magneet
Mogelijkheden met CI veelgestelde vragen
over een cochleair implantaat
-
Nee, geen enkele CI-gebruiker die vóór de operatie gehoord heeft, vindt dat geluiden via het CI systeem weer helemaal normaal klinken. Sommigen zeggen dat het geluid erg mechanisch klinkt, anderen vergelijken het geluid met een radio die slecht is afgestemd. Heel lage tonen, zoals de grondtoon van de stem, komen via de CI niet door. Het is wel bijna altijd mogelijk te horen dat er iemand aan het praten is, maar niet iedereen kan zonder liplezen (spraakafzien) spraak verstaan.
-
Nee, het geluid klinkt anders. Dat komt omdat de spraakprocessor het geluid bewerkt en omdat de gehoorzenuw maar heel weinig verschillende toonhoogtes kan onderscheiden via een CI. Voor het luisteren naar spraak in stilte kunnen de meeste gebruikers ongeveer acht toonhoogtes onderscheiden. Bovendien stimuleert een CI de gehoorzenuw aan het begin van het slakkenhuis. Daarom ervaren gebruikers het geluid in het begin vaak als hoger of scherper.
-
De zachtste geluiden die u waar kunt nemen zijn ongeveer 25 dB. Dat is het geluid van een fluisterstem.
-
In het begin lijken alle spraakklanken erg op elkaar of hoort u allerlei losse piepjes in plaats van het stemgeluid. Training en ervaring leren u verschillen tussen klanken waar te nemen. Verdere training moet er dan toe leiden dat u de nieuwe woorden onthoudt en dat u de spraak na verloop van tijd kunt verstaan. Als u lang doof bent of al heel jong doof bent geworden, zal het resultaat gemiddeld genomen minder goed zijn. Dit geldt ook bij bepaalde oorzaken van doofheid. Jammer genoeg kunnen we voor de operatie niet goed voorspellen hoe goed u met uw CI spraak zult verstaan.
-
Ja, dit komt vooral voor in de eerste periode van de revalidatie, als de juiste instelling van de CI nog niet gevonden is. Het verschil tussen de zachtste geluiden waarnemen en het geluid waarnemen als te hard is maar erg klein. We stellen de spraakprocessor daar zo goed mogelijk op af. Meestal zijn geluiden na deze afregeling niet meer onaangenaam hard. Soms blijft de klank van bepaalde geluiden niet prettig.
-
Meer dan de helft van de volwassenen met een CI die op latere leeftijd doof zijn geworden kan eenvoudige telefoongesprekken voeren. Voor anderen is dat niet mogelijk, omdat zij afhankelijk zijn van het liplezen. Meestal kunt u toch in beperkte mate de telefoon gebruiken. U kunt de telefoon horen rinkelen, het verschil horen tussen een bezettoon, een kiestoon of een stem die praat. In de training besteden we aandacht aan het leren herkennen via de telefoon van een specifiek aantal woorden en uitingen, zoals ‘nee’, ‘jawel’, ‘nog een keer’, ‘weet ik niet’ en ‘stop’. Als u deze woorden van elkaar kunt onderscheiden, is het mogelijk om met bekenden via de telefoon een boodschap door te geven.
-
U zult moeten wennen en trainen om de nieuwe geluidswaarneming met liplezen te combineren. Na deze training kunt u gemakkelijker liplezen en is het minder vermoeiend.
-
Velen lukt het om in bekende situaties woorden en delen van zinnen te verstaan of zelfs gesprekken te volgen. Spraak verstaan in rumoer is meestal niet haalbaar, bijvoorbeeld in een groepsgesprek. Dit is vergelijkbaar met een gewoon hoortoestel aan één oor.
-
De spraakprocessor (de oorhanger) is zo ontworpen dat spraak zo goed mogelijk wordt weergegeven. Het is vaak moeilijker om naar muziek te luisteren en ervan te genieten. Eenvoudige muziek, met een enkel instrument of een sterk ritme, is vaak redelijk te herkennen. Vaak ervaren CI-gebruikers de muziek dan als aangenaam. Bij complexe muziek met veel verschillende instrumenten is dat anders. Muziek kan dan chaotisch en onaangenaam klinken. Slechts enkele CI-gebruikers vinden complexe muziek prettig.
-
U kunt als CI-gebruiker veel last hebben van achtergrondlawaai. Als het mogelijk is, kunt u daarom het beste achtergrondgeluiden zo veel mogelijk dempen. Bijvoorbeeld door het aanbrengen van zachte materialen; gordijnen of vloerkleden. Goed licht op de mond van de spreker is ook belangrijk. Sommige CI-systemen hebben richtinggevoelige microfoons waarmee storende geluiden van achteren en opzij zachter worden gemaakt. Zo kunt u degene die u aankijkt beter horen. Op de meeste CI-systemen kunt u een draagbaar microfoontje aansluiten, waar uw gesprekspartner in kan praten. Dit is geen makkelijke oplossing. Een leerling kan in de klas de leerkracht beter verstaan door het gebruik van soloapparatuur. De microfoon van de soloapparatuur vangt het geluid vlakbij de mond van de leerkracht op en zendt het via een radiozendertje naar de leerling.
-
Als door een technisch defect of een ongeval het implantaat in uw hoofd niet meer werkt, is bijna altijd herimplantatie mogelijk aan hetzelfde oor. Het geluid kan met het nieuwe implantaat anders klinken dan voorheen waardoor u soms opnieuw een hoorrevalidatie nodig hebt. Vaak is na gewenning het horen even goed als vóór de herimplantatie.
-
Nee dat hoeft niet per sé, maar normaal gesproken draagt men de spraakprocessor ’s nachts niet. De meeste mensen willen dan stilte om te slapen. Ook is het onprettig om op één kant te slapen.
-
Bij een aantal sporten is het gebruik van een CI ongemakkelijk. Dit is vergelijkbaar met andere prothesen zoals brillen en gewone hoortoestellen. Vechtsporten zoals karate, boksen en judo raden we af.
-
Wanneer de wond van de operatie geheeld is, kunt u rustig zwemmen, douchen of haren wassen als u de oorhanger af doet. U kunt dan natuurlijk geen geluiden waarnemen. Als u gekozen hebt voor een (spat)waterdicht systeem, mag u hiermee wel zwemmen en douchen. Bijna alle processors kunnen tegen een enkel spatje regen, als u het maar snel afdroogt. Duiken raden we af, ook als u de processor afdoet.
-
Wij hanteren geen maximum leeftijd maar baseren ons advies mede op uw vitaliteit. Om dit te kunnen beoordelen, betrekken we soms een geriater bij het proces. De geriater kijkt in hoeverre het intensieve revalidatietraject voor u haalbaar is.
Hulpmiddelen veelgestelde vragen
servicepunt CI
Meer informatie over hulpmiddelen vindt u op de pagina over hoorhulpmiddelen.
-
Het recept is te op te vragen via het contactformulier.
-
Het recept is te op te vragen via het contactformulier.
-
Het recept is te op te vragen via het contactformulier.
-
De beschrijving voor het correct instellen van de Phonak DECT telefoon vindt u hier.
Overig veelgestelde vragen
servicepunt CI
-
-
Vindt u de kleuren van uw processor saai? Op verschillende websites zijn kleurrijke stickers te koop waarmee u uw processor vrolijker kunt maken. Dit kan bijvoorbeeld bij DeAmelijaStickers | Etsy of bij TinyStickers. De stickers zijn beschikbaar voor alle CI-merken.
-
Wanneer u extra onderdelen wilt aanschaffen is dit voor eigen rekening. Deze kunt u bestellen bij de gecertificeerde audiciens, via webshop www.cishop.net of bij de webwinkel van uw CI-fabrikant. Uitzondering hierop zijn de microfoonfiltertjes. Deze kunt u kosteloos bestellen bij de fabrikant (CochlearCare of AB4You) of bij ons CI Servicepunt indien u Medel draagt .