Wanneer een CI voor uw kind?
Als uw kind een ernstige vorm van slechthorendheid of doofheid heeft, of de slechthorendheid van uw kind zeer snel toeneemt, kunt u terecht bij het CI-team voor kinderen. Daar krijgt u informatie, advies en begeleiding bij een eventuele CI-implantatie en revalidatie. lees meerWanneer een CI voor uw kind?
Heeft uw kind een ernstige vorm van slechthorendheid of doofheid of neemt de slechthorendheid van uw kind zeer snel toe? Dan kunt u terecht bij het CI-team voor kinderen. De medewerkers geven u informatie en advies en begeleiden u bij een eventuele CI-implantatie en revalidatie.Ervaren begeleiders
Wij hebben uitgebreide en jarenlange ervaring bij het begeleiden van kinderen die een cochleair implantaat krijgen. Ook werken wij voor de begeleiding van uw kind nauw samen met instanties uit uw omgeving, zoals de gezinsbegeleiding, peuterspeelzaal, basis- of middelbare school.Vrijblijvend kennismakingsgesprek
Bij het CI-team voor kinderen begeleiden we kinderen tot 16 jaar. Oudere kinderen en volwassenen kunnen terecht bij het volwassenenteam. U kunt vrijblijvend een kennismakingsgesprek aanvragen.Contact
Hearing & Implants
bereikbaar op maandag t/m vrijdag 08.00 – 17.00 uur
(024) 361 35 06
contactformulier
Wat is een CI?
Een cochleair implantaat (CI) is een hoorapparaat dat de functie van het slakkenhuis elektrisch overneemt als u doof of ernstig slechthorend bent en u vanwege een defect in uw slakkenhuis met een gewoon hoortoestel geen of weinig geluiden kunt waarnemen.Aanmelden en intake
Na aanmelding maken we een afspraak voor een aantal onderzoeken; een intakegesprek met de coördinator, een uitgebreid audiologisch onderzoek en een kort KNO-onderzoek. Tijdens het intakegesprek bespreken we de voor- en nadelen van een CI voor uw kind. lees meerHet CI-traject
Vooronderzoek
Tijdens het vooronderzoek kijken we of een cochleair implantaat (CI) het juiste hulpmiddel is voor het gehoorprobleem van uw kind. lees meerDe ingreep
Voorafgaand aan de ingreep komt een revalidatietherapeut bij u thuis om uitleg te geven over de ingreep. lees meerRevalidatie en follow-up
2 tot 6 weken na de operatie begint de revalidatie. lees meerInformatiefolders
-
In deze folder leest u alles wat te maken heeft met CI en de ontwikkeling van uw kind.
bekijk het pdf-bestand
Hearing & Implants
U kunt bij Hearing & Implants terecht wanneer een normaal hoortoestel u niet meer voldoende spraakverstaan oplevert. lees meerNaar uw afspraak
Bezoekadres
Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen
Routebeschrijving
Mogelijkheden met CI veelgestelde vragen
over een cochleair implantaat
-
Nee, geen enkele CI-gebruiker die vóór de operatie gehoord heeft, vindt dat geluiden via het CI systeem weer helemaal normaal klinken. Sommigen zeggen dat het geluid erg mechanisch klinkt, anderen vergelijken het geluid met een radio die slecht is afgestemd. Heel lage tonen, zoals de grondtoon van de stem, komen via de CI niet door. Het is wel bijna altijd mogelijk te horen dat er iemand aan het praten is, maar niet iedereen kan zonder liplezen (spraakafzien) spraak verstaan.
-
Nee, het geluid klinkt anders. Dat komt omdat de spraakprocessor het geluid bewerkt en omdat de gehoorzenuw maar heel weinig verschillende toonhoogtes kan onderscheiden via een CI. Voor het luisteren naar spraak in stilte kunnen de meeste gebruikers ongeveer acht toonhoogtes onderscheiden. Bovendien stimuleert een CI de gehoorzenuw aan het begin van het slakkenhuis. Daarom ervaren gebruikers het geluid in het begin vaak als hoger of scherper.
-
De zachtste geluiden die u waar kunt nemen zijn ongeveer 25 dB. Dat is het geluid van een fluisterstem.
-
In het begin lijken alle spraakklanken erg op elkaar of hoort u allerlei losse piepjes in plaats van het stemgeluid. Training en ervaring leren u verschillen tussen klanken waar te nemen. Verdere training moet er dan toe leiden dat u de nieuwe woorden onthoudt en dat u de spraak na verloop van tijd kunt verstaan. Als u lang doof bent of al heel jong doof bent geworden, zal het resultaat gemiddeld genomen minder goed zijn. Dit geldt ook bij bepaalde oorzaken van doofheid. Jammer genoeg kunnen we voor de operatie niet goed voorspellen hoe goed u met uw CI spraak zult verstaan.
-
Ja, dit komt vooral voor in de eerste periode van de revalidatie, als de juiste instelling van de CI nog niet gevonden is. Het verschil tussen de zachtste geluiden waarnemen en het geluid waarnemen als te hard is maar erg klein. We stellen de spraakprocessor daar zo goed mogelijk op af. Meestal zijn geluiden na deze afregeling niet meer onaangenaam hard. Soms blijft de klank van bepaalde geluiden niet prettig.
-
Meer dan de helft van de volwassenen met een CI die op latere leeftijd doof zijn geworden kan eenvoudige telefoongesprekken voeren. Voor anderen is dat niet mogelijk, omdat zij afhankelijk zijn van het liplezen. Meestal kunt u toch in beperkte mate de telefoon gebruiken. U kunt de telefoon horen rinkelen, het verschil horen tussen een bezettoon, een kiestoon of een stem die praat. In de training besteden we aandacht aan het leren herkennen via de telefoon van een specifiek aantal woorden en uitingen, zoals ‘nee’, ‘jawel’, ‘nog een keer’, ‘weet ik niet’ en ‘stop’. Als u deze woorden van elkaar kunt onderscheiden, is het mogelijk om met bekenden via de telefoon een boodschap door te geven.
-
U zult moeten wennen en trainen om de nieuwe geluidswaarneming met liplezen te combineren. Na deze training kunt u gemakkelijker liplezen en is het minder vermoeiend.
-
Velen lukt het om in bekende situaties woorden en delen van zinnen te verstaan of zelfs gesprekken te volgen. Spraak verstaan in rumoer is meestal niet haalbaar, bijvoorbeeld in een groepsgesprek. Dit is vergelijkbaar met een gewoon hoortoestel aan één oor.
-
De spraakprocessor (de oorhanger) is zo ontworpen dat spraak zo goed mogelijk wordt weergegeven. Het is vaak moeilijker om naar muziek te luisteren en ervan te genieten. Eenvoudige muziek, met een enkel instrument of een sterk ritme, is vaak redelijk te herkennen. Vaak ervaren CI-gebruikers de muziek dan als aangenaam. Bij complexe muziek met veel verschillende instrumenten is dat anders. Muziek kan dan chaotisch en onaangenaam klinken. Slechts enkele CI-gebruikers vinden complexe muziek prettig.
-
U kunt als CI-gebruiker veel last hebben van achtergrondlawaai. Als het mogelijk is, kunt u daarom het beste achtergrondgeluiden zo veel mogelijk dempen. Bijvoorbeeld door het aanbrengen van zachte materialen; gordijnen of vloerkleden. Goed licht op de mond van de spreker is ook belangrijk. Sommige CI-systemen hebben richtinggevoelige microfoons waarmee storende geluiden van achteren en opzij zachter worden gemaakt. Zo kunt u degene die u aankijkt beter horen. Op de meeste CI-systemen kunt u een draagbaar microfoontje aansluiten, waar uw gesprekspartner in kan praten. Dit is geen makkelijke oplossing. Een leerling kan in de klas de leerkracht beter verstaan door het gebruik van soloapparatuur. De microfoon van de soloapparatuur vangt het geluid vlakbij de mond van de leerkracht op en zendt het via een radiozendertje naar de leerling.
-
Als door een technisch defect of een ongeval het implantaat in uw hoofd niet meer werkt, is bijna altijd herimplantatie mogelijk aan hetzelfde oor. Het geluid kan met het nieuwe implantaat anders klinken dan voorheen waardoor u soms opnieuw een hoorrevalidatie nodig hebt. Vaak is na gewenning het horen even goed als vóór de herimplantatie.
-
Nee dat hoeft niet per sé, maar normaal gesproken draagt men de spraakprocessor ’s nachts niet. De meeste mensen willen dan stilte om te slapen. Ook is het onprettig om op één kant te slapen.
-
Bij een aantal sporten is het gebruik van een CI ongemakkelijk. Dit is vergelijkbaar met andere prothesen zoals brillen en gewone hoortoestellen. Vechtsporten zoals karate, boksen en judo raden we af.
-
Wanneer de wond van de operatie geheeld is, kunt u rustig zwemmen, douchen of haren wassen als u de oorhanger af doet. U kunt dan natuurlijk geen geluiden waarnemen. Als u gekozen hebt voor een (spat)waterdicht systeem, mag u hiermee wel zwemmen en douchen. Bijna alle processors kunnen tegen een enkel spatje regen, als u het maar snel afdroogt. Duiken raden we af, ook als u de processor afdoet.
-
Wij hanteren geen maximum leeftijd maar baseren ons advies mede op uw vitaliteit. Om dit te kunnen beoordelen, betrekken we soms een geriater bij het proces. De geriater kijkt in hoeverre het intensieve revalidatietraject voor u haalbaar is.
Spoedprocedure
Als uw kind plotseling doof is geworden door een hersenvliesontsteking en er sprake is van verbening (botvorming) in de slakkenhuizen, adviseren wij om op korte termijn een CI te plaatsen. lees meerSpoedprocedure
Als uw kind plotseling doof is geworden door een hersenvliesontsteking en er sprake is van verbening (botvorming) in de slakkenhuizen, adviseren wij om op korte termijn een CI te plaatsen. De toegankelijkheid van de slakkenhuizen vermindert na verbening namelijk aanzienlijk waardoor plaatsing van de elektroden moeilijk of onmogelijk wordt. Uw kind kan dan met voorrang het CI-traject doorlopen.Interessante sites
Gebaren
-
Deze site bevat informatie over Nederlandse Gebarentaal en Nederlands met Gebaren.
naar de website -
Babygebaren.nl richt zich op het verbeteren van de non-verbale communicatie tussen ouder/zorgverlener en kind door het gebruik van gebarentaal.
naar de website -
Verhalencentrum de Gebarenster is er voor jong en oud. U kunt er workshops en lessen volgen in het voorlezen in de Nederlandse Gebarentaal.
naar de website -
Landelijk expertisecentrum op het gebied van de Nederlandse Gebarentaal (NGT) en Nederlands met Gebaren (NmG).
naar de website -
Handtheater is een unieke organisatie die sinds 1990 actief is op het gebied van podiumkunsten en gebarentaal.
naar de website -
Gebaren met Lotte & Max is bedoeld voor iedereen die wil gebaren met dove, slechthorende en horende kinderen.
naar de website
Lotgenoten ontmoeten
-
‘Zo hoort het’ organiseert activiteiten, workshops en netwerken voor dove en slechthorende kinderen, jongeren, hun ouders en de professionals die met hen werken.
naar de website -
SH-Jong is een non-profit organisatie van en voor slechthorende jongeren, met of zonder CI, die mondeling met elkaar communiceren, zonder gebruik te maken van gebaren.
naar de website
Ouderverenigingen en belangenverenigingen
-
De FODOK is de Nederlandse Federatie van Ouders voor Dove Kinderen. De FODOK behartigt de belangen van dove kinderen en hun ouders.
naar de website -
De FOSS is de Nederlandse Federatie van Ouders van Slechthorende kinderen en van kinderen met Spraak-taalmoeilijkheden.
naar de website -
Dit is de website van de Stichting Hoormij en de FOSS.
naar de website -
Dovenschap is een grote belangenorganisatie van dove mensen in Nederland.
naar de website -
OPCI behartigt de gemeenschappelijke belangen van (potentiële) CI-gebruikers, wijst de weg naar brede, kritische en onafhankelijke informatie.
naar de website
Over doof en slechthorend zijn
-
Nieuwssite voor doven en slechthorenden.
naar de website -
De Federatie van Nederlandse Audiologische Centra is het overkoepelend orgaan van alle Audiologische Centra in Nederland.
naar de website -
De Nationale Hoorstichting organiseert en stimuleert activiteiten op het gebied van voorlichting, preventie, revalidatie en wetenschappelijk onderzoek.
naar de website -
De website voor informatie over het gehoor.
naar de website -
Informatiecentrum voor alle vragen op het gebied van slechthorendheid, doofheid en hulpmiddelen.
naar de website -
Op de site van het onafhankelijke dovenblad Woord en Gebaar staat de meest recente uitgave van het blad.
naar de website -
Vindt hier informatie over hoortoestellen, bijvoorbeeld: onderhoud, hygiëne, verzekeringen en wat te doen bij problemen.
naar de website -
Een algemene website met links naar relevante internetsites.
naar de website -
Dit is een algemene website met links naar sites van relevante verenigingen, clubs en stichtingen.
naar de website -
Deze website is voor doven, slechthorenden, doofblinden en mensen met tinnitus, hyperacusis, ménière of plotsdoofheid die last hebben van psychische problemen.
naar de website
Speciaal voor kinderen
-
Deze website bevat informatie voor spreekbeurten en werkstukken over het gehoor. Deze site is zeer geschikt voor kinderen vanaf 7-8 jaar.
naar de website -
De Geluidstuin is bedoeld voor kinderen van 9 t/m 11 jaar. De Hoorstichting wil kinderen bewust maken van het nut en plezier van gehoor en ze uitleggen hoe hun gehoor werkt.
naar de website -
Stichting Smiles organiseert activiteiten en evenementen voor zieke en gehandicapte kinderen in Nederland.
naar de website
Zorg en onderwijs
-
Deze website over het passend onderwijs valt onder de verantwoordelijkheid van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
naar de website -
Het Steunpunt Passend Onderwijs geeft informatie over passend onderwijs aan ouders van leerlingen met extra ondersteuningsbehoefte.
naar de website -
Informatie vanuit het ministerie van Volksgezonsheid, Welzijn en sport over de veranderingen in de AWBZ-zorg voor mensen met een visuele en/of auditieve beperking of een taalontwikkelingsstoornis.
naar de website