Bij ernstige pijnklachten

Bij ernstige pijnklachten als gevolg van kanker werken pijnstillers soms onvoldoende of veroorzaken te veel bijwerkingen. Als de pijn zich vooral in één lichaamshelft bevindt, is het mogelijk om deze pijn te bestrijden door middel van een blokkade in uw ruggenmerg. lees meer

Bij ernstige pijnklachten

Bij ernstige pijnklachten als gevolg van kanker werken pijnstillers soms onvoldoende of veroorzaken te veel bijwerkingen. Als de pijn zich vooral in één lichaamshelft bevindt, is het mogelijk om deze pijn te bestrijden door middel van een blokkade in uw ruggenmerg. Dit heet een ‘chordotomie’. Voor deze behandeling nemen we u 1 tot 2 dagen op in het Radboudumc.

Verloop van de behandeling

Bij deze behandeling zoekt de arts de pijnbaan in uw ruggenmerg op met een speciale naald. Deze baan wordt vervolgens onderbroken door middel van warmte van radiofrequente stroom. lees meer

Verloop van de behandeling

Bij deze behandeling zoekt de arts de pijnbaan in uw ruggenmerg op met een speciale naald. Deze baan wordt vervolgens onderbroken door middel van warmte van radiofrequente stroom. De behandeling vindt plaats in uw nek, vlak onder uw oor aan de tegenovergestelde kant van waar de pijn zich bevindt. De reden hiervoor is dat de pijnbaan gekruist loopt. U krijgt hiervoor een plaatselijke verdoving van uw huid. Het gevoel voor warmte en kou loopt via dezelfde zenuwbaan. Uw gevoel voor warmte en kou verdwijnt daardoor na de behandeling in de betreffende lichaamshelft (waar de pijn zat).



Röntgenbeeld van de percutane chordotomie
 

Mogelijke complicaties

Er bestaat een kleine kans op complicaties na deze behandeling. lees meer

Mogelijke complicaties

Er bestaat een kleine kans op complicaties na deze behandeling. In sommige gevallen ontstaat een stoornis van de blaasfunctie waardoor een blaaskatheter noodzakelijk is. In zeldzame gevallen treedt krachtverlies op aan de kant van de blokkade. In de meeste gevallen herstelt dit zich weer. Deze stoornissen treden op door een tijdelijke vochtophoping rond de behandelde plaats in uw ruggenmerg. Als het nodig is, krijgt u een paar dagen een tablet (oradexon) om de behandelde plaats sneller te laten herstellen.
Na ongeveer 6 maanden is er een kleine kans op een branderige pijn of onaangenaam gevoel in het oorspronkelijke pijngebied.
Verder is het mogelijk dat u allergisch reageert op de röntgencontrastvloeistof. Hierdoor kunt u jeuk of huiduitslag krijgen of kortademig worden. In zeldzame gevallen kan de allergische reactie leiden tot een ernstige bloeddrukdaling.

Resultaat

De kans is vrij groot dat deze behandeling succesvol is. Enkele uren na de behandeling is het effect al merkbaar.

Waar moet u op letten?

Na de behandeling voelt u geen warmte of kou meer aan de behandelde kant van uw lichaam. Lees hier waar u rekening mee moet houden. lees meer

Waar moet u op letten?

Houd rekening met de volgende zaken:
  • Na de behandeling is ook uw gevoel voor warmte of kou verdwenen aan de kant van de oorspronkelijke pijn. Wees na de behandeling dus voorzichtig met hete of koude voorwerpen.
  • Zorg dat u zowel binnens- als buitenshuis op goede schoenen loopt. U kunt met uw voet ergens intrappen zonder dat u de pijn voelt.
  • Als u antistollingsmiddelen (bloedverdunners) gebruikt (zoals: Sintrom, Marcoumar of Acenocoumarol) waarvoor controle bij de trombosedienst noodzakelijk is, dan moet u 4 dagen voor de behandeling met deze medicijnen stoppen.
  • Als u weet dat u allergisch bent voor röntgencontrastvloeistof, laat dit dan vooraf aan ons weten.

Naar uw afspraak

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: A
Verdieping: 2
Route: 682

bekijk route

Naar uw afspraak

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

De multidisciplinaire pijnpoli bevindt zich in gebouw A op de 1e verdieping (route 648) en de behandelkamer bevindt zich in gebouw A op de 2e verdieping (route 682).

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw A, Verdieping 2 en volg route 682
  • Medewerkers
  • Intranet