Mag ik seksueel contact hebben tijdens de behandeling?

Ja, dat mag. Seks, zoals vaginale, anale en orale seks en masturberen zijn geen probleem tijdens de behandeling met chemotherapie. Maar de behandeling kan wel invloed hebben op uw seksuele leven. De meeste mensen die chemotherapie krijgen, hebben minder zin om te vrijen of hebben er helemaal geen zin meer in. Dit komt vaak door de bijwerkingen van chemotherapie. Meestal komt de zin in seks na de behandeling geleidelijk weer terug. De behandeling kan ook uw vruchtbaarheid aantasten door afwijkingen in uw zaad en/of eicellen waardoor er kans is op afwijkingen bij de bevruchting. Ook is nog weinig bekend of de chemotherapie via sperma of vaginaal vocht ‘overgedragen’ kan worden naar een seksuele partner. Bespreek met uw behandelend arts welke anticonceptiemaatregelen nodig zijn en hoelang u deze moet gebruiken.

Meer informatie: https://kankerenseks.nl/gevolgen-behandeling en seksuele problemen.

Veel gestelde vragen over de behandeling

Hieronder vindt u antwoorden op veel gestelde vragen over behandeling met chemotherapie.
  • Niet elke chemotherapie veroorzaakt haaruitval. Sommige middelen geven kaalheid en andere middelen alleen wat haarverlies of hebben geen effect op uw haargroei.

    lees meer


    Ik krijg chemotherapie. Wanneer begint mijn haar uit te vallen?

    Niet elke chemotherapie veroorzaakt haaruitval. Sommige middelen geven kaalheid en andere middelen alleen wat haarverlies of hebben geen effect op uw haargroei. Onder het kopje Uw medicatie kunt u per middel terugvinden of het middel haarverlies geeft.

    Haar valt meestal 2 tot 3 weken na de eerste chemokuur uit. Lees meer over haaruitval bij chemotherapie.

  • Ik heb een oproep gekregen voor de griepspuit. Mag ik de griepspuit halen?

    U mag gewoon de griepspuit halen. Als u op dit moment chemotherapie krijgt, dan adviseren wij u om de griepprik vlak voor de volgende kuur te halen. Als u behandeld wordt in een studie dan verzoeken wij u eerst te overleggen met uw arts of researchverpleegkundige.

    Hormoontherapie, immunotherapie of doelgerichte therapie

    Krijgt u hormoontherapie, immunotherapie of doelgerichte therapie? Dan kunt op elke willekeurige dag de griepspuit halen.


  • Ik heb een oproep gekregen voor de pneumococcen vaccinatie. Mag ik deze vaccinatie halen?

    Als u op dit moment chemotherapie krijgt, dan adviseren wij u om de vaccinatie pas te halen na 3 maanden na het afronden van de behandeling met chemotherapie. We houden deze termijn aan zodat u door de vaccinatie voldoende weerstand opbouwt tegen de ziekte, tijdens de chemotherapie lukt dat minder goed.

    Als u binnenkort start met chemotherapie, dan adviseren wij u om minimaal 2 weken voor de start van de behandeling met chemotherapie de vaccinatie te halen. 

    Hormoontherapie, immunotherapie of doelgerichte therapie

    Krijgt u hormoontherapie, immunotherapie of doelgerichte therapie? Dan kunt u op elke willekeurige dag de pneumococcen vaccinatie halen. Een uitzondering hierbij is het middel ipilimumab. Wij adviseren u om minimaal 8 weken voor start van de behandeling of 8 weken na afronding van de behandeling de vaccinatie met het middel ipilimumab te halen. 


  • Mag ik mijn (klein)kinderen knuffelen tijdens de periode dat ik chemotherapie krijg?

    Ja, dat mag. Met een knuffel en/of kus kunnen uw (klein)kinderen geen gezondheidsproblemen krijgen. Vertonen uw (klein)kinderen op het moment ziekteverschijnselen zoals diarree, griep, buikgriep, vlekjes op de romp, krentenbaard of andere ziekte symptomen, dan adviseren wij u om fysiek contact te laten tot dat de verschijnselen over zijn. Dit in verband met uw verlaagde weerstand.

  • Mag ik tijdens de behandeling met chemotherapie naar de tandarts?

    Ja. Geef wel aan de tandarts aan dat u chemotherapie krijgt. Indien mogelijk, kunt u het beste voorafgaand aan de behandeling naar de tandarts gaan dan tijdens. Indien u problemen ervaart met u gebit dan mag u naar de tandarts. U moet wel aangeven dat u chemotherapie krijgt. Indien een behandeling gewenst is dan kunt u het beste eerst met u specialist overleggen of dit mag tijdens de behandeling.

  • Mag ik visolie gebruiken rondom mijn chemotherapie behandeling?

    Het lijkt erop dat vette visolie mogelijk een negatief effect heeft op de werking van sommige chemotherapie. Het gaat om de chemotherapie genaamd Irinotecan, Cisplatin, Oxaliplatin en Carboplatin. Het advies is daarom om 24 uur voor en 24 uur na het moment dat u de chemotherapie krijgt toegediend geen visoliesupplementen te eten. Krijgt u een van de overige soorten chemotherapie, dan mag u wel visolie eten. 


  • Mijn kleinkind heeft de waterpokken. Mag ik bij haar op bezoek gaan?

    Ja, tenzij u zelf nog nooit de waterpokken heeft gehad. Heeft uw kleinkind een krentenbaard, diarree, buikgriep, griep, koortslip en- of vlekjes op de romp, dan adviseren wij u om fysiek contact te vermijden. Uw weerstand is door de behandeling verlaagd waardoor u sneller gevoeliger bent voor infecties.


  • Ik heb gebraakt nadat ik de medicijnen heb ingenomen. Moet ik de medicijnen opnieuw innemen?

    • Heeft u binnen 30 minuten na inname gebraakt? U kunt dan de volledige dosering opnieuw innemen. Bent u nog misselijk, dan kunt u beter een uurtje wachten met innemen.
    • Heeft u binnen 30 tot 60 minuten na inname gebraakt? Neem dan de helft van de dosering opnieuw in.
    • Heeft u meer dan een uur na inname gebraakt? Dan kunt u ervan uitgaan dat de medicijnen voldoende door het lichaam zijn opgenomen.

  • Moet ik thuis bepaalde maatregelingen nemen als ik chemotherapie krijg?

    Ja. Na een chemokuur verlaten de medicijnen uw lichaam via excreta. Excreta is een medische term voor alles wat het lichaam uitscheidt (bijvoorbeeld urine, ontlasting, braaksel). De uitscheidingsproducten van de chemotherapie verlaten 1 tot 7 dagen na de toediening uw lichaam via de excreta. Het gaat om hele kleine hoeveelheden. De precieze duur hiervan hangt af van het soort chemotherapie dat u heeft gekregen. De risico’s bij contact met deze uitscheidingsproducten zijn voor u en uw omgeving klein. U komt thuis slechts een korte tijd in aanraking met cytostatica. Vooral verpleegkundigen lopen een risico, omdat zij er tijdens hun werk veel mee in aanraking komen. Toch is het goed om thuis een aantal maatregelen te nemen. Zo kunt u de kleine risico’s zoveel mogelijk beperken. En hoeft u zich niet onnodig ongerust te maken dat u anderen schade toebrengt. Lees meer op: Maatregelen thuis na chemotherapie.

  • Om bepaalde klachten tijdens of na de behandeling te verminderen of te voorkomen, ga ik misschien op zoek naar aanvullende (complementaire) zorg. Hoe kan ik weten dat deze betrouwbaar en veilig is?

    Bespreek voordat u met aanvullende (complementaire) zorg gaat starten dit altijd eerst met uw behandeld arts. Mogelijk dat sommige supplementen negatieve interactie veroorzaken met de behandeling die u krijgt.

  • Wanneer moet ik contact opnemen met het ziekenhuis?

    Het is mogelijk dat u thuis klachten krijgt van de behandeling. Doet zich iets ongewoons voor dat u niet vertrouwt, aarzel dan niet om contact op te nemen.
    Neem in ieder geval contact op bij:
    • koorts  (temperatuur boven 38.5 graden Celsius of langer dan een halve dag 38 graden Celsius)
    • koude rillingen (onbedwingbaar rillen of klappertanden)
    • spontane blauwe plekken
    • bloedverlies
    • aanhoudend braken (meer dan 24 uur)
    • aanhoudende diarree (meer dan 24 uur)
    • ontstoken mondslijmvlies
    • toenemende pijn
    • benauwdheid of pijn bij de ademhaling
    • flauwvallen
    • bij elk ander nieuw verschijnsel waarvan u denkt dat het belangrijk kan zijn.
    Wij zijn 24 uur per dag voor u bereikbaar op telefoonnummer (024) 361 88 00.

  • Wat is klinisch wetenschappelijk onderzoek?

    Artsen en onderzoekers proberen de behandeling van kanker te verbeteren. Daarvoor is onderzoek nodig naar de werking en resultaten van een mogelijk nieuwe behandeling bij patiënten. Bijvoorbeeld onderzoek naar nieuwe medicijnen. Of naar nieuwe manieren van opereren en bestralen. Ook onderzoeken artsen totaal nieuwe behandelingen van kanker. En ze kijken hoe bestaande behandelmethodes elkaar kunnen versterken door ze te combineren. Dit onderzoek noemen we 'klinisch-wetenschappelijk onderzoek', 'experimenteel onderzoek' en ook het Engels woord ' trial' wordt veel gebruikt.
    Uw specialist kan u vragen om deel te nemen aan zo’n onderzoek en gaat met u daarover in gesprek. U krijgt altijd de informatie, zowel mondeling als schriftelijk.

  • Wat kan ik thuis doen om bijwerkingen te verminderen?

    Afhankelijk van het soort bijwerkingen kunnen wij u een aantal adviezen geven.
    Lees meer op Bijwerkingen en adviezen.

  • Welke bijwerkingen kan ik verwachten? En wat is daar aan te doen?

    Ieder mens reageert anders op de behandeling. Meest voorkomende bijwerkingen zijn moeheid, misselijkheid en diarree en/of obstipatie. Lees meer informatie over bijwerkingen en adviezen.

  • Mag ik wietolie gebruiken tijdens de behandeling?

    Nee. Heeft u toch de wens om hier gebruik van te maken, dan adviseren wij u om dit te bespreken met uw behandelend arts.

    • Kijk voor meer informatie op kwf.nl 

Wanneer contact opnemen?

Het is mogelijk dat u thuis klachten krijgt van de behandeling. Doet zich iets ongewoons voor dat u niet vertrouwt, aarzel dan niet om contact op te nemen.

lees meer

Wanneer contact opnemen?

Het is mogelijk dat u thuis klachten krijgt van de behandeling. Doet zich iets ongewoons voor dat u niet vertrouwt, aarzel dan niet om contact op te nemen.

Neem in ieder geval contact op bij:

  • koorts (temperatuur boven 38,5 °C)
  • koude rillingen (onbedwingbaar rillen of klappertanden)
  • spontane blauwe plekken
  • bloedverlies
  • aanhoudend overgeven (meer dan 24 uur)
  • aanhoudende diarree (meer dan 24 uur)
  • aanhoudende verstopping (meer dan 3 dagen geen ontlasting)
  • ontstoken mondslijmvlies
  • toenemende pijn
  • benauwdheid of pijn bij de ademhaling
  • flauwvallen
  • bij elk ander nieuw verschijnsel waarvan u denkt dat het belangrijk kan zijn.

Wij zijn 24 uur per dag voor u bereikbaar:

Op werkdagen tussen 08.00 tussen 17.00 belt u met de doktersassistente op het Callcenter op telefoonnummer (024) 361 88 00. Houd uw registratienummer bij de hand. De doktersassistente zal u eerst enkele vragen stellen. Zo nodig overlegt de doktersassistente met uw casemanager, verpleegkundig specialist en/of behandelend arts. In sommige gevallen kan hij of zij u ook naar uw huisarts verwijzen.   

Buiten kantoortijden (’s avonds, ’s nachts en in het weekend) belt u met de verpleegkundige van de verpleegafdeling op hetzelfde telefoonnummer (024) 361 88 00. Houd uw registratienummer bij de hand. De verpleegkundige zal u eerst enkele vragen stellen. Zo nodig overlegt de verpleegkundige met de dienstdoende arts. In sommige gevallen kan hij/zij u ook naar uw huisarts verwijzen.


Over planning & afspraken

Hieronder vindt u antwoorden op veel gestelde vragen over uw afspraken en planning van de behandeling.
  • Wij weten niet hoe u op een middel reageert. Soms krijgt u ook medicatie toegediend waar u wat suf van wordt. Daarom raden wij u aan om direct na de behandeling niet zelf naar huis te rijden.

    lees meer


    Mag ik zelf met de auto naar huis rijden als ik een behandeling heb gehad?

    Wij weten niet hoe u op een middel reageert. Soms krijgt u ook medicatie toegediend waar u wat suf van wordt. Daarom raden wij u aan om direct na de behandeling niet zelf naar huis te rijden. 

  • Mijn medicatie is bijna op en ik heb pas over paar weken een afspraak met mijn behandelend arts of verpleegkundig specialist. Hoe kom ik aan nieuwe recepten?

    U kunt op werkdagen tijdens kantooruren bellen naar 024-361 188 00 of een bericht sturen via mijnRadboud. Wij adviseren u om dit te doen een paar dagen voordat uw medicatie op is zodat uw behandelend arts of verpleegkundig specialist op tijd de recepten kan maken. Deze worden vervolgens naar de apotheek doorgestuurd die u heeft opgegeven als thuisapotheek.

  • Ik word opgenomen voor een kuur en moet heel vroeg aanwezig zijn. Is het mogelijk om op een ander tijdstip te komen?

    Helaas is dat niet mogelijk omdat we op tijd moeten en willen starten met de behandeling. Indien het in verband met reisafstand niet mogelijk is om vroeg in de ochtend aanwezig te zijn dan horen we dat graag. We kunnen dan samen kijken of het mogelijk is om de avond voor de opname al naar de afdeling te komen.

  • Wat zijn de bezoektijden van afdeling medische oncologie?

    Bezoek is op onze afdeling altijd welkom. Uiteraard heeft u te maken met medische en verpleegkundige handelingen en deelt u soms de kamer met andere patiënten. Om er voor te zorgen dat iedereen van bezoek kan genieten, vragen wij u met het volgende rekening te houden:
    • Medische zorg gaat altijd voor. Stemt u met uw bezoek en de verpleging af op welk moment bezoek het beste schikt. 
    • Vanwege privacy kunnen we uw bezoek vragen de kamer even te verlaten. 
    • Houd er rekening mee dat u en uw kamergenoten voldoende rust nodig hebben. 
    • Eventueel kunt u de kamer met uw bezoek verlaten. De afdeling beschikt over een lounge en een ruimte voor jongvolwassenen. Als u de afdeling wilt verlaten, meldt u het dan even bij de verpleging? 
    • Uw kinderen / kleinkinderen zijn altijd welkom op de afdeling mits zij niet ziek zijn. 
    • Mee-eten: Uw bezoek kan mee-eten op de afdeling. Ze kunnen een maaltijd of lunch bestellen bij de voedingsassistent. De lunch kost € 2,50, de warme maaltijd € 6,-.

Over dagelijkse activiteiten

Hieronder vindt u antwoorden op veel gestelde vragen over behandeling met chemotherapie en uw dagelijkse activiteiten.
  • Als u op reis gaat en u gebruikt medicatie dan adviseren wij u om goed na te gaan of uw medicatie onder de opiumwet valt. U heeft dan namelijk een verklaring nodig van de arts.

    lees meer


    Ik ga binnenkort op vakantie. Mag ik mijn medicatie meenemen?

    Als u op reis gaat en u gebruikt medicatie dan adviseren wij u om goed na te gaan of uw medicatie onder de opiumwet valt. U heeft dan namelijk een verklaring nodig van de arts. Voor de Schengenlanden heeft u een schengenverklaring nodig. Dit formulier dient deels door u en deels door uw arts ingevuld en ondertekend te worden. Voor niet-schengenlanden die onder het Apostilleverdrag vallen heeft u een Engelstalige medische verklaring nodig. Deze moet door uw arts geschreven worden, vraag dit dan ook tijdig aan. Turkije en Aruba hebben weer een afwijkende procedure.
    Het CAK beoordeelt de aanvraag en geeft toestemming om de medicatie mee te nemen door middel van een stempel op het formulier. Indien u geen verklaring nodig heeft kan het echter wel handig zijn om uw medicatieoverzicht bij u te hebben. Dit overzicht kunt u bij de apotheek opvragen.

    Voor meer informatie:
    https://www.hetcak.nl/zelf-regelen/medicijnen-mee-op-reis-verklaring


  • Ik heb huisdieren. Mag ik die aaien als ik chemotherapie krijg?

    Ja, dat mag. Tijdens de chemokuren lopen uw huisdieren geen extra risico. Door de chemotherapie kan uw afweersysteem verzwakken. Hierdoor kunt u meer vatbaar zijn voor de bacteriën die huisdieren met zich meedragen. Houd daarom rekening met de volgende punten:
    • Was na ieder contact met dieren zorgvuldig uw handen.
    • Geef uw huisdieren iedere 6 maanden een medicijn tegen parasieten (worm afdrijvend middel).
    • Geef uw huisdieren uit voorzorg een middel tegen vlooien en teken.
    • Ga met uw huisdieren naar de dierenarts voor een medische controle en eventueel vernieuwen van inentingen.
    • Raak het eten voor uw huisdieren niet aan. Sommige soorten diervoeding kunnen ziekteverwekkers bevatten. Vraag een huisgenoot of mantelzorger om de dieren eten te geven, of draag wegwerphandschoenen.
    • Vraag een naaste om de bakken en/of hokken te reinigen, of draag wegwerphandschoenen. Ook in de ontlasting van dieren kunnen ziekteverwekkers zitten.
    • Slaap in een andere ruimte dan uw huisdieren.
    • Laat u niet likken door dieren. Hun speeksel kan ziekmakende bacteriën en parasieten bevatten.
    • Pas op dat uw huisdier u niet bijt, indien dit gebeurt, neem dan contact op met het ziekenhuis om dit te bespreken met uw behandeld arts.
    • Raak geen reptielen zoals slangen en hagedissen aan. Ook op hun huid zitten ziekmakende bacteriën.
    • Huisdieren als koeien, varkens vogels, schildpadden dragen bacteriën, schimmels en- of virussen bij zich waarbij u sneller infecties kunt oplopen. Bespreek dit met uw behandeld arts zodat er hierover gepast advies kan worden gegeven.

  • Ik krijg chemotherapie en wil graag naar het zwembad en sauna. Mag dat?

    U mag zwemmen in een zwembad met chloor en/of de zee.
    Wij raden het af om naar een sauna te gaan of in open water te zwemmen omdat u dan een verhoogde kans heeft op infecties. Daarnaast kan de behandeling een lagere bloeddruk veroorzaken waarbij er meer kans is op flauwvallen bij warmte.
    Indien u toch graag naar de sauna wilt dan kunt u dit het beste met uw behandelend arts overleggen.

  • Mag ik extra voeding- en kruidensupplementen nemen tijdens de behandeling? (zoals vitamine C, kurkuma)

    Nee. Heeft u de wens om producten te gaan gebruiken, overleg dit met uw behandeld arts. Indien u producten gebruikt, raden wij u aan om dit met uw behandeld arts te bespreken. Dit is in het belang van uw behandeling. Sommige producten kunnen een interactie hebben met uw behandeling waarbij dit nadelige gevolgen kan hebben voor uw behandeling.

    Voor meer informatie:


  • Mag ik naar de sportschool tijdens de behandeling?

    Ja, dat mag. Vermijd de ‘spitsuren’ in uw sportschool in verband met uw verlaagde weerstand. Neem een handdoek mee uit hygiënisch oogpunt. Gaat u sporten tijdens de periode van uw besmet excreta, neem dan een pakje ph-neutrale doekjes mee zodat u het apparaat voor en na gebruik even kunt afnemen.

    Voor meer informatie: http://www.voedingenkankerinfo.nl/is-het-verstandig-om-te-sporten-bij-chemotherapie/


  • Mag ik tongzoenen met mijn partner tijdens de behandeling?

    Tongzoenen tijdens uw behandeling mag. Hierdoor bestaat er voor u en uw partner geen risico op gezondheidsproblemen. Heeft uw partner op het moment een koortslip, een schimmelinfectie (candida) in de mond en/of is deze ziek, dan raden wij het tongzoenen af. Dit in verband met uw verlaagde weerstand waardoor u gevoeliger bent voor infecties.

  • Mag ik uit eten tijdens de periode dat ik chemotherapie krijg?

    Ja, dat mag. Vraag na bij eten wat door anderen bereid is (snackbar, restaurant, broodjeszaak) of de voeding voldoet aan de hygiënische voedingsrichtlijnen. Afhaalrestaurants houden de voeding meestal langer dan een uur warm en zijn daarom niet geschikt.


  • Moet ik stoppen met mijn werk tijdens de behandeling?

    Nee. U kunt uw werkzaamheden, op geleide van uw klachten door de behandeling, voortzetten. Sommige werkzaamheden zullen tijdens de behandeling tijdelijk onderbroken moeten worden in verband met uw verlaagde weerstand. Denk hierbij aan werken op een boerderij, kinderopvang en dergelijke. Bespreek met uw behandelend arts uw werk zodat er samen gekeken kan worden naar wat haalbaar voor u is tijdens de behandeling.

Over persoonlijke verzorging

Hieronder vindt u antwoorden op veel gestelde vragen over behandeling met chemotherapie & persoonlijke verzorging.
  • Uw haar en hoofdhuid kan in de eerste periode na de chemotherapie nog kwetsbaar zijn. Indien uw hoofdhuid nog gevoelig is dan kunt u beter wachten met gebruik van ‘agressieve’ verfmiddelen.

    lees meer


    Mijn haar begint weer te groeien. Mag ik mijn haar verven?

    Uw haar en hoofdhuid kan in de eerste periode na de chemotherapie nog kwetsbaar zijn.
    Indien uw hoofdhuid nog gevoelig is dan kunt u beter wachten met gebruik van ‘agressieve’ verfmiddelen. Overleg met uw kapper wanneer het beste moment is om uw haar weer een kleur te geven.
     

  • Hoe kan ik mijn huid het beste beschermen tegen de zon?

    De huid is gevoeliger voor zonlicht door gebruik van cytostatica. Met zonnig weer mag u gewoon naar buiten. Hiervoor gelden algemene adviezen:
    • Smeer uw huid goed in met een anti-zonnebrandmiddel met een hoge beschermingsfactor. Ook in de schaduw. Onder een hoge beschermingsfactor verstaan we factor 30 tot factor 50.
    • Kleding is de beste manier om uw huid tegen de zon te beschermen. 
    • Probeer voorzichtig uit hoe uw huid op zonlicht reageert. 
    • Vermijd de zon op het midden van de dag (tussen 12.00 en 15.00 uur). 
    • Voorkom langdurig zonnen tot 6 à 8 weken na de chemotherapie. 
    • Uw hoofdhuid kan snel verbranden. Bedek uw hoofd als door de chemotherapie uw haar is uitgevallen of dunner is geworden. 
    • Vermijd de zonnebank.
    Indien u behandeld bent met bestraling, dan gelden bovenstaande adviezen tot 6 maanden ná uw behandeling. Uw huid is in die tijd door de behandeling nog gevoelig.  

Maatregelen thuis na chemotherapie

Afvalstoffen van de chemotherapie kunnen tot maximaal een week na de kuur in uw lichaam aanwezig zijn. Hier vindt u adviezen over maatregelen voor thuis na chemotherapie. Bij de informatie over uw medicatie staat hoe lang dat bij u nodig is.

lees meer

Maatregelen thuis na chemotherapie

Hier vindt u adviezen over maatregelen voor thuis na chemotherapie (download the Arabic version here).

Afvalstoffen van de chemotherapie kunnen tot maximaal een week na de kuur in uw lichaam aanwezig zijn. Uw behandelend arts, verpleegkundig specialist en/of oncologieverpleegkundige kunnen u vertellen hoe lang dat in uw geval duurt. Binnen die tijd wordt de chemotherapie door uw lichaam afgebroken en verlaat in kleine hoeveelheden uw lichaam via uw uitscheidingsproducten urine, ontlasting,braaksel, speeksel, wondvocht, zweet, spermavocht, vaginavocht.

Chemotherapie kan schadelijk zijn voor gezonde mensen. Vooral verpleegkundigen, die hier tijdens hun werk veel mee in aanraking komen, lopen een risico. Hiervoor nemen zij extra beschermende maatregelen, zoals het dragen van handschoenen. Omdat u thuis maar een korte tijd in aanraking komt met chemotherapie, zijn de risico’s voor uw omgeving nihil. Toch vinden wij het belangrijk om u op een aantal zaken te wijzen.

Het is belangrijk dat u aan uw familie en hulpverleners meldt dat u behandeld wordt met chemotherapie. Stel hen ook op de hoogte van de maatregelen die hieronder staan beschreven. Met het opvolgen van deze maatregelen kunt u de risico’s voor uw omgeving tot een minimum beperken en hoeft u zich niet onnodig ongerust te maken. Als u nog vragen hierover heeft kunt u contact opnemen met de oncologieverpleegkundigen.

Contact

  • U hoeft lichamelijk contact met uw naasten niet te vermijden. Een hand geven aan bezoek is geen bezwaar. Knuffelen of het geven van een zoen is niet schadelijk.
  • Persoonlijke hygiëne is belangrijk om contact met afvalstoffen van de chemotherapie via uw uitscheidingsproducten te minimaliseren. Wij adviseren u om 1x per dag onder de douche of in bad te gaan en goed uw handen te wassen na uw toiletbezoek.

Medicijnen

Als u chemotherapie in tabletvorm thuis moet innemen, let dan op het volgende:

  • Medicijnen niet malen of breken.
  • Als u de tabletten niet kunt slikken en u mag volgens de bijsluiter oplossen, dan kunt u de tabletten in een medicijnbekertje laten oplossen. Nadat u het opgedronken heeft, kunt u het bekertje in een dubbele zak doen. Dit mag in een plastic zakje. Sluit deze zak goed. Doe de dichtgeknoopte plastic zak in een vuilniszak en gooi deze daarna met het huisvuil (restafval) weg of maak schoon met een gewoon afwasmiddel.
  • Na inname handen wassen.

Restanten medicatie moeten altijd bij de apotheek worden ingeleverd.

Urine en ontlasting

  • U mag elk toilet gebruiken.
  • Advies is aan mannen om zittend te plassen, dit veroorzaakt minder spatten. 
  • Verwijder eventuele druppels op de toiletbril deppend met droog toiletpapier. 
  • Spoel het toilet na gebruik 2x door met (indien aanwezig) gesloten deksel. 
  • Als u een blaaskatheter heeft, vervang dagelijks de opvangzak. Doe de opvangzak (in verband met mogelijke lekkage) in een dubbele zak. Dit mag in een plastic zakje. Sluit deze zak goed. Doe de dichtgeknoopte plastic zak in een vuilniszak en gooi daarna met het huisvuil (restafval) weg.
  • Wanneer u een ondersteek of urinaal leegt, voorkom dan spatten door de inhoud voorzichtig langs de binnenrand van het toilet te gieten. 
  • Een ondersteek of urinaal spoelt u eerst om met koud water. Vervolgens reinigen met een gewone zeepoplossing zoals een allesreiniger. Gebruik geen chloor of alcohol. 
  • Alle uitscheidingsproducten kunnen via het riool worden afgevoerd.
  • Was de handen goed na toiletgang en het opruimen van urinaal/ondersteek.

Wegwerphandschoenen

Bij contact met urine, ontlasting en braaksel adviseren wij aan verzorgers/naasten om wegwerphandschoenen te dragen. Dit geldt zowel voor schoonmaakwerkzaamheden en contact met zichtbaar besmet wasgoed (zie de informatie bij ‘Besmet wasgoed’).

Schoonmaken

  • Maak het toilet en de douche minimaal 1x per week schoon. Of vaker, wanneer deze erg vies zijn. Gebruik een allesreiniger of groene zeep. Gebruik geen chloor of alcohol. Chloor en alcohol fixeert de cytostaticaresten alleen; en verwijdert het niet.
  • Als de vloer of de vloerbedekking besmet is geraakt met braaksel, urine of andere lichaamsvloeistoffen dep de vloer of vloerbedekking dan eerst droog met absorberend keukenpapier. Maak de vloer daarna schoon met een gewone zeepoplossing zoals een allesreiniger.
  • Reinig na de eerste week de wc-borstel met een gewone zeepoplossing zoals een allesreiniger. Gebruik geen chloor of alcohol.

Besmet wasgoed

Voor wasgoed dat in aanraking is gekomen met urine, ontlasting, braaksel of bij ernstige transpiratie geldt:

  • Verzamel het wasgoed in een aparte goed afsluitbare plastic zak.
  • Was het direct. Dompel eventueel een enkel kledingstuk onder in een emmer koud water als u het niet meteen wast. 
  • Gebruik eerst een koud spoelprogramma met alleen de zichtbaar besmette kleding of beddengoed, dus geen ander wasgoed toevoegen. 
  • Daarna een wasprogramma dat geschikt is voor het materiaal. Hierbij mag u ander wasgoed toevoegen.

Braaksel

  • Wees extra voorzichtig als u chemotherapie als tablet, capsule of drank hebt gekregen. Tot 2 uur na inname is de chemotherapie nog in hoge concentratie aanwezig in het braaksel. 
  • Indien mogelijk gaat u naar het toilet als u moet braken. 
  • Wanneer dit niet mogelijk is gebruik dan zoveel mogelijk wegwerpmateriaal. Denk hierbij aan een plastic draagtas in een emmer. Gooi de tas direct weg in een aparte dubbele plastic vuilniszak om lekken te voorkomen. 
  • Braaksel mag worden weggegooid in het toilet. Spoel het toilet 2x door met het deksel dicht. 
  • Was uw handen met zeep na het braken of opruimen van braaksel. 
  • Bent u misselijk en braakt u af en toe, leg een wegwerponderlegger of een handdoek op het kussen. 
  • Het zuur van het braaksel verhoogt de kans op gaatjes in uw tanden. Daarom is het belangrijk dat u na het overgeven uw mond spoelt met ruim water.

Afval

Afvalmaterialen zoals bijvoorbeeld gebruikte wegwerphandschoenen, wegwerponderlegger, incontinentiemateriaal, bakjes van braaksel of stomamateriaal verzamelt u in een plastic zak en vervolgens in een plastic vuilniszak. Deze kunt u bij het normale huisvuil zetten (restafval).

Overige gebruikte materialen

Voor gebruik van bestek, serviesgoed en andere gebruiksartikelen zijn geen speciale maatregelen nodig.

Seksualiteit

Het is niet bekend of en in welke mate cytostatica opgenomen wordt in het sperma of het slijmvlies van de vagina. Gebruik daarom gedurende de risicoperiode bij het vrijen een condoom.

Zwangerschap

Cytostatica kunnen aangeboren afwijkingen veroorzaken. Het is daarom raadzaam voor zowel vrouwelijke als mannelijke patiënten tijdens en na de behandeling zwangerschap te voorkomen door anticonceptie te gebruiken. Orale anticonceptiva (de pil) zijn niet betrouwbaar tijdens chemotherapie. Bespreek welke anticonceptiemaatregelen en hoelang deze toegepast moeten worden met uw behandelend arts. Indien er een vermoeden is van een zwangerschap, breng dan direct uw arts op de hoogte. Wanneer iemand in uw omgeving een kinderwens heeft of zwanger is, dan is het extra belangrijk om alle bovenstaande adviezen op te volgen. Reden: de chemotherapie kan een negatief effect hebben op de zwangerschap, met name tijdens de eerste drie maanden. Als u de adviezen volgt dan is er geen bezwaar tegen het bezoek van zwangeren.


Mondverzorging tijdens chemotherapie Waarom is dit belangrijk?

In de periode dat u chemotherapie krijgt, is een goede mondverzorging heel belangrijk. Via wondjes in de mond kan een infectie ontstaan.

lees meer

Mondverzorging tijdens chemotherapie Waarom is dit belangrijk?

In de periode dat u chemotherapie krijgt, is een goede mondverzorging heel belangrijk. In uw mond zijn van nature allerlei bacteriën, schimmels en virussen aanwezig. In gezonde omstandigheden beschermt het mondslijmvlies u tegen het binnendringen van deze ziekteverwekkers.

De chemotherapie tast de beschermende functie van uw mondslijmvlies aan. Hierdoor kunnen wondjes in uw mond ontstaan. Bovendien vermindert de chemotherapie uw afweer, waardoor u extra vatbaar bent voor infecties. De wondjes in uw mond kunnen daardoor sneller dan normaal geïnfecteerd raken.

Als u uw tanden niet voldoende poetst, hoopt zich rond en tussen uw tanden en kiezen veel plaque op. Dat voelt onprettig, vergroot het risico op gaatjes en tandvleesontsteking en is een mogelijke bron van infectie. Om de kans op een infectie via wondjes in uw mond te verminderen, is een goede en regelmatige mondverzorging erg belangrijk.

Tips

Hieronder vindt u tips voor een goede mondverzorging rond en tijdens de chemotherapie. Bij vragen of onduidelijkheden kunt u contact opnemen met uw specialist of (oncologie)verpleegkundige.

Algemeen

  • gebruik tijdens uw opname een nieuwe (elektrische) tandenborstel 
  • spoel de tandenborstel na gebruik goed met stromend water af
  • bewaar de borstel in een beker met de borstelkop naar boven, zodat die kan drogen aan de lucht
  • poets uw tanden 2x per dag met een tandpasta waarin fluoride zit
  • poets met elektrische of handtandenborstel zoals u gewend bent
  • spoel na het poetsen met 1 slokje water
  • als u gewend bent om dagelijks tussen de tanden schoon te maken dan kunt u dit blijven doen, tenzij uw tandvlees ernstig ontstoken is
  • verzorg uw mond ook zorgvuldig in de ‘rustweken’ van de chemotherapie

Gebitsprothese

  • verwijder uw gebitsprothese vóór de mondverzorging
  • poets uw prothese 2x per dag (na de maaltijden en voordat u gaat slapen) met een zachte zeep, bijvoorbeeld vloeibare handzeep, en spoel af met kraanwater
  • spoel uw mond grondig gedurende 1 minuut met water en eventueel kunt u met een (zeer) zachte tandborstel uw kaken en gehemelte masseren
  • maak 4x per dag uw lippen vettig met vaseline uit een tube en breng dit aan met een wattenstaafje
  • maak 1x per dag het gebittenbakje schoon
  • laat uw prothese in de nacht bij voorkeur uit en bewaar deze droog (na het poetsen)

Mondverzorging bij veranderingen van uw mondslijmvlies

Voorbeelden van veranderingen zijn:

  • roodheid van het mondslijmvlies
  • pijn bij het eten, drinken of spreken
  • pijn bij het indoen van uw prothese
  • gevoeligheid voor kruiden, zure producten, warmte of kou
  • opgezwollen mondslijmvlies
  • bloedend slijmvlies

Eigen gebit

  • blijf zolang het gaat uw gebit 2x per dag poetsen
  • gebruik een zachte tandenborstel en gebruik bij overgevoelig tandvlees natte gazen
  • als uw tandpasta gaat branden, gebruik dan een tandpasta zonder menthol, eventueel een kindertandpasta (bijvoorbeeld Elmex mentholvrij of Zendium junior)
  • gebruik (kraan)water om uw mond te vochtig te maken als u een droge mond heeft
  • spoel eventueel met zoutoplossing of soda-oplossing (natriumbicarbonaat) bij taai slijm

Gebitsprothese

  • probeer uw gebitsprothese zo min mogelijk te dragen totdat uw mondslijmvlies weer hersteld is
  • Medewerkers
  • Intranet