Bestraling en chemotherapie gevolgd door operatie
De meeste mensen krijgen eerst een combinatie van chemotherapie en bestraling (chemoradiatie) en daarna een operatie. Dat is om de tumor kleiner te maken, zodat de operatie makkelijker is. Ook verkleint het de kans dat er opnieuw een tumor ontwikkelt.
lees meerContact
Afdeling Radiotherapie
(024) 361 45 05
Buiten deze tijden alleen:
spoedeisende klachten WEL gerelateerd aan de bestraling
(024) 3611111
contactformulier
Bestralen en chemotherapie zonder operatie
De behandeling bestaat uit 28 bestralingen die iedere dag op werkdagen gegeven wordt. Deze behandeling combineren we met wekelijkse chemotherapie. De chemo krijgt u via een infuus toegediend. lees meerBestralen en chemotherapie zonder operatie
De bestralingsbehandeling bestaat uit 28 bestralingen die iedere dag op werkdagen gegeven wordt. Deze behandeling combineren we met wekelijkse chemotherapie. De chemo krijgt u via een infuus toegediend. Chemotherapie is het behandelen van kanker met medicijnen die de kankercellen doden of remmen in hun groei. Hierdoor kunnen tumoren kleiner worden.
Voorbereiding
Om het bestralingsplan te maken, maken we eerst een CT-scan. Eerder gemaakte scans zijn daar niet geschikt voor. Tijdens deze scan zetten we tatoeagepuntjes op uw lichaam. Deze zorgen ervoor dat we u iedere dag op dezelfde manier op de bestralingstafel kunnen laten liggen. Zodra het bestralingsplan gemaakt is, start de behandeling. Op de eerste dag van de bestraling, start u ook met uw eerste chemokuur.
Bijwerkingen
De bijwerkingen zijn meestal wat heftiger door de hogere dosis. U kunt last krijgen van vermoeidheid, misselijkheid, branderig gevoel achter het borstbeen, pijn bij het eten of drinken en soms kan de huid verkleuren in het bestraalde gebied. De meeste bijwerkingen zijn met medicijnen te behandelen en nemen binnen 2 weken na de laatste bestraling af.
Na de behandeling
Omdat de slokdarm niet verwijderd wordt, kan het zijn dat u op langere termijn klachten krijgt door de bestraling. U kunt bijvoorbeeld last krijgen van een vernauwing van uw slokdarm doordat het bestraalde weefsel stugger wordt op langere termijn. Daardoor kunt u opnieuw last krijgen dat het eten niet zakt waardoor u uw eetpatroon moet aanpassen. Het kan ook dat de klachten zo erg zijn dat de arts kijkt of het weefsel opgerekt kan worden.
Slokdarmkanker
Slokdarmkanker is een kwaadaardig gezwel van de slokdarm. lees meerLinks
Onze locaties
Radboudumc adres en route
Ingang: Ingang Radiotherapie
Gebouw: G
Verdieping: 0
Route: 875
Radboudumc adres en route
Bezoekadres
Ingang Radiotherapie
Geert Grooteplein 32
6525GA Nijmegen