Wat is een cerclage?
Een bandje om de baarmoedermond wordt een cerclage genoemd. Het doel van een cerclage is om de baarmoedermond te sluiten en gedurende de zwangerschap gesloten te houden. Zo kunnen we vroeggeboorte voorkomen.
lees meerWat is een cerclage?
Een bandje om de baarmoedermond wordt een cerclage genoemd. De meest voorkomende reden voor het plaatsen van een cerclage is dat de baarmoedermond te zwak is om de zwangerschap tot het einde uit te dragen (cervixinsufficiëntie). Het doel van een cerclage is om de baarmoedermond te sluiten en gedurende de zwangerschap gesloten te houden en zo vroeggeboorte te voorkomen. De behandeling kan op 2 manieren plaatsvinden:
- via de vagina (transvaginaal)
- via de buik (transabdominaal)
Bij de meeste vrouwen met cervixinsufficiëntie is een transvaginale cerclage voldoende om de zwangerschap tot een goed termijn te brengen. Soms is een transabdominale cerclage nodig.
Er zijn 3 hoofdredenen om een cerclage te plaatsen:
- medische voorgeschiedenis (history-indicated)
- verkorting van de baarmoedermond (echo-indicated)
- ontsluiting vroeg in de zwangerschap (dilatation-indicated)
-
Bij een transvaginale cerclage plaatsen we tijdens de zwangerschap via de vagina een bandje om de baarmoedermond. Vaak plaatsen we cerclages uit voorzorg bij 13-14 weken zwangerschap bij vrouwen die een verhoogd risico lopen op cervixinsufficiëntie tijdens de zwangerschap. Deze ingreep verlaagt de kans op herhaling van vroeggeboorte en de meeste zwangerschappen komen tot een vergevorderd zwangerschapstermijn. Maar ook als de baarmoedermond zonder lichamelijke klachten verkort, kunnen we een transvaginale cerclage plaatsen tot 24 weken. Een verkorte baarmoeder ontdekken we tijdens een echo.
De operatie
Voor en na de operatie controleert de zaalarts de hartslag van de baby. Tijdens de operatie wordt de baarmoedermond voorzichtig vastgepakt met instrumenten, waarna de gynaecoloog een stevige, niet-oplosbare band rond de baarmoedermond legt. Na de operatie geeft de verpleegkundige je soms een zetpil om eventuele baarmoederkrampen te verlichten. Meestal kun je na de ingreep dezelfde of de volgende dag weer naar huis.
Cercalge verwijderen
De cerclage verwijderen we meestal bij 36 weken zwangerschap. De meeste vrouwen zullen dan niet direct gaan bevallen, maar bevallen vaak rond de uitgerekende datum. -
Als we cervixinsufficiëntie tijdens de zwangerschap ontdekken (wanneer er al enige ontsluiting is voor de voor de 24 weken zwangerschap en de vliezen al uit de baarmoedermond puilen), dan kunnen we dit behandelen met een noodcerclage.
De ingreep
Bij een noodcerclage plaatsen we tijdens de zwangerschap (via de vagina) een bandje om de baarmoedermond. Dit is een zeer risicovolle ingreep, waarbij uiteindelijk 74% van de kinderen overleeft. Deze cerclage plaatsen we onder algehele anesthesie. Vervolgens nemen we je langdurig op in het ziekenhuis om de zwangerschap goed te monitoren.Cerclage verwijderen
De cerclage verwijderen we als alles goed gaat bij 36 weken, maar dit kan ook eerder als de bevalling doorzet. Gemiddeld komen eenlingzwangerschappen 7-8 weken verder, terwijl tweelingzwangerschappen 5-6 weken verder komen.Ons team is gespecialiseerd in het plaatsen van transvaginale noodcerclages. In overeenstemming met de landelijke richtlijnen, zijn wij het enige ziekenhuis waar een gespecialiseerd team in noodcerclages dag en nacht klaar staat om deze ingreep uit te voeren.
-
Bij een transabdominale cerclage plaatsen we tijdens de zwangerschap (via de buik) een bandje om de baarmoedermond. Vrouwen met een verhoogd risico op cervixinsufficiëntie in de zwangerschap komen in aanmerking voor een transabdominale cerclage als een eerdere transvaginale cerclage geen succes had of het technisch niet mogelijk is om een transvaginale cerclage te plaatsen.
Dr. J. van Drongelen en Drs. W. Heidema, perinatologen in het Radboudumc, zijn gespecialiseerd in het plaatsen van transabdominale cerclages. Zij plaatsten als één van de weinigen de transabdominale cerclage in de zwangerschap via een open buik operatie. Hierdoor is de kans op alsnog een miskraam klein en kunnen zij de cerclage op de juiste spanning leggen.
Meestal wordt een transabdominale cerclage uit voorzorg bij 13-14 weken zwangerschap onder algehele anesthesie geplaatst. Na de ingreep kan je na ongeveer 2 dagen weer naar huis. Het verdere herstel is vergelijkbaar met het ondergaan van een keizersnede. De transabdominale cerclage blijft in principe levenslang zitten. Dit betekent dat de cerclage voor eventuele volgende zwangerschappen ook weer gebruikt kan worden en dat je altijd per keizersnede zal moeten bevallen.
Voor de behandeling
Voordat de cerclage wordt geplaatst krijg je een plaatselijke of algehele verdoving. Bij een vaginale cerclage is beide mogelijk. Bij een buikcerclage word je altijd helemaal verdoofd. lees meerVoor de behandeling
Anesthesie
Cerclage via de schede (transvaginaal)Als de arts de operatie vaginaal uitvoert, kan worden gekozen voor plaatselijke verdoving (lokale anesthesie), een ruggenprik (epidurale/spinale anesthesie) of algehele anesthesie (narcose). De keuze is afhankelijk van jouw wens en van de inschatting van de arts.
Cerclage via de buik (transabdominaal)
Een cerclage via de buik vindt altijd plaats onder algehele anesthesie. Narcose is niet schadelijk voor jouw baby, omdat de arts de operatie uitvoert nadat alle organen van de baby zijn aangelegd.
Behandeling Anesthesie
Als u naar het Radboudumc komt voor een operatie dan krijgt u te maken met anesthesie (verdoving of narcose). Ook voor andere ingrepen, zoals een behandeling of onderzoek, is anesthesie soms nodig. Anesthesie zorgt ervoor dat u tijdens de behandeling geen pijn heeft.
lees meerNa de ingreep
De arts haalt het bandje weer weg bij een zwangerschapsduur van ongeveer 36 weken. Meestal begint de bevalling niet meteen na het weghalen van het bandje. lees meerNa de ingreep
Transvaginale cerclage
Na de operatie kun je enkele dagen een beetje vaginaal bloedverlies houden. Daarna kan je nog langere tijd bruine of gele afscheiding hebben. Dit kan geen kwaad voor de baby.De arts haalt het bandje weer weg bij een zwangerschapsduur van ongeveer 36 weken. Dit gebeurt meestal op de polikliniek. Een verdoving is meestal niet nodig. Als het toch pijnlijk is kan de arts het bandje op de operatiekamer onder anesthesie verwijderen. Meestal begint de bevalling niet meteen na weghalen van het bandje.
Transabdominale cerclage
Na een transabdominale cerclage is het altijd nodig dat de baby geboren wordt via een keizersnede. Het bandje hoeft niet te worden verwijderd en blijft dus ook zitten voor een eventuele volgende zwangerschap). De gynaecoloog voert de keizersnede uit bij een zwangerschapsduur van ongeveer 37-38 weken.Wanneer contact opnemen?
- Bij bloed- of vochtverlies. Over het algemeen is bloedverlies niet schadelijk voor de baby
- Bij samentrekkingen van de baarmoeder die op weeën lijken
- Bij alles wat je niet vertrouwt
Verloskunde
De afdeling Verloskunde wil graag een betrouwbare partner zijn en je zo veilig, vriendelijk en persoonlijk mogelijk begeleiden tijdens zwangerschap, bevalling en kraamtijd. lees meerNaar uw afspraak adres en route
Bezoekadres
Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen