Over caudaal injectie
Met een caudaal injectie verdoven we de zenuw in de caudale ruimte. Dat is de ruimte helemaal onderaan de wervelkolom, net boven het stuitje. In sommige gevallen spuiten we ook een ontstekingremmend medicijn in. Een caudaal injectie wordt gedaan bij:- pijn in het peri-anale gebied
- rectale pijn
- pijn staartbotje
- rugpijn zonder of met uitstraling naar de benen
Laat het ons weten
- als u (denkt dat u) zwanger bent.
- als u koorts heeft op de dag van de behandeling.
- als u geen pijn heeft op de dag van de behandeling.
- als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt.
- als u overgevoelig bent voor jodium, pleisters, contrast- of anesthesievloeistof.
De behandeling Wat kunt u verwachten?
De blokkade gaat via een naald die dicht bij de zenuw staat. Als deze op de goede plaatst staat, kan de blokkade worden uitgevoerd. De blokkade duurt 15 tot 45 minuten. In totaal bent u 2 uur aanwezig.
lees meerDe behandeling Wat kunt u verwachten?
De blokkade gaat via een naald die dicht bij de zenuw staat. Als deze op de goede plaatst staat, kan de blokkade worden uitgevoerd. De blokkade duurt 15 tot 45 minuten. In totaal bent u 2 uur aanwezig.
De verpleegkundige haalt u op uit de wachtruimte en brengt u naar een voorbereidingsruimte. Hij of zij vraagt u naar een actuele pijnscore en bereidt u voor op de behandeling.
De caudale ruimte bevindt zich helemaal onder aan de wervelkolom, net boven het stuitje. De pijnspecialist desinfecteert en verdooft vervolgens de huid. Onder röntgendoorlichting brengt de pijnspecialist een naald in de caudale ruimte in. Afhankelijk van de pijnklachten wordt soms via deze naald een katheter opgevoerd.
Met behulp van contrastvloeistof controleert de pijnspecialist de juiste positie van de naald of catheter. Daarna spuit hij of zij medicijnen in de caudale ruimte die de zenuwen daar tijdelijk verdoven. In sommige gevallen wordt er ook een ontstekingsremmend medicijn (corticosteroïd) ingespoten.
Tijdens de injectie ligt u op uw buik. Uw rug wordt afgedekt met steriele doeken. Na de behandeling krijgt u op de prikplaats een pleister.
Na de behandeling
Na de injectie kunt u last krijgen van een aantal bijwerkingen en complicaties. lees meerVan tevoren regelen
-
Na een blokkade kan tijdelijk krachtverlies en uitval van gevoel optreden. Daarom is het belangrijk dat u samen met iemand naar het ziekenhuis komt.
-
Maak na de behandeling eventueel gebruik van een rolstoel. Deze staan bij de ingang.
-
U mag na de behandeling niet zelf autorijden.
-
U mag na de behandeling naar huis. Als u alleen woont is het belangrijk dat er iemand 24 uur bij u blijft om te helpen.
Resultaat
Het resultaat van de behandeling is vaak al snel merkbaar. De duur van het pijnstillend effect is niet precies te voorspellen.Vervolgafspraken
Na de caudaal injectie bezoekt u de polikliniek Pijnbehandeling voor een controle of krijgt u een afspraak voor een telefonische controle. Afhankelijk van het effect kan de behandeling worden herhaald, maximaal 2 keer per jaar. Na de behandeling ontvangt uw huisarts een brief met de resultaten.Naar uw afspraak
Bezoekadres
Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen
De multidisciplinaire pijnpoli bevindt zich in gebouw A op de 1e verdieping (route 648) en de behandelkamer bevindt zich in gebouw A op de 2e verdieping (route 682).
Routebeschrijving
Polikliniek Multidisciplinair Pijncentrum
Onze polikliniek onderzoekt en behandelt patiënten met langdurige pijnklachten. De polikliniek is onderdeel van het Regionaal Expertisecentrum Pijn en Palliatieve Geneeskunde (REPPG). Naast de polikliniek bestaat het Multidisciplinair Pijncentrum ook uit een Dagbehandeling en een opname-unit.
lees meer