Werking van de pleister
Bij zenuwpijn zijn de zenuwen in de huid overprikkeld. Hierdoor ontstaat bijvoorbeeld pijn bij aanraken. Als je een capsaïcine pleister op de huid plakt dan bindt de capsaïcine zich aan de overprikkelde zenuwcellen. Hierdoor worden ze minder gevoelig voor pijn.Wat is capsaïcine?
Capsaïcine is een stofje dat in hete pepers zit. Dit is het stofje waardoor je dat brandende gevoel in je mond krijgt, b.v. bij het eten van sambal. Een capsaïcine pleister is ongeveer 250 keer zo sterk als sambal.Voorbereiding
Ter voorbereiding op deze behandeling is er een aantal zaken waar u rekening mee moet houden. Neem bijvoorbeeld vooraf paracetamol in, neem koude gelkompressen mee, iets ter afleiding en zorg voor vervoer naar huis.
lees meerVoorbereiding
- Neem 1 uur voor de behandeling 1000 mg paracetamol in.
- Neem iets mee ter ontspanning/afleiding, bijvoorbeeld een boek, puzzel of tijdschrift. Of neem muziek, filmpje of een spelletje op uw telefoon of tablet(oortjes) mee.
- Neem één of meer gelkompres(sen) mee voor na de behandeling onderweg naar huis (deze kunt u kopen bij een apotheek of drogist). Het aantal gelkompressen is afhankelijk van de grootte van het pijnlijke gebied en de reisafstand. Neem de gelkompressen mee in een koeltas/box met diepvrieselementen. Deze leggen we zolang in onze koelkast.
- Zorg ervoor dat u thuis een gelkompres in de koelkast (niet in de diepvries) heeft liggen.
- Neem tijdig contact op met de polikliniek als uw huid beschadigd is, bijvoorbeeld door wondjes, eczeem of als uw bloeddruk te hoog en niet onder controle is.
- Blijf uw eigen pijnmedicatie innemen zoals u dit gewend bent.
- Smeer geen crème of lotion op uw huid op de dag van de behandeling.
- Scheer of scrub uw huid niet.
- Trek makkelijk zittende kleding aan.
- Vraag of iemand u thuis brengt. U mag na de behandeling niet zelf autorijden.
Naar uw afspraak
Bezoekadres
Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen
De multidisciplinaire pijnpoli bevindt zich in gebouw A op de 1e verdieping (route 648) en de behandelkamer bevindt zich in gebouw A op de 2e verdieping (route 682).
Routebeschrijving
Behandeling
De pleister blijft 30 of 60 minuten op de pijnlijke plek zitten. De behandeling kan pijnlijk zijn omdat het de huidzenuwen stimuleert. U bent ± 2 uur in het ziekenhuis. Meestal wordt de pijn na 1-3 dagen minder. Het duurt 2 tot 21 dagen voordat de maximaal haalbare pijnvermindering wordt bereikt.
lees meerLaat het ons tijdig weten
- Als u (mogelijk) zwanger bent.
- Als u borstvoeding geeft.
- Als u overgevoelig bent voor capsaïcine.
- Als u beschadigde huid hebt in het gebied dat behandeld wordt.
Thuis na de behandeling
Eenmaal thuis is het belangrijk dat U niet aan de behandelde plek komt met uw blote handen.
lees meerThuis na de behandeling
Eenmaal thuis is het belangrijk dat U niet aan de behandelde plek komt met uw blote handen. En als dat niet te vermijden is, dan is het belangrijk dat U daarna de handen goed wast met water en zeep. Ook is het belangrijk het behandelde gebied af te dekken of er in ieder geval voor zorgen dat deze niet in aanraking komt met een ander deel van uw lichaam of met iemand in uw omgeving ( kinderen/dieren). De verpleegkundige kan met U meedenken over op welke manier dit kan.
-
Blijf al uw huidige pijnmedicatie ( pleister/ tabletten) gebruiken
-
Doet uw huid pijn. Gebruik lokale koeling, een coolpack uit koelkast, deze mag niet bevroren zijn en geen direct contact maken met uw huid. Wikkel de coolpack in een theedoek. Of gebruik koud water. Of neem reguliere pijnstiller, bijvoorbeeld paracetamol.
-
Ga de eerste dagen niet onder de warme douche of in een warm bad. Ga niet met de huid in de zon en ga niet sporten.
-
Hervat uw normale dagelijkse activiteiten afhankelijk van de pijn.
Bron: patiëntenbrochure Grünenthal
Polikliniek Multidisciplinair Pijncentrum
Onze polikliniek onderzoekt en behandelt patiënten met langdurige pijnklachten. De polikliniek is onderdeel van het Regionaal Expertisecentrum Pijn en Palliatieve Geneeskunde (REPPG). Naast de polikliniek bestaat het Multidisciplinair Pijncentrum ook uit een Dagbehandeling en een opname-unit.
lees meer