Over de bypassoperatie
Een bypass of een omleidingsoperatie van de kransslagaders is de meest voorkomende hartoperatie. De ingreep is bedoeld voor patiënten met een of meerdere vernauwde of afgesloten kransslagaders.
Uw voorbereiding op de operatie
Omleiding
Met een ader uit een van uw benen en/of een borstslagader maken we een of meerdere omleidingen. We maken dan met uw beenader een verbinding tussen de aangedane kransslagader van het hart en de grote lichaamsslagader (aorta). Bij een borstslagader hoeft dit niet te gebeuren; deze is al met een slagader verbonden. We proberen zoveel mogelijk slagaders als omleiding te gebruiken, omdat ze langer meegaan. Daarvoor gebruiken we soms ook een slagader uit de onderarm of uit de buik. De verbinding met de kransslagader plaatsen we voorbij de vernauwing. Daarna kan uw bloed weer doorstromen naar de kleinere bloedvaten in de hartspier.Behandeling Anesthesie
Als u naar het Radboudumc komt voor een operatie dan krijgt u te maken met anesthesie (verdoving of narcose). Ook voor andere ingrepen, zoals een behandeling of onderzoek, is anesthesie soms nodig. Anesthesie zorgt ervoor dat u tijdens de behandeling geen pijn heeft.
lees meerHart-longmachine
Bij het maken van die verbinding kan het nodig zijn om het hart stil te leggen, dan zetten we de hart-longmachine in. lees meerVerpleegafdeling Hart, Vaat en Long C4
Op de verpleegafdeling Hart, Vaat en Long (C4) werken de volgende specialismen nauw met elkaar samen: Cardiologie, Cardio-thoracale Chirurgie, Longziekten en Heelkunde.
lees meerAfdeling Cardio-thoracale Chirurgie
De afdeling Cardio-thoracale Chirurgie van het Radboudumc richt zich op de chirurgische behandeling van hart- en longziekten.
lees meer