Wat is de buttonholetechniek?
Deze techniek gaat ervan uit dat de naald bij ieder aanprikmoment op precies dezelfde plaats, diepte en onder dezelfde hoek wordt ingebracht. Dit stimuleert het vormen van een littekentunnel. Op deze manier kan een moeilijk aanprikbare shunt toch goed aangeprikt worden voor hemodialyse. lees meerWat is de buttonholetechniek?
In overleg met uw behandelend nefroloog is besloten dat uw shunt aangeprikt zal gaan worden door middel van de buttonholetechniek.Aanpriktechnieken
Er zijn verschillende methoden om een shunt aan te prikken:- Touwladdertechniek: Bij deze techniek wordt de gehele lengte van de shunt benut, waarbij de nieuwe aanprikpunten 5 tot 10mm boven over onder het oude aanprikpunt wordt gedaan, gelijk aan een ladder.
- Buttonhole = knoopsgat: Deze techniek gaat ervan uit dat de naald bij ieder aanprikmoment op precies dezelfde plaats, diepte en onder dezelfde hoek wordt ingebracht. Dit stimuleert het vormen van een littekentunnel vergelijkbaar met een tunnel bij een gaatje in de oorlel. Op deze manier kan een moeilijk aanprikbare shunt toch goed aangeprikt worden voor hemodialyse.
Patiënteninformatie
Hier vindt u uitleg over handhygiëne en Emla® smeren ter voorbereiding op het aanprikken van de shunt volgens de buttonhole techniek. lees meerPatiënteninformatie
-
Desinfecteer eerst de handen met handalcohol (Desderman) en laat het 30 seconden drogen. Wanneer uw handen zichtbaar vies zijn, eerst wassen met water en zeep.
Leg vervolgens de benodigdheden op een schone ondergrond (huishoudelijk schoon). -
Giet op 2 gaasjes desinfectans (Chloorhexidine 0,5% in Alcohol 80%) en desinfecteer met 1 alcoholgaas een buttonholepoort en directe omgeving met een streek (van boven naar beneden, dus niet wrijven). Desinfecteer hierna met een nieuw alcoholgaas de andere buttonhole en laat het 30 seconden drogen.
-
Pak vervolgens de Tegaderm® pleister(s) en maak de verpakking open. Verwijder de achterzijde (= beschermlaag) van de Tegaderm pleister(s) en leg deze met de plaklaag naar boven toe. Open een nieuwe tube Emla® met de achterkant van het dopje.
Pak de tube Emla® zalf en breng een dikke druppel aan op de Tegaderm® pleister (of een dubbelgevouwen gaas en dek dit af met huishoudfolie), zorg dat de tube de pleister niet raakt. Pak de Tegaderm® pleister aan de buitenzijde (= wit) en breng deze aan midden op de buttonhole en verwijder de plakranden. Herhaal dit bij de 2e Tegaderm® pleister/buttonhole.
Wanneer wordt de buttonholetechniek toegepast?
De buttonholetechniek kan in verschillende situaties toegepast worden. lees meerWanneer wordt de buttonholetechniek toegepast?
De Buttonholetechniek wordt in de volgende situaties toegepast:- Bij een kort en/of kronkelig aanprikgebied
- Bij een diep liggende shunt
- Bij patiënten die zelf willen leren aanprikken (thuisdialyse)
- Voor het voorkomen van aneurysma’s (lokale verwijding van het vat)
- Bij mensen met prikangst
- Bij kinderen
Hoe gaat de aanleg in zijn werk?
Indien uw shunt voldoet aan een indicatie voor het aanleggen van een buttonhole, zal een vaattoegangverpleegkundige een plan van aanleg opstellen samen met u en uw nefroloog. lees meerLeefregels
Er zijn enkele zaken waar u rekening mee moet houden wanneer u buttonholes heeft. lees meerLeefregels
- Weken van de korstjes (bekijk ook de patiënteninstructie): Voordat de korstjes verwijderd worden is het belangrijk dat de korstjes geweekt zijn. Dit kan door middel van Emla ® zalf, wat tevens verdovend werkt of met Chloorhexidinezalf ®. Het is belangrijk dat dit zo hygiënisch mogelijk gebeurt
- Douchen met de buttonhole: Bij douchen binnen 8 uur na dialyse, zorg dat pleisters niet nat worden. Bedek de pleisters met Tegaderm®, plastic zakje of huishoudfolie. Indien de pleister per abuis toch nat wordt:
- Verwijder de oude pleister en bedekkend materiaal.
- Giet desinfectans op 2 gazen.
- Desinfecteer met 1 alcoholgaas een buttonholepoort en directe omgeving met een streek (van boven naar beneden, dus niet wrijven)
- Desinfecteer hierna met een nieuw alcoholgaas de andere buttonhole(poort)
- Laat minimaal 30 seconden drogen
- Plak de buttonholes af met Tegaderm®.
- Zwemmen: Niet op dialysedagen na de dialyse.
- Op overige tijden:
- Giet desinfectans op 2 gazen.
- Desinfecteer met 1 alcoholgaas een buttonholepoort en directe omgeving met een streek (van boven naar beneden, dus niet wrijven)
- Desinfecteer hierna met een nieuw alcoholgaas de andere buttonhole(poort)
- Laat minimaal 30 seconden drogen
- Plak de buttonholes af met Tegaderm®.
Hemodialyse
Bij een hemodialyse wordt het bloed buiten het lichaam in een kunstnier gezuiverd. lees meerDialyse-afdeling
Dialyse is de behandeling waarbij we uw bloed zuiveren van afvalstoffen. We doen dit als uw nieren dit vanwege een chronische nierziekte zelf niet voldoende kunnen.
lees meer