Wat is een Burch operatie?
Een Burch colposuspensie is een operatie om stressincontinentie bij vrouwen te behandelen. Hierbij hangen we de blaasuitgang en plasbuis met hechtingen op aan bindweefselbanden achter het schaambeen. naar de aandoeningDe operatie Wat kunt u verwachten?
U krijgt voor de operatie meestal algehele narcose. Soms doen we een ruggenprik. Bij deze operatie maken we eerst een snee in uw onderbuik. lees meerNa de operatie
Na de operatie is het van belang dat u met een aantal dingen rekening houdt. lees meerNa de operatie
- Na de operatie gaat u naar de uitslaapafdeling totdat u wakker bent van de narcose of de ruggenprik is uitgewerkt. Als u fit genoeg bent, gaat u weer terug naar de verpleegafdeling.
- U blijft meestal 4 tot 6 dagen opgenomen.
- Tijdens de operatie krijgt u een speciale tampon in uw vagina. Deze verwijderen we dan de eerste dag na de operatie.
- Na 3 tot 5 dagen verwijderen we de blaaskatheter.
- Nadat de katheter is verwijderd, probeert u zelf te plassen. Als u voelt dat u moet plassen, gaat u naar de toilet om dit te proberen. U gaat ontspannen op het toilet zitten en perst niet. Het plassen moet vanzelf gaan. De verpleegkundige controleert met een scanner of de blaas goed leeg is geraakt. U mag naar huis als u kunt plassen en er geen urine meer in uw blaas achterblijft. Lukt het plassen niet? Dan blijft de katheter langer zitten of leren we u zelf te de blaas leeg te maken met een katheter.
Aandachtspunten:
- De eerste 6 weken na de operatie mag u niet persen als u naar het toilet gaat. Zorg daarom voor een zachte ontlasting.
- U mag de eerste 6 weken na de operatie geen seks hebben.
- Is de operatie goed gegaan? Dan mag u niet meer dan 10 kilo tillen. Moet u toch zware dingen tillen? Zet dan uw voeten een klein beetje uit elkaar en buig uw knieën een beetje. Zo komt er minder druk op uw bekkenbodem en de ophanging van de plasbuis.
- Meestal moet u minimaal 6 weken wachten voordat u weer kunt fietsen en sporten. De meeste sporten kunt u na 6 weken weer doen. Het is juist de bedoeling dat u na de operatie weer volledig actief kunt zijn. Praat hier wel eerst met uw arts over bij de controle na de operatie.
- Veel hoesten en/of overgewicht maken de kans kleiner dat de operatie slaagt. Stoppen met roken, veel beweging en letten op wat u eet helpen.
Complicaties:
- Aan elke operatie zijn risico’s verbonden, zoals een nabloeding, infectie of nadelige gevolgen van de ruggenprik of narcose. Daarnaast zijn bij deze operatie andere complicaties mogelijk:
- Moeite met plassen na de operatie. Het ondersteunen van de plasbuis kan zo effectief zijn dat u na de operatie moeite kunt krijgen met uitplassen. Soms komt het plassen na enkele dagen tot weken weer spontaan goed op gang en is katheteriseren niet nodig. Soms lukt het plassen niet meer spontaan en is het nodig om meerdere keren per dag te katheteriseren.
- Soms is het voor de operatie al duidelijk dat het plassen lange tijd of nooit meer zal lukken. In dat geval kunt u leren uzelf te katheteriseren. Voor de operatie krijgt u hierover informatie.
- Pijn in de blaas en aandrang om te plassen. Door het optrekken van de blaas met de hechtingen kunnen pijn en aandrang om te plassen ontstaan (blaaskrampen). Bij hevige blaaskrampen kan aandrangincontinentie optreden. Zo kan het gebeuren dat door de operatie de stressincontinentie over is, maar dat daarbij in de plaats aandrangincontinentie ontstaat. Dit is een hinderlijke complicatie die in veel gevallen met medicijnen te bestrijden is.
- Soms heeft de behandeling niet het gewenste resultaat en blijven er klachten van stressincontinentie. Een aanvullende behandeling kan dan nodig zijn.
- U kunt een blaasontsteking krijgen doordat u bij de operatie via de plasbuis een blaaskatheter krijgt.
Uw opname bij het Radboudumc
Wordt u binnenkort opgenomen op een van onze verpleegafdelingen? Of bent u met spoed bij ons opgenomen? Dan komt er veel op u af. Hier vindt u informatie over het voorbereiden op een opname, de opnamedag, uw verblijf en uw ontslag.
lees meerBehandeling Anesthesie
Als u naar het Radboudumc komt voor een operatie dan krijgt u te maken met anesthesie (verdoving of narcose). Ook voor andere ingrepen, zoals een behandeling of onderzoek, is anesthesie soms nodig. Anesthesie zorgt ervoor dat u tijdens de behandeling geen pijn heeft.
lees meerAfdeling Urologie
De specialisten van de afdeling Urologie onderzoeken en behandelen patiënten met aandoeningen aan de nieren, urinewegen of geslachtsorganen.
lees meer