Over een verdoving van een lumbale zenuw
De lumbale zenuw (-wortel) bevindt zich buiten het ruggenmerg en loopt naar uw benen en voeten. Door een verdikking in deze zenuw worden (pijn)prikkels doorgegeven. Een verdoving van dit gedeelte van de zenuw kan dus tot (kortdurende) pijnvermindering leiden. lees meerOver een verdoving van een lumbale zenuw
De lumbale zenuw (-wortel) bevindt zich buiten het ruggenmerg en loopt naar uw benen en voeten. Deze zenuw is ervoor verantwoordelijk dat u uw been/ voet kunt bewegen en gevoel en pijn kunt waarnemen. In deze zenuw bevindt zich een kleine verdikking, dit is het ganglion dorsale. Hier doorheen worden de (pijn-)prikkels van een gedeelte van het lichaam doorgegeven. Een verdoving van dit gedeelte van de zenuw kan dus tot (kortdurende) pijnvermindering leiden. Deze zenuwen (-wortels) bevinden zich zowel links als rechts vlak naast uw wervelkolom.Meestal worden deze verdovingen uitgevoerd als de klachten niet verminderen door andere behandelingen. Pijnklachten die met een blokkade behandeld kunnen worden zijn:
- Uitstralende pijn in het been of de romp. Bijvoorbeeld bij een hernia in de rug waarbij er druk op een zenuw wordt uitgeoefend met bijkomende eenzijdige pijn in uw rug/bil/been.
- (Langdurige) rugpijn.
- Pijn aan het staartbotje.
Veranderingen in medicatie
Als tussen uw bezoek aan de polikliniek en de behandeling veranderingen zijn in uw medicijn gebruik, voornamelijk als u met bloedverdunnende medicijn start, geef dit dan zo snel mogelijk aan ons door. In overleg met de arts bekijken we dan hoelang u met de medicatie moet stoppen.Voor de behandeling
Er is geen speciale voorbereiding nodig. Als u bloedverdunners gebruikt, moet u hier in overleg met de anesthesioloog-pijnspecialist, eventueel mee stoppen. lees meerTijdens de behandeling Wat kunt u verwachten?
De plaats van de behandeling wordt door middel van röntgendoorlichting bepaald. U krijgt een plaatselijke verdoving. Vervolgens plaatsen we een dunne naald in de buurt van de zenuw. Waarna een plaatselijke verdoving en/of een ontstekingsremmende vloeistof wordt ingespoten.
lees meerTijdens de behandeling Wat kunt u verwachten?
In het ziekenhuis
Op het afgesproken tijdstip meldt u zich bij de balie. De medewerker van het meldpunt geeft aan waar u kunt wachten. De doktersassistente van de Pijnkliniek haalt u op zodra er een bed vrij is en neemt een aantal vragen met u door. Daarna kunt u zich omkleden. U moet zich kunnen identificeren. Zorg er daarom voor dat u uw identificatiebewijs mee heeft.
Om de behandelende plaats makkelijker te bereiken, krijgt u een operatiejasje aan en komt u in een bed te liggen. De zijde die behandeld wordt, tekenen we met een kruisje af. Vervolgens brengen we u met het bed naar de behandelkamer. Daar stapt u over op een behandeltafel. We vragen hierbij voor uw veiligheid een aantal keer uw naam en geboorte datum. Ook wordt aan u gevraagd aan welke kant de behandeling is afgesproken.
De behandeling
Afhankelijk van waar de klachten aanwezig zijn, wordt de behandeling uitgevoerd bij de lendenwervels, laag in uw rug. Bij de behandeling bij uw lendenwervels ligt u op uw buik.
Allereerst bepalen we de plaats van de behandeling door middel van röntgendoorlichting. Dit tekenen we af op uw huid. Na ontsmetting met een desinfecterende vloeistof dekken we uw rug met steriele doeken af. Daarna geven we u een plaatselijke verdoving. Dit kan kort een branderig gevoel geven. Vervolgens plaatsen we een dunne naald in de buurt van de zenuw. Er wordt hierbij een aantal malen en in verschillende richtingen met de röntgenbuis bepaald of de naald op juiste plaats zit. Op dat moment kunt u tintelingen of kortdurende uitstralende pijn in het gebied van de naald ervaren. Vervolgens wordt via de naald een plaatselijke verdoving en/of een ontstekingsremmende vloeistof (corticosteroïd) ingespoten, óf een elektrische stroom (PRF=gepulseerde radiofrequente behandeling). Hiermee wordt de behandeling aan uw zenuw verricht. Dit leidt voor een langdurige vermindering van de prikkelgeleiding door deze zenuw, waardoor u minder pijn ervaart.
Lokale anesthesie Plaatselijke verdoving
Bij lokale anesthesie wordt een klein stukje huid plaatselijk verdoofd, bijvoorbeeld om een wond te hechten. lees meerLokale anesthesie Plaatselijke verdoving
Bij lokale anesthesie wordt een klein stukje huid plaatselijk verdoofd. De plek waar u geopereerd wordt, wordt verdoofd door middel van meerdere prikken (vergelijkbaar met tandarts verdoving). Tijdens de ingreep bent u bij bewustzijn.
Soms wordt deze vorm van anesthesie gecombineerd met sedatie. Om een gedeelte van uw lichaam te verdoven, injecteert de anesthesioloog een verdovend middel rond de zenuwen die op pijn reageren. Meestal zijn de zenuwen die ander gevoel en bewegen mogelijk maken ook tijdelijk uitgeschakeld.
Bijwerkingen
Onvoldoende pijnstilling
Het kan gebeuren dat de verdoving niet voldoende werkt. Als het mogelijk is, krijgt u dan extra verdoving. Helpt dat niet, dan kiest de anesthesioloog samen met u een andere vorm van anesthesie. Bijvoorbeeld extra pijnstillers of algehele anesthesie.
Na de operatie
Het is normaal dat u na de behandeling tintelingen voelt in uw arm of been. Dit komt meestal omdat de verdoving nog niet helemaal is uitgewerkt. Ook kan het zijn dat de zenuw door de verdoving wat geïrriteerd is geraakt.
Toxische reacties
Tijdens of na het aanbrengen van de verdovingsvloeistof kan een deel hiervan in uw bloed terechtkomen. Dit merkt u door een metaalachtige smaak, tintelingen rond de mond, oorsuizen of een onrustig gevoel.
Na de verdoving
Als de verdoving is uitgewerkt krijgt u langzaam weer gevoel terug. Uw wond gaat geleidelijk aan pijn doen. Hiervoor kunt u pijnstillers innemen.
Na de behandeling Waar moet u rekening mee houden?
Na de ingreep blijft u nog 30-60 minuten in de voorbereidingsruimte. Als u zich goed voelt en iets heeft gedronken mag u onder begeleiding weer naar huis. U mag niet zelf autorijden. Er is bij deze behandeling een kleine kans op bijwerkingen en complicaties. lees meerNa de behandeling Waar moet u rekening mee houden?
Na de ingreep blijft u nog 30-60 minuten in de voorbereidingsruimte. We controleren hoe u zich voelt en of er geen problemen optreden. Ook maken we een controleafspraak met u.Als u zich goed voelt en iets heeft gedronken mag u onder begeleiding weer naar huis. U mag niet zelf autorijden. Houdt u er rekening mee dat het kan voorkomen dat het gevoel en de kracht in uw been tijdelijk iets minder kan zijn door de toegediende verdoving. Na een aantal uur moet dit verdwenen zijn.
Bijwerkingen en complicaties
Ondanks dat de behandeling zorgvuldig wordt uitgevoerd, is het altijd mogelijk dat er bijwerkingen/complicaties kunnen optreden. Deze kunnen zijn:- Oppervlakkige bloeding of (plaatselijke) infectie. Beiden komen bij minder dan 0,1% voor. Heel zelden kan er zenuwschade optreden.
- Tijdelijk een wat doof gevoel in rug/bil/been/voet. De verdoving is dan gedeeltelijk op een andere plaats gekomen.
- Tijdelijke toename van de pijn na de behandeling. Dit kan bij een behandeling met elektrische stroom na 7 tot 10 dagen optreden en een aantal dagen aanhouden. Neem zo nodig een pijnstiller zoals paracetamol.
Contact opnemen
Heeft u last van één van de volgende complicaties, dan is het belangrijk dat u meteen contact opneemt met de huisarts of het ziekenhuis. Vraag dan naar de dienstdoende anesthesioloog.- Moeilijker kunnen bewegen van uw been, terwijl dit vooraf wel goed ging.
- Ontstekingen op de plaats waar geprikt is.
- Onverwachte temperatuursverhoging of koorts.