Wat is blaastraining?
Blaastraining, ook wel urotherapie, is een poliklinische training voor allerlei plas- en/of poepproblemen. Bij de training zijn vaak meerdere specialisten betrokken (multidisciplinaire training). lees meerVoorbereiding
Voorafgaand aan de training ontvangt u uitgebreide vragenlijsten. Samen met uw kind houdt u bij hoe vaak uw kind plast, of er urineverlies is, hoeveel uw kind drinkt, hoe vaak er ontlasting is en wat de dagelijkse activiteiten waren. lees meerVoorbereiding
Voorafgaand aan de training ontvangt u uitgebreide vragenlijsten. Samen met uw kind houdt u bij hoe vaak uw kind plast, of er urineverlies is, hoeveel uw kind drinkt, hoe vaak er ontlasting is en wat de dagelijkse activiteiten waren.Ook kan het zijn dat u een vragenlijst heeft gekregen over alle eerdere behandelingen op dit gebied. Soms krijgt u ook vragenlijsten, die meer inzicht geven in hoeverre u of uw kind emotionele hinder ervaart door de problemen.
Voor wie is de training bedoeld?
De training is vooral bedoeld voor kinderen (vanaf de leeftijd van ongeveer 7 jaar) met plas- en/of poepproblemen. De problemen zijn niet met een eenvoudige behandeling (zoals adviezen, medicijnen, (soms) een operatie) snel te verhelpen. lees meerVoor wie is de training bedoeld?
De training is vooral bedoeld voor kinderen (vanaf de leeftijd van ongeveer 7 jaar) met plas- en/of poepproblemen. De problemen zijn niet met een eenvoudige behandeling (zoals adviezen, medicijnen, (soms) een operatie) snel te verhelpen. Vaak is dan sprake van meerdere factoren die de problemen veroorzaken of verergeren. Deze moeten we allemaal samen aanpakken de problemen op te kunnen lossen. Voorbeelden van deze problemen zijn:
- urineverlies (incontinentie)
- regelmatige blaasontstekingen (urineweginfecties)
- vaak plassen (frequency)
- snel en vaak heftige aandrang hebben (urgency)
- erg weinig plassen
- verkeerde plastechniek/-gewoontes
Meestal zijn er ook bijkomende problemen, zoals weinig drinken en obstipatie (ophouden van de ontlasting). Soms zijn er ook op het gebied van gedrag of sociale omgeving problemen die deze klachten kunnen beïnvloeden. Om uw kind dus goed te kunnen behandelen, kijken we op meerdere gebieden waar we kunnen bijsturen.
Controle na de training
Na de training blijft uw kind onder controle tot ongeveer één jaar na de training. Als dan alles goed is, wordt de behandeling afgesloten. Sommige kinderen blijven langer onder controle. Bijvoorbeeld als ook sprake is van een andere diagnose waarvoor ze bij de kinderuroloog komen.Polikliniek Kinderurologie
In het Kinderurologisch Centrum behandelen we kinderen met aangeboren of verworven aandoeningen van de tractus urogenitalis (urinewegen en geslachtsorganen).
lees meer