Patiëntenzorg Behandelingen Blaasspoeling met chemotherapie

Wat is een blaasspoeling met chemotherapie?

Dit is een behandeling voor patiënten met niet-spierinvasieve blaaskanker. De blaasspoeling wordt toegepast nadat de tumor verwijderd is uit de blaas. En volgens een behandelingsprotocol op de polikliniek herhaald. Blaasspoelingen kunnen de kans verkleinen dat de tumoren terugkomen.

Contact

Polikliniek Urologie

Bereikbaar van 8.00 tot 17.00 uur.
(024) 361 38 03

Naar uw afspraak adres en route

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: C
Verdieping: 0
Route: 725

bekijk route

Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw C, Verdieping 0 en volg route 725

De behandeling

Voor iedere behandeling moet u urine inleveren, die we onderzoeken met een urinedipstick. Daarna gaat u op het behandelbed liggen. lees meer

De behandeling

Voor iedere behandeling moet u urine inleveren, die we onderzoeken met een urinedipstick. Daarna gaat u op het behandelbed liggen. Een verpleegkundige brengt een katheter via de plasbuis in. Hiermee maken we de blaas leeg. Daarna brengen we de blaasspoeling met chemotherapie langzaam in de blaas. Als dit gebeurd is, verwijderen we de katheter weer.

Duur van de blaasspoeling

U houdt de blaasspoeling minimaal één uur (tot maximaal 2 uur) in de blaas. Op deze manier kan de blaaspoeling goed inwerken. Drink ongeveer 4 uur voor de spoeling zo min mogelijk. Zo voorkomt u dat u tijdens de behandeling moet plassen. Eventuele plastabletten kunt u beter na de spoeling innemen. Na een uur plast u de blaasspoeling uit in de wc. Gaat dit de eerste keer goed? Dan kunt u de volgende keren meteen naar huis nadat de blaasspoeling is ingebracht. Het is belangrijk dat u de eerste 24 uur nadat u de blaasspoeling heeft gehad extra drinkt. Zo verkleint u de kans op infecties.

Na de behandeling

Door veel te drinken verdwijnen bijwerkingen sneller. De uroloog controleert elke 3 maanden de blaas. lees meer

Na de behandeling

Bijwerkingen

De middag van de spoeling heeft u vaker het gevoel dat u naar de wc moet, moet u vaker plassen en kan het plassen branderig voelen. Soms is het moeilijk de urine op te houden. Na de spoelingen kan er een beetje bloed bij de urine zitten. 10- 20% van de patiënten heeft last van lichte blaasirritatie. Bij een blaasspoeling met Mitomycine krijgt 10% van de patiënten huiduitslag met name aan de handen en /of schaamstreek

Drinken

Door veel te drinken verdwijnen bijwerkingen sneller. Als u een blaasontsteking heeft, stellen we de blaasspoeling een week uit. U krijgt antibiotica om de ontsteking te behandelen. Tijdens elk bezoek aan de polikliniek vragen wij u of u last had van bijwerkingen. Vindt u, of uw arts de bijwerkingen te erg, dan stoppen we met de behandeling. Uw arts zoekt dan samen met u naar een andere behandeling.

Plassen

Het uitplassen van de blaasspoelingen doet u zittend op de wc. Dit om besmetting van de omgeving te voorkomen. Nadat u de spoeling uitgeplast heeft, spoelt u de wc twee keer door. Maak daarna het toilet schoon met PH-neutrale zeep, zoals groene zeep. We raden u aan om op de eerste twee dagen na het toedienen van de blaasspoeling nog zittend te plassen, de wc twee keer door te spoelen en eenmaal per dag de wc te reinigen met PH-neutrale zeep.

Seks

We weten nog niet hoe lang eventuele resten van de spoeling achterblijven. Daarom adviseren wij u om een twee dagen nadat u de blaasspoeling heeft gehad, een condoom te gebruiken. Doe dit bij alle seksuele handelingen.

Afdeling Urologie

De specialisten van de afdeling Urologie onderzoeken en behandelen patiënten met aandoeningen aan de nieren, urinewegen of geslachtsorganen.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet