Patiëntenzorg Behandelingen Blaasspoeling bij blaaskanker

Over blaasspoeling

Bij een blaasspoeling brengt de arts medicijnen in de blaas. Blaasspoelingen verkleinen de kans op het terugkomen van blaastumoren. lees meer

Over blaasspoeling

Blaasspoeling

Bij een blaasspoeling brengt de arts medicijnen in de blaas. Deze behandeling is voor patiënten met niet-spierinvasieve blaaskanker en volgt na een TUR-T. Van blaaskanker is bekend dat het vaak terugkeert. Blaasspoelingen verkleinen de kans op het terugkomen van blaastumoren. De oncologisch uroloog bespreekt met u hoeveel spoelingen u nodig heeft. Dit is afhankelijk van de aard van de tumor en hoe vaak tumorweefsel terugkeert. Over het algemeen geldt:
  • Laag risico: eenmalige blaasspoeling binnen 12 tot 24 uur na TUR-T
  • Gemiddeld / hoog risico: na de TUR-T meerdere blaasspoelingen gedurende 6 maanden tot 3 jaar

Soorten spoelingen

Er zijn twee soorten spoelingen:
  • Cytostatica: lokale toepassing van chemotherapie in de blaas. Het betreft hier celdodende stoffen. Voorbeelden van cytostatica spoelingen zijn mitomycine-C en epirubicine.
  • Bacillus Calmette-Guerin (BCG) is een verzwakte vorm van het micro-organisme dat verantwoordelijk is voor tuberculose. De blaas reageert met een afweerreactie en die leidt tot de vernietiging van de kwaadaardige cellen.

Contact

Polikliniek Urologie

Bereikbaar van 8.00 tot 17.00 uur.
(024) 361 38 03

Voorbereiding

Het is verstandig om voorafgaand aan de behandeling niet al te veel te drinken, zodat de oplossing niet te veel verdunt en het medicijn beter werkt. Bovendien verkleint u hiermee de kans dat u snel na de behandeling moet plassen.

Verloop van de blaasspoeling

U mag plaatsnemen op het behandelbed waarna door een oncologieverpleegkundige een katheter via de plasbuis wordt ingebracht. lees meer

Verloop van de blaasspoeling

U mag plaatsnemen op het behandelbed waarna door een oncologieverpleegkundige een katheter via de plasbuis wordt ingebracht. Hierdoor wordt eerst de blaas leeg gemaakt, waarna de chemotherapie-blaasspoeling langzaam in de blaas wordt gebracht. Als dit gebeurd is, wordt de katheter weer verwijderd. Het is de bedoeling dat u de blaasspoeling tenminste één uur (tot maximaal twee uur) in de blaas houdt. Op deze manier kan de blaasspoeling goed inwerken.

Na een uur mag u de blaasspoeling uitplassen in het toilet. De eerste keer verwachten wij dat u gedurende dit uur in het ziekenhuis blijft en uit plast op de polikliniek. Als dit de eerste keer goed is gegaan kunt u de volgende keren meteen naar huis nadat de blaasspoeling is ingebracht.

Na de behandeling

Na de behandeling is het zaak dat u extra drinkt. Hierdoor verkleint u de kans op infectie. U zult wat meer aandrang voelen en zult wat vaker moeten plassen. lees meer

Na de behandeling

Na de behandeling is het belangrijk dat u extra drinkt. Hierdoor verkleint u de kans op infectie. U zult wat meer aandrang voelen en zult wat vaker moeten plassen. Het plassen kan bovendien een branderig gevoel geven. Er kan ook wat bloed bij de urine zitten. Bij sommige patiënten treedt na een behandeling met Mitomycine een allergische reactie op. Deze neemt de vorm aan van huiduitslag. Deze bijwerkingen verminderen doorgaans na twee of drie dagen. Veel drinken zorgt ervoor dat uw bijwerkingen sneller verdwijnen.

Wij raden u aan om de eerste twee dagen na de behandeling zittend te plassen. Zo kunt u de resten van de cytostatica in de urine zo veilig mogelijk uitplassen. Gebruik ook tot twee dagen na de blaasspoeling een condoom bij geslachtsgemeenschap. U mag gedurende twee maanden na de blaasspoeling niet zwanger raken.

Naar uw afspraak adres en route

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: C
Verdieping: 0
Route: 725

bekijk route

Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw C, Verdieping 0 en volg route 725

Soorten blaasspoeling


Behandeling Blaasspoeling met BCG

Bij een blaasspoeling brengt de arts medicijnen in uw blaas. Blaasspoelingen kunnen de kans verkleinen dat kwaadaardige blaastumoren terugkomen. lees meer

Blaaskanker

Bij blaaskanker zitten er één of meer kwaadaardige gezwellen (carcinomen) in de blaas. Deze vorm van kanker komt steeds meer voor. lees meer

Links

Onderstaande websites bieden u nuttige informatie, manieren om in contact te komen met lotgenoten of praktische informatie.

Afdeling Urologie

De specialisten van de afdeling Urologie onderzoeken en behandelen patiënten met aandoeningen aan de nieren, urinewegen of geslachtsorganen.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet