Wat gebeurt er bij de behandeling van een blaasextrofie?
Een kind met een blaasextrofie moet meerdere grote operaties ondergaan, omdat de open blaas niet vanzelf sluit. Het tijdstip van de operatie(s) en het aantal operaties verschilt per kind. lees meerBlaasextrofie
Extrofie komt van het Griekse woord ekstriphein wat letterlijk 'binnenste buiten gekeerd' betekent. Bij blaasextrofie is dat de blaas. Het is een aangeboren afwijking die ontstaat door een sluitingsfout van de blaas en de onderste buikwand.
lees meerVoor de operatie
Uw kind wordt opgenomen op een van de Medium Care afdelingen van het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis. De kinderuroloog, de kinderorthopeed en de kinderanesthesist bekijken samen of uw kind veilig geopereerd kan worden en bespreken dit met u. lees meerVoor de operatie
Uw kind wordt opgenomen op een van de Medium Care afdelingen van het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis. Wanneer uw kind meer zorg, bewaking en ondersteuning van de vitale lichaamsfuncties nodig heeft, wordt hij of zij op de neonatale afdeling opgenomen. De kinderuroloog, de kinderorthopeed en de kinderanesthesist bekijken samen of uw kind veilig geopereerd kan worden en bespreken dit met u. De operatie duurt meestal 6 tot 8 uur. Daarna wordt uw kind op de neonatale- of kinder Intensive Care verpleegd. Na een periode van 2 tot 4 dagen op de kinder Intensive Care gaat uw kind meestal weer terug naar de Medium Care afdeling.Na de operatie
De beentjes van uw kind worden samen gezwachteld en gefixeerd op een verhoging. Op die manier blijft de stand van het bekken goed en kan het in de juiste stand vastgroeien. lees meerNa de operatie
De beentjes van uw kind worden samen gezwachteld en gefixeerd op een verhoging. Op die manier blijft de stand van het bekken goed en kan het in de juiste stand vastgroeien. Uw kind wordt ongeveer 3 weken lang op deze manier verpleegd. Daarna maken we een foto van het bekken om te beoordelen of het voldoende aan elkaar is gegroeid.
-
Soms kunnen na de operatie complicaties optreden:
- ontsteking van de wond
- urineweginfectie
- wijken van de wond, waardoor een opening ontstaat waar vocht of urine uit komt
Wanneer een van deze complicaties optreedt en uw kind er ziek van wordt, krijgt hij of zij antibiotica via een infuus.
-
Helaas mag uw kind niet ongelimiteerd uit bed in verband met de stand van de heupen. Als uw kind stabiel is en u wilt borstvoeding geven, dan kan dit in de meeste gevallen wel. Dit kan ofwel aan de borst, ofwel via het afkolven van de moedermelk. Ook is het goed om te proberen zoveel mogelijk mee te helpen in de dagelijkse verzorging van uw kind. U kunt hierover afspraken maken met de verpleegkundige die voor uw kind zorgt.
-
Wanneer er weinig of geen complicaties optreden, duurt het in totaal ongeveer 4 weken voordat uw kind naar huis mag. De eerste controle op de polikliniek bij de kinderuroloog en verpleegkundig specialist vindt na 1 tot 2 weken plaats. De kinderuroloog besluit dan of u kunt stoppen met het zwachtelen van de benen (als u hiermee thuis bent doorgegaan). Na de eerste controle spreekt de kinderuroloog af wanneer hij of zij uw kind weer terug wil zien op de polikliniek. Mochten er tussen de controles door problemen ontstaan, neemt u dan contact op met de polikliniek om een vervroegde afspraak te maken. De controle bij de kinderorthopeed vindt na 3 maanden plaats. Voorafgaand aan deze controleafspraak wordt op de röntgenafdeling eerst een bekkenfoto gemaakt.
Behandeling Anesthesie
Als u naar het Radboudumc komt voor een operatie dan krijgt u te maken met anesthesie (verdoving of narcose). Ook voor andere ingrepen, zoals een behandeling of onderzoek, is anesthesie soms nodig. Anesthesie zorgt ervoor dat u tijdens de behandeling geen pijn heeft.
lees meerContact opnemen
In de volgende gevallen moet u tussentijds contact opnemen met het ziekenhuis. lees meerContact opnemen
In de volgende gevallen moet u tussentijds contact opnemen met het ziekenhuis. Wanneer:- de wond er rood uitziet
- er bloed uit de wond komt
- het wondgebied gaat zwellen
- uw kind koorts heeft, zonder dat het moet hoesten of verkouden is
- de wond gaat ontsteken: de wond wordt dan rood, warm en pijnlijk
- het wondgebied gaat wijken, de wond gaat gapen
- de urine gaat ruiken
- er onvoldoende urineproductie is. Uw kind heeft dan een volle blaas. Dit kunt u controleren door te voelen of de onderbuik hard is.
Verwachtingen op lange termijn
Uw kind heeft de rest van zijn of haar leven urologische begeleiding nodig. In het begin is dit vrij intensief. Later kan dit, afhankelijk van de situatie van uw kind, minder intensief worden. lees meerVerwachtingen op lange termijn
Uw kind heeft de rest van zijn of haar leven urologische begeleiding nodig. In het begin is dit vrij intensief. Later kan dit, afhankelijk van de situatie van uw kind, minder intensief worden. Doordat de blaas, de urinewegen en de genitaliën niet goed zijn aangelegd, is uw kind hoogstwaarschijnlijk niet zindelijk (incontinent). De kinderuroloog volgt daarom de ontwikkeling van de blaas en de blaasinhoud, om zo te kunnen bepalen welke aanvullende operaties op welk moment noodzakelijk zijn. Wanneer de blaas niet of onvoldoende meegroeit, moet de blaas na verloop van tijd vergroot worden. In overleg met u en uw kind kiezen we het beste moment daarvoor. Het multidisciplinaire team ondersteunt u en uw kind om na verloop van tijd tot de juiste beslissing te komen. Op de pagina over blaasaugmentatie leest u meer over het vergroten van de blaas.Het is belangrijk om de psychische ontwikkeling van uw kind goed te in de gaten te houden. Uw kind heeft om die reden een aantal afspraken met de kinderpsycholoog. Naarmate uw kind ouder wordt, kan hij of zij vragen hebben op seksueel gebied. Uw kind kan deze vragen bespreken met het multidisciplinaire team. Wanneer dit nodig is, kunnen we een afspraak voor uw kind maken bij de seksuoloog.
Vergoeding continentie hulpmiddelen voor uw kind
Soms heeft uw kind continentie hulpmiddelen nodig, zoals incontinentiemateriaal, katheters, stomamateriaal en andere hulpmiddelen. De vergoeding hiervan zit in de basisverzekering vanaf ongeveer 3 jaar als er een medische indicatie voor is.
lees meer