Plassen na blaasvervangende operatie
Binnenkort kan de katheter eruit. U gaat dan weer zelf plassen. Dit gaat anders dan u gewend was. U kunt na lang zitten of liggen het gevoel hebben dat u uw blaas niet goed leeg kunt plassen. lees meerPlassen na blaasvervangende operatie
Binnenkort kan de katheter eruit. U gaat dan weer zelf plassen. Dit gaat anders dan u gewend bent. Als de katheter op de afdeling is verwijderd, moet u elke 2 uur gaan plassen. Pijn in uw onderbuik of flanken kan een teken zijn dat uw blaas vol is. Dan moet u eerder gaan plassen. Dit geldt zowel voor overdag als ’s nachts. Dit betekent dat u ’s nachts de wekker moet zetten. De eerste 6 weken na de operatie is dit erg belangrijk, omdat de naadjes van de nieuwe blaas dan nog erg kwetsbaar zijn.Als uw blaas te vol zit, komt er te veel spanning op de blaas. Hierdoor kunnen de naadjes scheuren. Vanaf 6 weken na de operatie mag u de periodes tussen het plassen wat langer maken. Het is wel belangrijk dat u dit langzaam doet. U kunt bijvoorbeeld 2 weken lang de periode tussen het plassen verlengen naar 2 uur en 15 minuten. De volgende 2 weken kunt u deze periode weer met 15 minuten verlengen. Op deze manier wordt uw blaas langzaam opgerekt zonder dat er te veel spanning op komt. Zorg ervoor dat uw blaasinhoud niet groter wordt dan 500 ml. Een te grote blaas raakt moeilijker leeg en kan infecties en schade aan de nieren veroorzaken. Overdag kunt u daarom het best 4 tot 5 keer gaan plassen en ’s nachts 1 keer. Het duurt 4 tot 6 maanden voordat uw nieuwe blaas voldoende is opgerekt.
U kunt na lang zitten of liggen het gevoel hebben dat u uw blaas niet goed leeg kunt plassen. Even bewegen of een stukje lopen kan dan helpen. Uw blaas is gemaakt van darm. Hierdoor zit er slijm in de urine. Om er voor te zorgen dat dit slijm de blaasuitgang niet kan verstoppen, krijgt u slijmoplossers voorgeschreven. Dit wordt meestal niet vergoed door de ziektekostenverzekeraar. Informeer hiervoor bij uw ziektekostenverzekeraar. Als blijkt dat u uw blaas niet goed leeg kunt plassen, kan het nodig zijn dat u één of meerdere keren per dag uw blaas zelf leegmaakt met een katheter. Dit leert u op de verpleegafdeling of de polikliniek.
Uw houding tijdens het plassen
We adviseren zowel mannen als vrouwen om zittend te plassen. Probeer al uw spieren zo goed mogelijk te ontspannen, ook uw bekkenbodemspieren. Als u nog opgenomen bent, laat u het de verpleegkundige dan weten als u geplast heeft. lees meerUw houding tijdens het plassen
We adviseren zowel mannen als vrouwen om zittend te plassen. Ga ontspannen op het toilet zitten, met beide voeten op de grond. Ontspan uw armen en schouders, alsof u op een gemakkelijke stoel zit. Houd uw rug een beetje bol. Probeer al uw spieren zo goed mogelijk te ontspannen, ook uw bekkenbodemspieren. Als u dit moeilijk vindt kan het helpen om rustig te puffen tijdens het plassen. Ook kunt u een klein beetje persen. Hierbij kunt u het beste uw handen op uw onderbuik leggen en proberen naar uw handen toe te persen. Als u merkt dat de urine begint te lopen, stopt u met persen.De straal is minder hard dan u gewend was. Als het plassen stopt, pers dan nog een beetje. Meestal begint u dan weer te plassen. Herhaal dit totdat er tijdens het persen geen urine meer komt. Als er geen urine meer komt wiebel dan nog even op en neer, buig voorover of wissel een paar keer af door een holle rug en bolle rug te maken. Soms komt er dan nog wat urine na. Als u nog opgenomen bent, waarschuwt u de verpleegkundige als u geplast heeft. Hij of zij controleert dan met een bladderscan (soort echoapparaat) of uw blaas helemaal leeg is.
Contact opnemen met een arts
Het is belangrijk dat u contact opneemt met het ziekenhuis of uw huisarts als u:- Niet kunt plassen.
- U het gevoel heeft dat u uw blaas niet goed leeg kunt plassen.
- Koorts heeft met pijn in de flanken.