Wanneer bestraling (met chemotherapie) bij baarmoederhalskanker?
Als de kanker buiten de baarmoederhals is gegroeid is, is b
Met bestraling (radiotherapie) proberen we zo veel mogelijk kankercellen te vernietigen en daarbij zo veel mogelijk gezonde cellen te besparen. Bij baarmoederhalskanker is bestraling de beste behandeling als de kanker in een gevorderd stadium is.
lees meerContact
Afdeling Radiotherapie
(024) 361 45 05
Buiten deze tijden alleen:
spoedeisende klachten WEL gerelateerd aan de bestraling
(024) 3611111
contactformulier
Voor de behandeling
-
Vóór de behandeling bepalen we met een aantal scans de juiste plaats van de bestraling. Hiervoor is een nieuwe (PET-)CT-scan nodig.
lees meer
(PET-)CT-scan en MRI-scan
Vóór de behandeling bepalen we met een aantal scans de juiste plaats van de bestraling. Hiervoor is een nieuwe (PET-)CT-scan nodig, omdat u bij deze scan in precies dezelfde houding moet liggen als waarin u bestraald gaat worden. De PET-scan vindt plaats op de afdeling Nucleaire Geneeskunde.
Voorbereiding (PET-)CT-scan
Het is belangrijk dat u een comfortabel gevulde blaas heeft tijdens de scan. Een comfortabel gevulde blaas drukt uw darmen uit het bestralingsgebied. Ook de blaas zelf komt zo voor een groter deel buiten het bestraalde gebied te liggen. Hierdoor heeft u minder kans op bijwerkingen. Daarom vragen we u om op de afdeling Nucleaire Geneeskunde 0,5 liter water te drinken.
Tijdens de bestralingen moet uw blaas steeds ongeveer even vol zijn als op de (PET-)CT-scan. De reden hiervoor is dat de blaasvulling invloed heeft op de positie van uw baarmoeder.
Contrastvloeistof
Voor de (PET-)CT-scan krijgt u een infuus met contrastvloeistof. Deze vloeistof zorgt ervoor dat bepaalde delen oplichten tijdens een CT-scan. Ook brengen we soms een vaginale marker in. Dit is een dun plastic buisje waarmee we op de scan de baarmoedermond en lengte van uw vagina beter kunnen bepalen. Tot slot zetten we zes kleine tattoopuntjes op uw huid. Zo kunnen we u steeds weer in de juiste positie leggen voor het bestralingsapparaat.
MRI-scan
Tijdens de diagnostiek van baarmoederhalskanker krijgt u een MRI scan. Soms maken we voor de bestralingsbehandeling een aanvullende MRI scan in behandelpositie. Dit bespreekt uw arts dan met u.
-
Op basis van de PET-CT-scan maken we een bestralingsplan. Hierin leggen we onder andere vast vanuit welke richting we bestralen en hoe vaak. Dit bestralingsplan is 1 tot 2 weken na de scan klaar.
Tijdens de behandeling
De behandeling bestaat uit 25 uitwendige bestralingen, die u op achtereenvolgende werkdagen krijgt. Wanneer u ook chemotherapie krijgt, is dit wekelijks op één van de bestralingsdagen. lees meerTijdens de behandeling
De behandeling bestaat uit 25 uitwendige bestralingen, die u op achtereenvolgende werkdagen krijgt. Wanneer u ook chemotherapie krijgt, is dit wekelijks op één van de bestralingsdagen. Vooraf aan elke bestraling maken we foto’s om te controleren of u goed op de bestralingstafel ligt en beoordelen we de blaasvulling. De behandeling duurt 10 tot 15 minuten. Het is belangrijk dat u zo stil mogelijk blijft liggen.
Inwendige bestraling (brachytherapie)
Als u ook inwendige bestraling krijgt, start deze behandeling wanneer u bijna klaar bent met de uitwendige bestraling. Meestal worden er 3 tot 4 inwendige bestralingen gegeven die in dagbehandeling worden gegeven. Voor deze behandelingen zult u ook narcose ondergaan.
De behandeling duurt in zijn geheel maximaal 7 weken.
Gevulde blaas
Het is belangrijk dat ook voor de bestralingen uw blaas comfortabel is gevuld. Hierdoor worden uw blaas en darmen uit het bestralingsveld worden geduwd. Dit maakt de kans op bijwerkingen kleiner.
Daarom vragen wij u het volgende:
- Zorg dat u een uur voor de bestralingsafspraak naar het toilet gaat en volledig uitplast.
- Drink direct daarna 0,5 liter. Dit komt overeen met ongeveer 3 bekers. Drink het binnen 15 minuten op. Het vocht heeft namelijk tijd nodig om in uw blaas terecht te komen.
- Lukt het u niet om bovenstaande adviezen op te volgen, of zit uw blaas hiermee oncomfortabel vol? Bespreek dit met de laboranten of uw arts.
Het is belangrijk dat u gedurende de hele behandeling dagelijks voldoende drinkt, ten minste 2 liter per dag.
Bijwerkingen tijdens de behandeling
Tijdens de bestralingen kunnen bijwerkingen optreden, die meestal tijdelijk zijn. Wanneer u hier last van heeft, kunt u dit met uw arts bespreken. De meest voorkomende zijn:
- Uitval van een deel van uw schaamhaar.
- Vermoeidheid en misselijkheid.
- Pijn en moeite met plassen
- Diarree of krampen in de buik.
- Het slijmvlies van de vagina kan irriteren, waardoor u meer vaginale afscheiding heeft.
- Als de liezen mee worden bestraald, kan de huid in uw schaamstreek geïrriteerd raken
Als u last krijgt van bijwerkingen, bespreek deze dan met uw behandelend arts. Vaak is er iets aan de klachten te doen.
Na de behandeling
De reactie van de kankercellen en het gezonde weefsel op de bestraling is bij iedere patiënt anders. Daarom controleren we tijdens de bestralingen regelmatig de reactie van de tumor en passen we de serie bestralingen waar nodig aan. lees meerNa de behandeling
De reactie van de kankercellen en het gezonde weefsel op de bestraling is bij iedere patiënt anders. Daarom controleren we tijdens de bestralingen regelmatig de reactie van de tumor en passen we de serie bestralingen waar nodig aan. Ongeveer 3-4 maanden na de complete behandeling kunnen we het resultaat van de radiotherapie vaststellen.
Klachten op langere termijn
Sommige patiënten hebben ook op de langere termijn blijvende klachten. Denk aan:
- Wisselende diarreeklachten.
- Verlies van kleine beetjes (bloederige) ontlasting en/of urine. Buikkrampen.
- Een toename van bindweefsel in het bestraalde gebied waardoor het weefsel vaster aanvoelt (fibrose).
- Verandering van seksueel functioneren. Zo kan de behandeling zorgen voor een blijvende vernauwing en verkorting van de vagina met verklevingen en vaginale droogheid. Het gebruik van pelottes (kunststof staafjes) na het afronden van de behandeling kan hierbij van nut zijn. De verpleegkundigen zullen dit met u bespreken.
- Als u nog niet in de overgang bent, zult u door de behandeling vervroegd in de overgang komen en onvruchtbaar worden. Bespreek uw gedachten en wensen hierover met uw arts.
- Pijnklachten in het bekken.
Huidverzorging tijdens de bestralingsperiode
Door de bestraling kan uw huid geïrriteerd raken. Om irritatie van uw huid zoveel mogelijk te beperken is het belangrijk dat u een aantal adviezen opvolgt. lees meerHuidverzorging tijdens de bestralingsperiode
Door de bestraling kan uw huid geïrriteerd raken. Of u wel of geen huidreactie krijgt is van veel verschillende factoren afhankelijk. Huidreactie is een vaak voorkomende bijwerking op de behandeling. Huidreacties kunt u niet voorkomen met voorzorgsmaatregelen.
Hieronder vindt u de belangrijkste adviezen. Indien u vragen heeft kunt u altijd terecht bij uw verpleegkundig consulent op de radiotherapie.
- Draag makkelijk zittende kleding. Voorkom schurende randen/naden.
- Het gebruik van milde zeep is toegestaan.
- U mag normaal douchen en baden.
- Zwemmen (buiten, chloor) en sauna mag indien de huid geen reactie vertoont.
- Eigen huidverzorgingsproducten mag u blijven gebruiken, tenzij u irritatie bemerkt.
- Deodorant (liefst zonder alcohol) is toegestaan.
- Scheer bij voorkeur elektrisch in het gezicht. Indien nooit wondjes, dan mag het ook met het mes.
- Lichaamsbeharing in bestraald gebied bij voorkeur niet ontharen.
- Bij het ontharen niet harsen en geen ontharingscrème gebruiken.
- Gebruik alleen aftershave voor een gevoelige huid in bestraald gebied.
- Zorg dat uw huid zo min mogelijk in de zon komt in verband met het risico op hypo- of hyperpigmentatie (huidverkleuringen). Zorg dat u niet verbrandt.
- Voor advies over zonnebrandcremes zie de adviezen op KWF.nl.
- Plak geen pleisters in het gebied dat bestraald wordt.
- Gebruk bij voorkeur geen sterk geparfumeerde producten/haarverf.
Indien een reactie ontstaat van de bestraalde huid, hoeft dit niet altijd pijnlijk te zijn. De huid droog houden is in dat geval een goede optie.
In geval van pijn, jeuk of andere klachten kunt u in overleg met uw verpleegkundig consulent of arts een recept krijgen voor verzachtende crème. Ook kunnen zij u mogelijk andere praktische adviezen geven.
De acute huidreactie ontstaan door bestraling, kan na de behandeling nog toenemen. Zeg het de verpleegkundige als uw huid open gaat na de bestraling.
Gemiddeld duurt het 2-4 weken voordat de huidreactie weer genezen is.
Afdeling Radiotherapie
De afdeling Radiotherapie behandelt kanker door middel van bestraling (radiotherapie). Radiotherapie vernietigt kankercellen of remt deze in hun groei.
lees meerBaarmoederhalskanker (cervixcarcinoom)
Bij baarmoederhalskanker is er sprake van een kwaadaardig gezwel (een tumor) aan de baarmoederhals. Ieder jaar krijgen ongeveer 800 mensen in Nederland baarmoederhalskanker.
lees meerOnze locaties
Radboudumc adres en route
Ingang: Ingang Radiotherapie
Gebouw: G
Verdieping: 0
Route: 875
Radboudumc adres en route
Bezoekadres
Ingang Radiotherapie
Geert Grooteplein 32
6525GA Nijmegen