Over bestraling
Radiotherapie is behandeling van de tumor met bestraling. Het doel is om zo veel mogelijk kankercellen te vernietigen en daarbij zo veel mogelijk gezonde cellen te sparen. lees meerOver bestraling
Radiotherapie is behandeling van de tumor met bestraling. Het doel is om zo veel mogelijk kankercellen te vernietigen en daarbij zo veel mogelijk gezonde cellen te sparen. Radiotherapie is een veel gebruikte behandeling tegen allerlei soorten kanker. Als patiënt met zaadbalkanker krijgt u alleen bestraling als aanvullende behandeling. Dit wordt ook wel een adjuvante behandeling genoemd. De behandeling bestaat uit meerdere sessies per week gedurende een aantal weken achter elkaar.
Zaadbalkanker
Bij zaadbalkanker ontstaat kanker in de cellen die het zaad aanmaken: de kiemcellen. De aandoening komt niet zo vaak voor en treft vooral jongere mannen tussen de 15 en 40 jaar oud. lees meerVoor de behandeling
Voorafgaand aan de behandeling treffen we nog een aantal voorbereidingen. Deze zijn nodig om de behandeling gunstig en succesvol te laten verlopen.-
Vóór de behandeling bepalen we met een CT-scan de juiste plaats van de bestraling.
lees meer
CT-scan
Vóór de behandeling bepalen we met een CT-scan de juiste plaats van de bestraling. Hiervoor is een nieuwe CT-scan nodig, omdat u bij deze scan in dezelfde houding moet liggen als waarin u bestraald gaat worden. De CT-scan vindt plaats op de afdeling Radiotherapie. Er worden hierbij kleine tattoo puntjes gezet om uw houding goed vast te leggen. Deze gebruiken we bij de bestralingen om u weer in dezelfde houding neer te leggen. Meer informatie over de tattoo puntjes vindt u hier.
-
Om het gezonde weefsel zoveel mogelijk te ontzien, maken we een bestralingsplan. Het maken van dit plan kost veel tijd. Houd er rekening mee dat het na de CT nog één tot twee weken kan duren.
Verloop van de behandeling
U wordt een aantal weken achter elkaar behandeld. Door de bestraling kan er ook een aantal bijwerkingen optreden. lees meerVerloop van de behandeling
De bestralingen krijgt u één tot vier keer per week, op doordeweekse dagen. U krijgt maximaal dertien bestralingen. Iedere bestraling duurt vijf tot tien minuten, inclusief het rechtleggen. Het is belangrijk dat u zo stil mogelijk blijft liggen. Er zijn twee vormen van radiotherapie: inwendig en uitwendig. Bij zaadbalkanker krijgt u uitwendige bestraling. Uitwendige bestraling maakt gebruikt van straling uit een bestralingstoestel. Deze vorm van bestraling gaat door de huid heen.Bijwerkingen
Tijdens de bestralingen kunnen bijwerkingen optreden, die meestal slechts tijdelijk zijn. De meest voorkomende zijn:- Misselijkheid: hiervoor kan uw arts eventueel medicijnen voorschrijven.
- Vermoeidheid: neem rust en pas uw dagelijkse werkzaamheden aan wat u kunt.
- Huidirritatie: door de bestraling kan de huid rood en/of droog worden. Ga tijdens en enkele maanden na de behandeling niet de zon in met het bestraalde gebied.
- Beschadiging van gezond weefsel: op de lange termijn beschadigen de bestralingen soms gezond weefsel waardoor verschillende klachten ontstaan.
Huidverzorging tijdens de bestralingsperiode
Door de bestraling kan uw huid geïrriteerd raken. Om irritatie van uw huid zoveel mogelijk te beperken is het belangrijk dat u een aantal adviezen opvolgt. lees meerHuidverzorging tijdens de bestralingsperiode
Door de bestraling kan uw huid geïrriteerd raken. Of u wel of geen huidreactie krijgt is van veel verschillende factoren afhankelijk. Huidreactie is een vaak voorkomende bijwerking op de behandeling. Huidreacties kunt u niet voorkomen met voorzorgsmaatregelen.
Hieronder vindt u de belangrijkste adviezen. Indien u vragen heeft kunt u altijd terecht bij uw verpleegkundig consulent op de radiotherapie.
- Draag makkelijk zittende kleding. Voorkom schurende randen/naden.
- Het gebruik van milde zeep is toegestaan.
- U mag normaal douchen en baden.
- Zwemmen (buiten, chloor) en sauna mag indien de huid geen reactie vertoont.
- Eigen huidverzorgingsproducten mag u blijven gebruiken, tenzij u irritatie bemerkt.
- Deodorant (liefst zonder alcohol) is toegestaan.
- Scheer bij voorkeur elektrisch in het gezicht. Indien nooit wondjes, dan mag het ook met het mes.
- Lichaamsbeharing in bestraald gebied bij voorkeur niet ontharen.
- Bij het ontharen niet harsen en geen ontharingscrème gebruiken.
- Gebruik alleen aftershave voor een gevoelige huid in bestraald gebied.
- Zorg dat uw huid zo min mogelijk in de zon komt in verband met het risico op hypo- of hyperpigmentatie (huidverkleuringen). Zorg dat u niet verbrandt.
- Voor advies over zonnebrandcremes zie de adviezen op KWF.nl.
- Plak geen pleisters in het gebied dat bestraald wordt.
- Gebruk bij voorkeur geen sterk geparfumeerde producten/haarverf.
Indien een reactie ontstaat van de bestraalde huid, hoeft dit niet altijd pijnlijk te zijn. De huid droog houden is in dat geval een goede optie.
In geval van pijn, jeuk of andere klachten kunt u in overleg met uw verpleegkundig consulent of arts een recept krijgen voor verzachtende crème. Ook kunnen zij u mogelijk andere praktische adviezen geven.
De acute huidreactie ontstaan door bestraling, kan na de behandeling nog toenemen. Zeg het de verpleegkundige als uw huid open gaat na de bestraling.
Gemiddeld duurt het 2-4 weken voordat de huidreactie weer genezen is.
Na de behandeling
Na afloop van de behandeling komt u nog regelmatig op controle. Ook na de behandeling kunnen er nog bijwerkingen optreden. lees meerNa de behandeling
De reactie van de kankercellen en het gezonde weefsel op de bestraling is bij iedere patiënt anders. Daarom controleren we de reactie regelmatig en passen we de serie bestralingen op deze controles aan (of niet). Na een maand of twee kunnen we bepalen of de radiotherapie succesvol is geweest.
Uitwendige bestraling beschadigt ook gezonde cellen in het bestraalde gebied. Eventuele bijwerkingen waar u mee te maken kunt hebben zijn vermoeidheid of een rode of donker verkleurde huid.
Contact
Afdeling Radiotherapie
(024) 361 45 05
Buiten deze tijden alleen:
spoedeisende klachten WEL gerelateerd aan de bestraling
(024) 3611111
contactformulier
Afdeling Radiotherapie
De afdeling Radiotherapie behandelt kanker door middel van bestraling (radiotherapie). Radiotherapie vernietigt kankercellen of remt deze in hun groei.
lees meer