Wat is een prostaatvergroting?
De prostaat is een klier die bij mannen onder de blaas zit. Hij is zo groot als een walnoot en maakt vloeistof aan. Als een man een zaadlozing heeft, komt de vloeistof samen met het zaad uit de zaadbal naar buiten. De prostaat is belangrijk voor de vruchtbaarheid en heeft niets te maken met seks. lees meerWat is een prostaatvergroting?
De prostaat is een klier die bij mannen onder de blaas zit. Hij is zo groot als een walnoot en maakt vloeistof aan. Als een man een zaadlozing heeft, komt de vloeistof samen met het zaad uit de zaadbal naar buiten. De prostaat is belangrijk voor de vruchtbaarheid en heeft niets te maken met seks.Klachten
Het eerste gedeelte van de plasbuis loopt door de prostaat. Waar de prostaat over gaat naar de penis zit de sluitspier. Die voorkomt ongewild urineverlies. Bij mannen die ouder dan 50 jaar zijn, groeit de prostaat langzaam. Dit komt door hormonen. Dit is heel normaal, maar zorgt bij veel mannen voor problemen:- u moet vaker naar het toilet
- de straal is minder krachtig en is soms onderbroken
- het kan even duren voordat u kunt plassen
- soms druppelt het nog wat na
- u kunt het gevoel hebben dat er na het plassen nog urine in uw blaas zit
- u krijgt kort na het plassen het gevoel dat u alweer moet plassen
Op vijftigjarige leeftijd heeft ongeveer 30% van de mannen plasklachten. Bij zestig jaar is dat 40% van de mannen en bij zeventig jaar heeft de helft van alle mannen er last van.
Oorzaak
De grootte van de prostaat kan vanaf het 40e levensjaar toenemen. De mate waarin de grootte toeneemt verschilt voor iedereen. We noemen dit goedaardige prostaatvergroting, oftewel ‘benigne prostaat-hyperplasie’ (BPH). De vergrote prostaat kan de urineafvoer belemmeren. De blaas moet zich dan meer inspannen om de urine naar buiten te krijgen. Lukt dit onvoldoende, dan kan urine in uw blaas achterblijven. Dit kan een blaasontsteking veroorzaken. Soms blokkeert de urineafvoer helemaal en ontstaat een pijnlijke en vervelende situatie. Direct ingrijpen is dan noodzakelijk. In dat geval maken we de blaas leeg met een katheter. In enkele gevallen is een prostaatontsteking of prostaatkanker de oorzaak van de klachten.
De doorgang van de plasbuis kan op 3 manieren worden geblokkeerd:
- Door de groei van de prostaat raakt de plasbuis vernauwd.
- Het spierweefsel van de blaashals en de prostaat is overgevoelig. Hierdoor trekken deze zich steeds meer samen en ontspannen ze zich niet genoeg tijdens het plassen. Het gevolg is dat de plasbuis niet voldoende opent. Hierdoor komt de urine moeilijker naar buiten.
- Een combinatie van 1 en 2. Door de vergrote prostaat raakt het spierweefsel van de blaashals en de prostaat eerder geprikkeld.
Behandeling Wat kunnen we doen?
Er zijn verschillende behandelingen mogelijk bij een prostaatvergroting.-
Met de laserstralen van de Green Light Laser verwijderen we weefsel van uw prostaat. Hierdoor ontstaat genoeg ruimte in de plasbuis om normaal te plassen.
lees meer -
Bij de operatie wordt via de plasbuis weefsel weggeschraapt (TURP) of weggelaserd (Green-Light Laser).
lees meer -
Bij een Hryntschak-procedure haalt de arts via een kleine snee in uw onderbuik klierweefsel van de prostaat weg. Het kapsel van de prostaat laat de uroloog staan.
lees meer
Niet-operatieve behandelingen
Naast operatieve behandelingen zijn verschillende niet-operatieve behandelingen bij prostaatklachten mogelijk.-
De klachten van een prostaatvergroting kunnen nogal verschillen. Als de klachten niet hinderlijk zijn is het verantwoord om af te wachten. Het is wel verstandig dat u zich regelmatig laat controleren.
-
Medicijnen kunnen gebruikt worden om de spiervezels in uw prostaat en blaashals te verslappen. Hierdoor kunnen de klachten verminderen. Andere medicijnen kunnen de prostaat verkleinen.
lees meer
Behandeling met medicijnen
Medicijnen kunnen gebruikt worden om de spiervezels in uw prostaat en blaashals te verslappen. Hierdoor kunnen de klachten verminderen. Andere medicijnen kunnen de prostaat verkleinen. Ook zijn er medicijnen die zowel de spiervezels verslappen, als de prostaat verkleinen. Het voordeel van behandelen met medicijnen is dat er geen een ingreep nodig is. Het nadeel kan zijn dat u de medicijnen langdurig, mogelijk levenslang, moet gebruiken. Ook hebben de medicijnen soms bijwerkingen. -
Voor een warmtebehandeling krijgt u een katheter in uw plasbuis. Hierin bevindt zich een spiraaltje dat werkt als een magnetron. Hierdoor verbrandt een deel van het prostaatweefsel.
lees meer
Thermotherapie prostaat
Voor een warmtebehandeling (Thermotherapie prostaat, TUMT) krijgt u een katheter in uw plasbuis. Hierin bevindt zich een spiraaltje dat werkt als een magnetron. Hierdoor verbrandt een deel van het prostaatweefsel. U krijgt pijnstillers ter bestrijding van de pijn tijdens de behandeling. Door het verwarmen van de prostaat zwelt de prostaat de eerste tijd juist op. Hierdoor kunt u niet plassen. Daarom krijgt u gedurende 4 weken een katheter. Als u moet plassen kunt u de urine via deze katheter laten aflopen. Als de zwelling is verdwenen, verwijderen we de katheter. Het is een eenmalige behandeling. Het duurt ongeveer 1 uur.
U blijft een nacht in het ziekenhuis. Het is een veilige behandeling, waarvoor anesthesie (narcose) niet nodig is. Na 1 jaar heeft 80% van de patiënten geen of slechts geringe klachten. De kracht van de urinestraal is meestal aanzienlijk toegenomen. De kans op incontinentie en impotentie is te verwaarlozen. Wel heeft u kans op een droge zaadlozing. Dit betekent dat het sperma bij een zaadlozing niet meer naar buiten stroomt, maar naar de blaas. Het sperma lost op in de urine en wordt later ongemerkt uitgeplast. We voeren de behandeling niet uit in het Radboudumc. Uw behandelend arts verwijst u daarom door naar de Androskliniek in Arnhem. Met deze kliniek hebben we een samenwerkingsverband.