Stompverzorging

Er zijn verschillende methoden om de stomp te verzorgen. Na de operatie is de stomp verbonden met een drukverband. Het drukverband wordt uiterlijk 5 dagen na de operatie verwijderd of zodra dit drukverband onvoldoende druk geeft. Op advies van de orthopedisch chirurg en de revalidatiearts wordt soms een gipskoker aangebracht. Meestal wordt de stomp strak gezwachteld of wordt er gebruik gemaakt van een zogenaamde ‘liner’. Dit is een elastische stompkous van siliconenmateriaal. Het doel van de compressie is het voorkomen of verminderen van vochtophoping in de stomp.

Stompverzorging

Er zijn verschillende methoden om de stomp te verzorgen. Meestal wordt de stomp strak gezwachteld of wordt er gebruik gemaakt van een zogenaamde ‘liner’. Dit is een elastische stompkous van siliconenmateriaal. lees meer

Verzorging van de wond

De revalidatie na een amputatie begint met een goede wondgenezing. Door een goede hygiëne kunnen veel problemen voorkomen worden. Dit houdt in dat de stomp dagelijks gewassen moet worden. lees meer

Verzorging van de wond

De revalidatie na een amputatie begint met een goede wondgenezing. In principe wordt de wond gehecht. Deze hechtingen worden na ongeveer 2 weken verwijderd. Soms wordt de stomp direct op de operatiekamer gegipst (immediate fitting) om zoveel mogelijk zwelling van de stomp door vochtophoping te voorkomen (oedeem). Bij een infectie of na een ongeval kan dit niet altijd. De stomp moet dan gezwachteld worden om zoveel mogelijk vocht uit de stomp te krijgen. Dit is belangrijk voor de wondgenezing.
 
Door een goede hygiëne kunnen veel problemen voorkomen worden. Dit houdt in dat de stomp dagelijks gewassen moet worden. Voor het wassen en verzorgen van uw stomp is de avond het beste tijdstip. Als de huid in contact komt met warm water gaan de huidporiën openstaan. Als u de prothesekoker direct hierna zou aandoen kan dit tot huidirritatie en infectie leiden. Een eventuele stompsok kunt u het beste wassen zonder wasverzachter.
Ook de prothesekoker en liner moet u zeer goed schoon te maken met water en zeep. Als de wond nog niet helemaal dicht is, moet deze bedekt worden met een steriel en droog gaas of second skin (op recept van de revalidatiearts). Het is verstandig om uw huid, bij het uitdoen van de prothese, te controleren op drukplekken of wondjes. Drukplekken kunt u herkennen aan roodheid van de huid in combinatie met gevoeligheid of zelfs pijn. Problemen met de huid kunnen zijn: extreem veel zweten, allergische reacties, drukplekjes, blaren en/of infecties. Extreem veel zweten neemt meestal vanzelf na 2 tot 3 weken af, als de stomp gewend is aan de liner/koker. Neem bij aanhouden van de klachten of bij de andere genoemde problemen contact op met uw revalidatiearts.

Verzorging van de prothese

Lees hier hoe u de prothese het beste kunt verzorgen. lees meer

Verzorging van de prothese

Prothese

  • Zorg dat uw prothese, als u deze niet draagt, in een goed geventileerde ruimte staat (niet tegen een verwarming).
  • Reinig dagelijks de binnenkant van de koker met een schoon doekje, warm water en Ph-neutrale zeep. Een vuile koker kan huidirritatie en onaangename geurtjes veroorzaken. Het is handig om dit ’s avonds te doen, omdat de prothesekoker dan goed kan drogen.
  • Leg de koker niet op een verwarmingselement. U kunt de prothese weer dragen als de koker volledig droog is.
  • Ga nooit zelf sleutelen aan de prothese.
  • Probeer nooit zelf de prothese in te smeren met olie of een ander middel.
  • Controleer regelmatig de schoenzolen, de hakken en de doppen van uw krukken op slijtage.

Liner

  • Reinig de liner dagelijks van binnen en van buiten met warm water en Ph-neutrale zeep. De liner kan ook in de wasmachine worden gewassen (40 of 60 graden) met een mild wasmiddel(wasverzachters, bleekmiddelen of andere reinigende oplossingen kunnen de liner beschadigen).
  • Spoel de liner na het wassen goed na met water (achtergebleven zeepresten kunnen huidirritatie veroorzaken) en wrijf beide kanten droog met een stofvrije doek.
  • De liner kan meteen na het wassen gebruikt worden.
  • Breng de liner altijd, zo spoedig mogelijk na het schoonmaken, in zijn normale positie terug.

Zwachtelen

Het doel van het zwachtelen is om de stomp zo snel mogelijk geschikt te maken voor een prothese. lees meer

Zwachtelen


Instructievideo's


Zwachtelen na een onderbeensamputatie


Zwachtelen na een bovenbeensamputatie


Zwachtelen na een bovenbeensamputatie met behulp van rompfixatie

  • Medewerkers
  • Intranet