Beademing

Als de ademhalingsproblemen toenemen en uw kind de ademhaling niet goed zelf kan regelen kunnen we de ademhaling volledig overnemen. Dit noemen we beademing. 
De beademingsmachine blaast lucht als een inademing en houdt de longen open door druk achter te laten bij de uitademing. Dit lijkt op de normale ademhaling. Wij kunnen de beademing helemaal aanpassen aan de behoefte van uw kind. Onder meer door in te stellen hoe vaak per minuut de beademingsmachine inademt of met hoeveel volume of druk dit gebeurt. 

Intubatie

Voordat we kunnen starten met beademing wordt een beademingsbuisje (een tube) in de luchtpijp van uw kind geplaatst. Dit noemen we intubatie. Het beademingsbuisje zorgt ervoor dat de lucht die we geven door het beademingsapparaat alleen naar de longen kan. Afhankelijk van de leeftijd van uw kind wordt de tube via de neus of mond ingebracht. 

Tracheotomie

Bij een tracheotomie wordt een buisje (canule) via de hals tot in de luchtpijp (trachea) ingebracht. Deze canule vervangt het beademingsbuisje (tube), dat meestal via de mond of neus is ingebracht. Er zijn verschillende redenen om dit te doen, maar de belangrijkste is langdurige beademing, waarbij een patiënt langzaam en geleidelijk van de beademing moet worden ontwend. Andere redenen zijn: een langdurig sterk gedaald bewustzijn, ernstige (spier)zwakte, afwijkingen aan de trachea of zwelling van de hals waardoor detubatie (het verwijderen van het normale beademingsbuisje) niet mogelijk (veilig) is. Voor patiënten is een tracheacanule veel comfortabeler dan een beademingsbuisje via de mond of neus. Andere voordelen zijn dat iemand met een canule niet voortdurend beademd hoeft te worden en met een canule (onder bepaalde omstandigheden) kan spreken. Ook kan de mondkeelholte beter worden verzorgd.
Meestal wordt de tracheotomie op de operatiekamers uitgevoerd, in enkele gevallen wordt dit op onze Kinder Intensive Care uitgevoerd, waarbij de patiënt onder anesthesie wordt gebracht. 

Patiëntenzorg Behandelingen Ademhalingsondersteuning en beademing op de KinderIC

Wanneer is beademing nodig?

Ernstig zieke kinderen hebben soms hulp nodig bij de ademhaling. De ademhaling kunnen we helemaal (beademing) of voor een deel overnemen (ademhalingsondersteuning). 

lees meer

Wanneer is beademing nodig?

Ernstig zieke kinderen hebben soms hulp nodig bij de ademhaling. De ademhaling kunnen we helemaal (beademing) of voor een deel overnemen (ademhalingsondersteuning). Of dit nodig is, bepalen we aan de hand van verschillende aspecten:

  • de moeite die uw kind doet om de ademhaling zelf te regelen (ademarbeid)
  • de mate waarin het uw kind lukt om het zuurstofgehalte en/of het koolzuurgehalte in het bloed zelf op pijl te houden
  • hoe vaak de ademhaling even stopt (apneu)

Tijdens operaties onder anesthesie worden kinderen ook vaak beademd. Als kinderen na de operatie naar de KinderIC gaan, dan worden ze hier meestal beademd naartoe gebracht.


Beademing

Als de ademhalingsproblemen toenemen en uw kind de ademhaling niet goed zelf kan regelen kunnen we de ademhaling volledig overnemen. Dit noemen we beademing. Voordat we kunnen starten met beademing wordt een beademingsbuisje (een tube) in de luchtpijp van uw kind geplaatst.

lees meer

Ademhalings­ondersteuning

Met ademhalingsondersteuning wordt de ademhaling ondersteund, maar niet helemaal overgenomen. Vormen van ademhalingsondersteuning zijn Low Flow, Optiflow en non invasieve beademing. 

lees meer

Ademhalings­ondersteuning


  • Medewerkers
  • Intranet