Voorbereiding

’s Morgens mag u gewoon ontbijten en uw gebruikelijke medicatie innemen. U hoeft dus niet nuchter te zijn. Voor de ingreep meldt u zich op de afgesproken afdeling. U wordt door de verpleegkundige opgehaald en u krijgt een bed toegewezen op de verpleegafdeling. We adviseren u om vlak voor de behandeling naar het toilet te gaan. Daarna wordt u gewogen, er wordt bloed afgenomen en een infuus geplaatst. 

Patiëntenzorg Behandelingen Ascites drainage MDL

Wat is een ascites drainage?

Bij een abnormale ophoping van vocht in uw buikholte kan ascites drainage ingezet worden om het vocht af te voeren. lees meer

Wat is een ascites drainage?

Als er in uw buikholte een abnormale ophoping van vocht plaatsvindt, dan heet dat ascites. U heeft dan last van een dikke opgezette buik. Voor de afvoer van het vocht wordt u waarschijnlijk al behandeld met plasmedicatie. Omdat dit onvoldoende effect heeft of omdat er bijwerkingen zijn bij het gebruik van de plasmedicatie, moet het vocht op een andere manier worden afgevoerd. Dit kan door middel van een drainage. Hierbij brengen we door de buikwand heen een dun kunststof buisje (drain) aan waardoor het vocht kan aflopen.

Hoe gaat een ascites drainage in zijn werk?

Voor deze behandeling wordt u opgenomen op de afdeling Maag-, Darm-, Leverziekten (C51) of de High Flow Unit (C53), route 751, van het Radboudumc. De drainage duurt gemiddeld enkele uren tot een halve dag. De arts of physician assistant brengt door de buikhuid heen een dun kunststof buisje aan in de buikholte. Er wordt een slang op aangesloten zodat het vocht kan aflopen in een opvangzak. Als u veel vocht in uw buik heeft, wordt de drainage versneld door het actief opzuigen van het vocht. Hieraan zijn geen extra risico’s verbonden.


Voorbereiding

’s Morgens mag u gewoon ontbijten en uw gebruikelijke medicatie innemen. lees meer

De behandeling

Door middel van een echo bepalen we waar het beste in de buik kan worden geprikt. De huid en onderliggende spierlaag worden verdoofd. De arts of physician assistant brengt een dun kunststof buisje in waaraan de drain wordt vastgemaakt, zodat het vocht kan aflopen in een opvangzak. lees meer

De behandeling

Voordat we beginnen met de drainage controleren we eerst een aantal feiten zoals uw geboortedatum en of u allergisch bent voor de materialen die we gebruiken. Dit is de zogenaamde ‘Time Out procedure’. Als alles in orde is, dan starten we met de drainage. Door middel van een echo bepalen we waar het beste in de buik kan worden geprikt. De huid en onderliggende spierlaag worden verdoofd. De arts of physician assistant brengt een dun kunststof buisje in waaraan de drain wordt vastgemaakt, zodat het vocht kan aflopen in een opvangzak. Dit kunststof buisje wordt met pleisters vastgezet op de huid. Als u veel vocht in uw buik heeft, wordt de drainage versneld door het actief opzuigen van het vocht.

Bij ascitesdrainage verliest u eiwitrijk vocht uit uw buik. Om dit verlies weer aan te vullen krijgt u eiwitten (zogenaamde albumine) via een infuus. Dit helpt ook om uw bloeddruk op peil te houden. Tijdens het aflopen van het vocht controleert de verpleegkundige regelmatig uw bloeddruk en hartslag. Als er geen vocht meer uit de drain komt, wordt het buisje verwijderd. 
 


Bijwerkingen

Er kunnen complicaties optreden, zoals een infectie of een bloeding. Maar dit is vrij zeldzaam bij ascites drainage. Heeft u na de behandeling last van onderstaande symptomen, neem dan contact op met de afdeling Maag-, Darm-, Leverziekten (024) 361 34 38:
  • buikpijn
  • koorts boven 38.5 graden
  • roodheid en/of zwelling van het draingaatje
  • bloedverlies uit het draingaatje
  • ernstige duizeligheid en/of flauwvallen

Uw afspraak Verhinderd?

Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent. Als u op de afgesproken tijd verhinderd bent, neem dan contact op met de verpleegafdeling Maag-, Darm-, Leverziekten. We maken dan, als dat mogelijk is, direct een nieuwe afspraak.

Afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten

Wij zijn gespecialiseerd in alle ziekten, behandelingen en onderzoeken aan het spijsverteringsstelsel.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet