Over de samenwerking met Stap Nu
Persoonsgerichte zorg en kundige begeleiding voor mensen met kanker die willen re-integreren naar werk is cruciaal. Daar zijn het Radboudumc & Stap Nu het over eens. Ziekte raakt namelijk meerdere vlakken. Niet alleen gezondheid, maar ook werk, zingeving en inkomen. Het is niet slechts het één of het ander. lees meerOver Stap Nu
Stap Nu is expert op het gebied van succesvolle herstelbegeleiding, verzuimbegeleiding en re-integratie, met specialistische re-integratiebegeleiding bij kanker & chronische aandoeningen. lees meerOver Stap Nu
Stap Nu is expert op het gebied van succesvolle herstelbegeleiding, verzuimbegeleiding en re-integratie, met specialistische re-integratiebegeleiding bij kanker & chronische aandoeningen. Zij staan werknemer en werkgever vanaf de eerste diagnose bij met advies en coaching. Met inlevingsvermogen, ervaringsdeskundigheid en een persoonlijke aanpak begeleidt Stap Nu al ruim 16 jaar bij een duurzame terugkeer naar werk.
info@stap.nu | www.stap.nu | 073-6447884
Voorbeelden uit de praktijk
Verwijzing vanuit het Radboudumc naar Stap Nu
De verpleegkundige van het stamceltransplantatieteam van het Radboudumc verwees een patiënt vanwege stress en zorgen om werk door naar de klinisch arbeidsgeneeskundige. De angst- en stressklachten waren ontstaan nadat hij was gestart met een re-integratietraject in Spoor 2 (terugkeren in ander werk bij een andere werkgever). Zijn herstel stagneerde en hij ervaarde veel onbegrip van de werkgever over het langdurige herstel na zijn stamceltransplantatie. Zijn werkgever had op advies van de bedrijfsarts een Spoor 2 re-integratietraject opgestart.
Het re-integratiebureau wat hem bijstond bleek onvoldoende ervaring te hebben met begeleiding van cliënten die een stamceltransplantatie hebben gehad. Ze liepen daardoor te hard van stapel waardoor er druk bij de patiënt en ongeduld bij de werkgever ontstond.
De klinisch arbeidsgeneeskundige gaf de patiënt inzicht in het te verwachte beloop van zijn herstel, zijn belastbaarheid en sprak haar vermoeden uit dat hij bij een verkeerde partij terecht was gekomen voor zijn re-integratiebegeleiding. Samen met patiënt werd naar een goede coach gezocht bij Stap Nu, omdat zij wel ervaring hebben met deze specialistische re-integratiebegeleiding.
Door de nauwe samenwerking tussen de klinisch arbeidsgeneeskundige van het Radboudumc en de coach van Stap Nu werd er gezorgd voor een warme overdracht naar Stap Nu. Ook werd de werkgever erbij betrokken, zodat ook hij goed geïnformeerd was en een steunende en coachende rol kon gaan invullen.
Gelukkig was de werkgever bereid om te wisselen van re-integratiebureau. Daarmee is de patiënt nu in een passend traject gekomen, waarin alle lijnen kort zijn: met het behandelteam en de klinisch arbeidsgeneeskundige in het Radboudumc, de re-integratiecoach van Stap Nu, met de eigen bedrijfsarts en met de werkgever.
Voor de patiënt is het een verademing hoeveel ruimte, begrip en stabiliteit er ontstond, doordat al zijn (zorg)professionals nu samenwerken.
Verwijzing vanuit Stap Nu naar het Radboudumc
Een coach van Stap Nu verwees een werkneemster door naar de BACO van het Radboudumc. De dame in kwestie was na kanker aan het re-integreren en liep er tegenaan dat er volledig gefocust werd op re-integratie in Spoor 2 (ander werk bij een andere werkgever) en dat re-integreren in haar eigen functie niet meer in beeld was.
Aan de BACO werd voorgelegd of het mogelijk was om haar meer tijd te geven om te focussen op terugkeer in haar eigen functie (Spoor 1) en parallel daaraan ook activiteiten voor Spoor 2 te verrichten. Zij was op dat moment ruim 1 ½ jaar ziekgemeld. Dat de focus volledig op het 2e Spoor was gericht gaf haar stress, een opgejaagd gevoel en het kostte haar energie. En dat terwijl zij na een korte stagnatie in het herstel, net wat meer taken in haar eigen werk aan het oppakken was en dat juist weer vertrouwen gaf.
De BACO adviseerde onder andere om de re-integratie in haar eigen werk een kans te geven. Mede omdat dat perspectief en ook energie gaf en omdat het in haar geval de vraag was of re-integratie in het 2e Spoor daadwerkelijk succesvoller zou zijn.
Vervolgens heeft de coach van Stap Nu het advies van de BACO in een driegesprek besproken met de leidinggevende en de casemanager van de arbodienst. Inmiddels had de werkneemster haar belastbaarheid verder opgebouwd, had ze haar vakkennis weer helemaal op peil gebracht en de eindtoets met positief resultaat afgerond. Ze was enorm gedreven om haar eigen werk te kunnen behouden.
De bedrijfsarts heeft het advies van de BACO overgenomen en het einddoel werd gewijzigd naar terugkeer in eigen werk. Daarmee werd het opgejaagde gevoel bij de werkneemster weggenomen en namen de stressklachten en het energieverlies ook weer af.