Diagnosefase
Diagnose-onderzoek
Over de diagnosefase
De meeste mannen bij wie zaadbalkanker wordt vastgesteld, hebben zelf een verandering aan een zaadbal gemerkt. Deze verandering kan bestaan uit een zwelling of verharding in de zaadbal. Hierdoor voelt de zaadbal anders aan.
lees meerOver de diagnosefase
De meeste mannen bij wie zaadbalkanker wordt vastgesteld, hebben zelf een verandering aan een zaadbal gemerkt. Deze verandering kan bestaan uit een zwelling of verharding in de zaadbal. Hierdoor voelt de zaadbal anders aan. Deze zwelling kan soms pijn doen, maar dat hoeft niet altijd. Ongeveer een derde van de patiënten heeft last van een dof, zwaar gevoel in de onderbuik, achter de balzak of in de balzak zelf.
Soms wordt zaadbalkanker vastgesteld vanwege klachten die patiënten hebben door de uitzaaiingen. Deze klachten worden meestal veroorzaakt door een zwelling van de lymfeklieren. Zaadbalkanker is een snel groeiende vorm van kanker. Hierom is het belangrijk om de ziekte vroeg te ontdekken.
Door de behandeling van zaadbalkanker kunnen uw zaadcellen misvormen. Dit kan problemen opleveren, waardoor wij u aanraden zwangerschap te voorkomen tijdens de behandeling. Na de behandeling kunt u problemen ervaren met vruchtbaarheid. Deze onvruchtbaarheid is soms tijdelijk (tot één jaar) en soms meer permanent. Voorafgaand aan de behandeling kunt u uw zaad in laten vriezen voor toekomstig gebruik.
Tijdens de diagnostiek-fase wordt er een echo van de zaadbal gemaakt, een CT van de buik en de borst (of eventueel een MRI scan), bloedonderzoek en in zeldzame gevallen een MRI van het hoofd in verband met eventuele uitzaaiingen in de hersenen.
Bloedonderzoek
De arts neemt bloed bij u af, onderzoekt dit op een aantal waarden en bepaalt mede afhankelijk hiervan het vervolgonderzoek.

Onderzoek Echografie op Radiologie
Het doel van dit onderzoek is om met behulp van echografie beeld te krijgen van uw organen. lees meer
Onderzoek CT-scan
CT staat voor computer tomografie. Een CT-scan is een methode om röntgenfoto's van het lichaam te maken. lees meer
Onderzoek MRI-scan
MRI (Magnetische Resonantie Imaging) is een techniek om afbeeldingen van het lichaam te maken met een zeer sterke magneet en radiogolven.
lees meerUitslag diagnose-onderzoek
Uitslaggesprek
Bij een sterke verdenking op de diagnose zaadbalkanker, zal verwijdering van de zaadbal met u worden besproken. De operatie om de zaadbal te verwijderen zal bij voorkeur binnen 48 uur gebeuren.
Vruchtbaarheid
Behandeling Invriezen zaadcellen
Voorafgaand aan een behandeling kunnen zaadcellen ingevroren worden. Deze zaadcellen kunnen later gebruikt worden voor een vruchtbaarheidsbehandeling.
lees meerBehandeling TESE
Een TESE doen we als u geen zaadcellen in uw zaadlozing heeft en uw zaadleiders niet verstopt zijn. We proberen zaadcellen uit uw zaadbal te halen.
lees meerBehandelfase
Behandelingen bij zaadbalkanker
Over uw behandeling
Welke behandeling voor u het meest geschikt is, hangt af van de grootte, kwaadaardigheid en plaats van de tumor. Uw arts bespreekt de mogelijkheden en kiest samen met u de juiste behandeling. De behandeling kan erop gericht zijn om te genezen of om de ziekte te remmen.
Behandeling Zaadbalverwijdering (Orchidectomie)
Het doel van de behandeling is om een zaadbal (testis) te verwijderen. Hiermee wordt de diagnose zaadbalkanker definitief gesteld. Het verwijderen van de zaadbal is meteen het begin van de behandeling.
lees meerBehandeling Bestraling bij zaadbalkanker
Radiotherapie is behandeling van de tumor met bestraling. Het doel is om zo veel mogelijk kankercellen te vernietigen en daarbij zo veel mogelijk gezonde cellen te sparen.
lees meerBehandeling Chemotherapie
Chemotherapie is een behandeling van kanker met cytostatica. Dit zijn medicijnen die erop gericht zijn om kankercellen te doden of te voorkomen dat deze cellen zich delen.
lees meerOptionele behandelingen
Behandeling Lymfeklieroperatie na zaadbalkanker (RPLND)
Een lymfeklieroperatie (RPLND) is een mogelijke vervolgbehandeling na zaadbalkanker.
lees meerBehandeling Bestraling van lymfeklieruitzaaiingen bij zaadbalkanker
Tumoren van de teelbal kunnen uitzaaien naar de lymfeklieren in de buik of het bekken. In sommige stadia van de ziekte kunnen deze uitzaaiingen in lymfeklieren bestraald worden. Soms bestralen we deze lymfekliergebieden direct na de teelbaloperatie. Dan is het doel om uitzaaiingen te voorkómen.
Ondersteunende zorg
Seksualiteit, intimiteit en vruchtbaarheid
Wanneer u een tumor heeft aan één van de geslachtsorganen, is de kans groot dat de ziekte of behandeling invloed heeft op uw seksueel functioneren.
lees meerSeksualiteit, intimiteit en vruchtbaarheid
Het feit dat u kanker hebt of hebt gehad, kan ervoor zorgen dat u minder zin hebt in seks. En wanneer u een tumor heeft aan één van de geslachtsorganen, is de kans groot dat de ziekte of behandeling invloed heeft op uw seksueel functioneren. Het is daarom belangrijk om uw gevoelens over uw lichaam en het hebben van seks te delen met uw partner. Ook kunt u uw zorgen altijd delen met uw behandelend arts en/of verpleegkundige. Hij of zij kan u doorverwijzen naar een seksuoloog. Meer informatie vindt u op Kanker en seksualiteit.
Vruchtbaarheid
Als u uw vruchtbaarheid dreigt te verliezen door ziekte of medicijngebruik, zijn er vruchtbaarheidsbesparende behandelingen die het vervullen van een kinderwens in de toekomst misschien toch mogelijk maken.
Omgaan met emoties
Het krijgen van kanker, de behandeling en alles wat ermee samenhangt, is vaak ingrijpend. lees meerOmgaan met emoties
Pas na afloop van de behandeling beseft u vaak wat voor impact de ziekte op het leven van u én uw naasten heeft gehad en wellicht nog steeds heeft. Aandacht geven aan uw emoties is belangrijk, ook al zou u deze soms liever willen onderdrukken of vermijden. Geef uzelf en uw naasten de tijd om aan de nieuwe situatie te wennen en probeer over uw gevoelens te blijven praten. Als u merkt dat uw klachten aanhouden, kunt u de hulp van de (medische) psycholoog of (medisch) maatschappelijk werk inschakelen.
Psychologische gevolgen van langer leven
Klinisch psycholoog Judith Prins vertelt in onderstaande video over de psychologische gevolgen van langer leven door nieuwe medicijnen. Dankzij de medicijnen leven sommige mensen met uitgezaaide kanker langer dan in eerste instantie werd gedacht. Dat is goed nieuws, maar het kan ook continue onzekerheid meebrengen.


Meer informatie:
Voeding & kanker
Een behandeling tegen kanker kan uw eetlust beïnvloeden. lees meerVoeding & kanker
Een behandeling tegen kanker kan uw eetlust beïnvloeden. Veel patiënten met kanker hebben last van ongewenst gewichtsverlies. Dat kan onder andere komen door een lichamelijke reactie op de kanker. Gevolg hiervan is dat de stofwisseling verandert, wat invloed heeft op uw eetlust. Problemen met eten kunnen ook ontstaan door de bijwerkingen van de behandeling. Bijvoorbeeld veranderde smaak en reuk, misselijkheid, moeilijk slikken of een ontstoken mond. Indien u moeite heeft met voeding, dan kunt u met uw behandelend arts overleggen of u doorverwezen kunt worden naar een diëtiste. Diëtisten zijn gespecialiseerd in deze klachten en adviseren u voor, tijdens en na de behandeling over de juiste voeding zodat u zo goed mogelijk aan de behandeling kunt beginnen en na afloop zo snel mogelijk weer aansterkt.Lees meer: http://www.voedingenkankerinfo.nl/
Nazorgfase
Nazorgfase
Afdeling Medische oncologie
Tijdens en na uw behandeling van zaadbalkanker blijft u onder controle van de afdeling Medische Oncologie. De frequentie bespreekt u met uw behandelaar.
lees meerRadboudumc Expertisecentrum voor Late Effecten na Kanker
Het expertisecentrum Late Effecten na Kanker (LATER) is een expertisecentrum voor langetermijneffecten van kankerbehandelingen.
lees meerZeldzame aandoening
Kiemceltumoren
Kiemceltumoren
In een landelijk erkend expertisecentrum kunnen patiënten met kiemceltumoren terecht voor advies, onderzoek en behandeling. Deze aanvraag voor erkenning wordt door het Radboudumc ingediend bij het Ministerie van VWS.
lees meerKiemceltumoren
Een kiemceltumor is een zeldzame vorm van kanker die ontstaat uit cellen die als taak het vormen van geslachtscellen of kiemcellen hebben. Als het ontstaat in de zaadbal heet het zaadbalkanker. Een kiemceltumor kan ook ontstaan bij de vrouw vanuit de eierstokken, of het kan buiten de geslachtsorganen ontstaan (extra gonadale kiemceltumor).
Omdat kiemceltumoren maar weinig voorkomen is binnen Nederland afgesproken dat niet ieder ziekenhuis patiënten met deze tumoren behandeld. Het Radboudumc behandelt veel patiënten met deze tumoren en heeft hier veel ervaring mee. Patiënten kunnen dus bij ons terecht voor advies, onderzoek en alle behandelingen. Daarnaast zijn enkele ziekenhuizen binnen Nederland een officieel expertisecentrum, het Radboudumc heeft hiervoor een aanvraag ingediend bij het Ministerie van VWS.
Wetenschappelijk onderzoek
Naar het ontstaan en behandeling van kiemceltumoren wordt uitgebreid wetenschappelijk onderzoek gedaan.
Zeldzame aandoeningen
Het Radboudumc beschikt over 39 Erkende Expertisecentra voor Zeldzame Aandoeningen (ECZA). Door kennis en kunde over de aandoeningen te bundelen in expertisecentra, kunt u beter en sneller worden behandeld.
lees meer